“Şimdi yatarsan seçimde adamı yatırmazlar” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Şimdi yatarsan seçimde adamı yatırmazlar”


 

Şehir dışına taşınma zorunluluğu olmasına rağmen göz yuman yöneticiler nedeniyle kent içinde faaliyet göstererek halkı büyük tehlikeye atan sorumlulara karşı harekete geçiliyor!

Bugün Cumhuriyet Savcılığı’na konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacak olan Mersin Oto Galericiler Sitesi yönetimi, özellikle Yenişehir Belediyesi’ni görevini yapmamakla suçluyor.

HEDİYE EROĞLU

Mersin’de LPG’li araçları ile insan hayatını tehlikeye atan, kaldırım ve yol işgalleriyle hayatı çekilmez hale getiren, mahalleliye ev sattıran ‘apartman altı’ oto galerileri sorununa karşı mücadele sürüyor. İçişleri Bakanlığı’nın 2008 yılında şehir dışına taşınma zorunluluğu getirdiği oto galericiler için Mersin’de Toroslar ilçe belediyesinin verdiği 230 dönümlük araziye kurulan Mersin Oto Galericiler Sitesi yönetimi, kent merkezinde tehlike yaratan, kaldırımları işgal eden esnafın şehir dışına taşınması için gerekli işlemleri yapmayan yerel yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

Site Başkanı Gürkan Göçer, yaptıkları mücadele ve bu kararı almalarına kadar ki süreci gazetemize anlatarak, Mersinlilere de kaldırımlarına sahip çıkma çağrısı yaptı.

CAN GÜVENLİĞİ İÇİN ELZEM!

SORU: 2008 yılında İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelge ile ikinci el oto galerilerin şehir dışına zorunluluğu getirildi. Yönetmelik bu gün nasıl uygulanıyor?

G. GÖÇER: Her sektörde olduğu gibi oto galericiler için ikinci el araba alım satım sektörlerine de bir düzenleme gerekiyordu. Çünkü yılda yaklaşık 5 milyon ikinci el araç alım satımı yapılıyor. Yani otomotiv dünyasındaki en önemli 4 sektörden bir tanesidir, ikinci el oto alım satımı. 2008 yılına gelene kadar bu sektör kendi içerisinde örgütlenmemiş, dağınık ve genellikle şehrin kaldırımları işgal ederek, apartman altlarında, sokaklarda, caddelerde faaliyet gösteriyordu. 2008 yılına gelindiğinde İçişleri Bakanlığı, vatandaş ile sektör arasında bu olumsuzluğu giderebilmek için bir genel genelge yayınladı.

Bu genelge ile hem kaldırım işgallerine son verilmesi istendi hem de hayati bir konu olan araçların patlama riski önlenmiş oldu. Bugün Türkiye’de ki araçların yüzde 65’inde LPG sistemi kullanılmakta olup, LPG sıkışmalı bir maddedir. Örneğin büyük alışveriş merkezlerinde LPG’li araçların otoparka girmesi yasaktır. İşte oto galerilerin şehir dışına taşınması ile de kent insanlarının can güvenliğini korumak adına önemli bir düzenlemedir.

“GALERİLER SİYASETE KURBAN EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

SORU: Ancak hala kent merkezinde oto-galeriler görülmekte. Bunun nedeni nedir?

G. GÖÇER: Mersin’de 2008 yılında yayınlanan genelge ile nüfusu 100 bini geçen yerleşim yerlerinde oto galericilerin şehir dışına taşınması zorunluluğu getirildi.

Mersin’de dönemin Valisi Hüseyin Aksoy bu konuya büyük hassasiyet gösterdi ve Mersin Oto Galericiler Sitesi’nin kurulması için önemli bir çalışma başladı. Sonrasında göreve gelen valilerimizde bu çalışmaları destekledi ve 3 etap halinde planlanan sitenin ilk etabı 230 bin metrekare alanda faaliyete girdi. Ancak bugün oto galericilik sektörü siyasete kurban edilmeye çalışılıyor.

Bugün Mersin’de toplam 136 adet oto galerici olup, gayri resmi işletmeler ile bu sayı 160 – 170’i bulmaktadır. Oysa Mersin galericileri için Toroslar’daki site bir şans, bir hediyedir. Şehir merkezine 700 metre mesafede ki sitede bugün 206 adet bağımsız iş yeri vardır. Bunların 192 tanesi oto galericidir. Sitemiz ayrıca bankasından noterine, ekspertiz tamirinden yıkama yağlama servislerine, kafeteryalarından restoranlarına ve alışveriş merkezlerine kadar herkesime her hizmeti verecek donatılara sahiptir.

“AMACI FARKLI OLANLAR SİTEYE GİRMİYOR”

SORU: Şehir bu siteye ilgi gösterdi mi? Mezitli’de bir gerilim yaşanmıştı sonrasında bu aşıldı. Siz bu projeli kentte doğru anlatabildiniz mi?

G. GÖÇER: Bugün Mersin’de yaklaşık 76 tane oto galerici kaçak olarak hizmet veriyor. Ancak bunlar oto galericiler sitesine gelmek için can atıyorlar. Ama Mersin’de şöyle bir sıkıntı var; Mersin Oto Galericiler Sitesi’nde galericilik dışında bir iş yapamazsınız. Ama bazı galericilerimiz galeriden çok zengin olup büyük inşaatçılar olmuşlar. Büyük inşaat ve emlak sektörünün içine girmişler. Ama kötü tarafı bu işi esnaflık mantığıyla değil de rant para alım satımında kullananlar var. Ancak sitede buna izin vermiyoruz.

Öte yandan genelge sıfır araç satanların da şehir dışına taşınması gerektiğini söylerken, ne yazık ki Mersin’de buna da uyulmuyor. Sıfır araç satanlar da daha çok Mezitli ve Yenişehir bölgesinde yer almakta olup, baz galericiler onlara yakın olmak için bu bölgelerde bir site talebinde bulundular. Ancak tekrar hatırlatalım; sıfır oto satıcılarının ikinci el bölümleri de bizim siteye taşınacak. Ancak biz durumu Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’a anlattık ve oda bize hak verdi ve hak verdi.

Oto galerici denilince önce akıllara parlak, yıkanmış, yaldızlı arabalar geliyor. Ancak oto galericiler sitesi demek aynı zamanda kaportacılar, döşemeciler, taşımacılar demektir. Bu bir sektördür ve hepsini aynı bölgeye çekmek zorundasınız. İşte biz bugün Mersin Oto Galericiler Sitesi’nde bunu başardık. Sineni hemen arkasında devasa bir sanayi sitesi yapılıyor. Aynı zamanda otogar burada ve açık oto pazarı da bu bölgeye geldi. Mersin’de ki bütün sıfır araç satanlar da buraya gelecek. El mi yaman bey mi yaman göreceğiz ama mecburlar gelecekler.

“BİZİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEK İSTİYORLAR”

SORU: Özellikle Mezitli ve Yenişehir’de oto galericilik yapılmaya devam ediyor. Yasa yetki vermesine rağmen bunun önüne geçmeyen ilgili kişiler hakkında girişimleriniz oldu mu? Ya da olacak mı?  

G. GÖÇER: Her sektör kendi öz eleştirisini yapmalıdır. Ben bir sektörün temsilcisiyim ve kendi öz eleştirimi yapıyorum. Biz aynı şehirde aynı işi yapan esnaflar olarak karşı karşıya getirilmeye çalışılıyoruz. Benim hiçbir oto galerici esnafı ile husumetim olamaz. Ama öyle bir pozisyon yaratılıyor ki; ‘Gürkan Göçer bazı oto galerici esnafının ekmeğini yiyor’ deniliyor. Böyle bir şey olamaz. Ekmek Mersin Oto Galericiler Sitesi’ndedir.

Ancak hülle yaparak yani yöneticileri bizleri kandırarak iş yapmaya çalışanlar var. Adamın dükkanının önünde 50 tane araba var ama hala ‘ben emlakçıyım’ diyor.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR!

Mersin’de en çok oto galerici Yenişehir ilçesinde var. Birkaç gün önce geçmişte pek çok defa olduğu gibi Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç’in yanına gittim ve sıkıntıları anlattım. Bu kişilerin emlakçı olmadığını izah ettim. Ancak Başkan Genç, ‘Benim defterde emlakçı yazıyor’ diyerek, savunma yaptı.

Biz 28 Kasım Pazartesi günü görevini yapmayan yöneticiler hakkında yani İbrahim Genç hakkında savcılığa suç duyurusunda bulanacağız. Çünkü başka çaremiz kalmadı.

Cumhuriyet Savcılığına yazdığımız suç duyurusu dilekçesinde; şüpheliler Mersin Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, Yenişehir Belediyesi Zabıta Müdürü ve Ruhsat Müdürü, hakkında alınan meclis kararlarını bilerek ve ya istemeyerek uygulamamak ve bu sebeple halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atmak, faaliyet dışında çalışan iş yerlerine ruhsat vererek vergi kaçırılmasına aracı olmak, göz yummak ve bu sebeple de kamu zararı oluşturmak ve aynı kentte aynı işi yapanlar arasında ticari husumete sebebiyet vermek gibi iddialarımız var. Bunlar yenilir yutulur suçlar değildir. Bunlar hayati konulardır. Bunlar Anayasa’nın adalet ve eşitlik ilkesine ters konulardır. Allah korusun kendi aramızda bir husumet veya gelecek bir kavgadan bir düşmanlıktan ise bu artları düzeltmeyen çözmeyen yöneticiler sorumlu olacaktır. Kaldırımlarda yapılan bu yasa dışı faaliyetler çocukların, engellilerin, yaşlıların ve kadınların can ve mal güvenliğini tehlikeye atıyor. LPGli araçlar apartman altlarında her an bir faciaya yol açabilir.

Biz her partiden temsilcinin yer aldığı Yenişehir Belediye Meclisi’nin diğer belediyeler gibi, 2008 yılında çıkarılan genelge kapsamında oto galerilerin şehir dışına taşınması için aldığı kararı uygulamasını istiyoruz. Bugün 2. Çevre Yolu ve İstemihan Talay Caddesi’nde onlarca oto galerici faaliyet göstermektedir. Kaldırımlarda satılan ikinci el LPGli araçlar büyük tehlikedir. Eğer bu kaldırımda bir felaket yaşanırsa bunun hesabını bu kenti yönetenler verecektir.

“ŞİMDİ YATARSAN SEÇİMDE ADAMI YATIRMAZLAR”

Bunlara hala göz yumulmasının bir sebebi olmalı. Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç çıkıp, ‘Benim gücüm yetmiyor. Ben korkuyorum, yasal olarak eksiğim var’ desin biz de bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürelim. Ancak o hala ‘Ben ceza kesiyorum’ diyerek geçiştiriyor. Bir şehre marka şehir ya da yaşanabilir bir şehir denilmesi için kaldırımdaki oto galericileri kaldırmanız gerekir. Bunlara 100 – 200 TL ceza yazarak ‘ben görevimi yaptım’ deyip gidip eve yatarsan seçimde adamı yatırmazlar. Esnafın siyaseti ekmektir. Bizim siyasi partimiz ekmektir. Bugün ‘a’ partisi varsa, yarın ‘b’ partisi gelir. Bizim siyaset ile işimiz yok.  Evlerinin altında tehlikeli araçlar satılan vatandaşları, Mersinlileri de bu konuya duyarlılık göstermeye çağırıyoruz.

“BÜYÜKŞEHİR DE GEREĞİNİ YAPMIYOR”

SORU:Son olarak söylemek istediğiniz bir şeyler var mıdır?

G. GÖÇER: Kaldırımdaki oto galericiler Mersin Oto Galericiler Sitesi’ne taşınsın ve kaldırımlar Mersinlilere kalsın. Herkes kaldırımlarına sahip çıksın. Bütün kaldırımlar sizindir ama bugün hepsi işgal altındadır. İki tane limon, iki tane portakal satan adamı kovalamak kaldırım işgalini engellemek değildir. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tulumba Bat-Çık Köprüsüyle Mersin’in önemli bir sorununu çözdü. Ama kaldırımlarda yürümek mümkün değildir. Çünkü 20 tane oto galerici orada faaliyet göstermektedir. Bu durumu defalarca Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bildirdik ancak gereği yapılmadı. Atatürk diyor ki; ‘Mersinliler Mersine sahip çıkın’. Mersin nasıl sahip çıkacak, seçtiği yöneticilerle sahip çıkacak. Mersin yöneticileri yasaları uygulasın. 50 yıla yetecek kadar planlanmış Mersin Galericiler Sitesi orada duruyor. 2. Etap çalışmaları da bitti. Yılbaşında arsa ve inşaat fiyatına hazırladığımız bir kampanyamız var onunla birlikte Mersin kaldırımlarını boşaltacağız. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA