Sigortacılar kapanma noktasında! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sigortacılar kapanma noktasında!


 

MTSO Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komite Üyesi Hüseyin Dinler, zorunlu trafik sigortaları için asgari komisyon oranının hala belirlenmediğine dikkat çekerek, birçok sigorta acentesinin, ekonomik olarak zorlandığını hatta kapanma noktasına geldiğini açıkladı.

Haber Merkezi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi, ‘Sigorta Acenteleri Sektör Toplantısı’ düzenledi. Sektör temsilcileri toplantıda Sigorta Acenteliği Mevzuatı’ndaki son düzenlemeler, piyasadaki usulsüz ve etik dışı uygulamalarla, sektörel sorunları tartışarak çözüm önerilerinde bulundu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıya; MTSO Genel Sekreteri Kadir Dölek, MTSO Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar, 30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komite Başkanı Kerim Kara, Komite Üyeleri ve çok sayıda sigorta acentesi katıldı.
Toplantıda, TOBB Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez, Sigorta Acenteleri Kanunu ve Yönetmeliği, Sigorta Acenteleri Levha Kayıt İşlemleri ve sigorta acentelerine yönelik rakamsal istatistikler hakkında sunum yaptı. Türkiye genelinde gerçek ve tüzel kişi acente sayısının 15 bin 590 adet olduğunu ancak Türkiye’nin taşıma kapasitesinin 8 bin ila 11 bin 500 adet arasında değiştiğini anlatan Söylemez, sonuç olarak 4 binin üzerinde fazla sigorta acentesi bulunduğunu söyledi. Türkiye geneli istihdam rakamlarına da değinen Söylemez, toplamda 36 bin 273 kişinin sigorta acenteliği sektöründen geçimini sağladığını anlattı.

Mersin’de ise, gerçek ve tüzel kişi acente sayısının 349 adet olduğunu aktaran Söylemez, Mersin’in taşıma kapasitesinin ise 167 ila 226 adet arasında olduğunu belirtti.  Mersin’de şube şeklinde örgütlenen acente sayısının 6 adet, şube sayısının ise 42 adet olduğunu kaydeden Söylemez, “İstihdam rakamlarına baktığımızda ise toplam 814 kişinin çalıştığını söyleyebiliriz” dedi.

Mersin’in kapasite kullanım oranında, Türkiye genelinden daha başarılı bir tablo ortaya çıkardığını vurgulayan Söylemez, Türkiye genelindeki acentelerin yüzde 38 kapasiteyle çalıştığını, Mersin’de ise bu oranın yüzde 42’seviyesinde olduğunu açıkladı.  Daha yüksek kapasiteyle çalışılmasına rağmen Mersin’deki sigorta acentelerinin aylık ortalama gelirinin Türkiye genelinin altında kaldığına dikkat çeken Söylemez, Türkiye genelinde sigorta acentelerinin aylık gelirinin 13 bin 479 TL olmasına rağmen Mersin’de bu rakamın 11 bin 667 TL’de kaldığını anlattı.

SON TARİH 31 ARALIK
Sigorta acentelerinin levha aidatlarının en geç 31 Aralık tarihine kadar www.sigorta.org.tr adresli internet sitesi üzerinden ödemeleri gerektiğini hatırlatan Mevlüt Söylemez şöyle konuştu: “Acentelik bilgilerinde meydana gelen değişiklikler en geç 15 gün içinde uygunluk belgesi başvurusunda bulunulan Oda’ya bildirilmelidir. İş paylaşımı aynı ilde beş acente ile sınırlıdır. İş paylaşımı dahil, hiç kimse ile boş poliçe, firma kaşesi, kullanıcı adı ve şifre paylaşılmamalıdır. Acente ofislerinde, başka işler yapıldığına ilişkin tabela ile acentelik ilişkisi bulunmayan sigorta şirketi bilgileri bulunmamalıdır. Acente kapanışı, ilgili Oda aracılığıyla TOBB’a mutlaka bildirilmelidir.”
Komite adına konuşan MTSO 30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komite Üyesi Hüseyin Dinler ise sektör sorunlarına değindi. Zorunlu trafik sigortaları için asgari komisyon oranının hala belirlenmediğine dikkat çeken Dinler “Çalıştığımız şirket, bir gecede tek yaşam kaynağımız olan komisyonumuzu elimizden alıyorsa, ne takım arkadaşlığından ne de güvenden bahsetmek mümkün olur” dedi. Birçok sigorta acentesinin, ekonomik olarak zorlandığını hatta kapanma noktasına geldiğini dile getiren Dinler, komisyonların küçülmesinin bu süreci hızlandıracağını belirtti.

Kamusal bir görev üstlenerek, kamu üzerindeki mali yükün azaltılmasına katkı sunduklarına dikkat çeken Dinler, “Son zamanlarda bu hizmetimizi, zarar etme pahasına yapıyoruz. Sigorta şirketleri, acenteye değil, banka şubeleri aracılığıyla satmaya, yani bankasüransa yatırım yapmaktadırlar. Bankasüransa verdikleri teşvik ve desteklerin yüzde 5’ini, acentelerini desteklemekte kullansalar, şirketlerin tüm operasyon giderlerini karşılayan bizler bu kadar zarar etmez, kendimizi koruyabilirdik. Sektörümüzdeki bankasürans payı yüzde 10’dan, yüzde 30’lara kadar artmıştır. Bu da biz acentelerin ekmeğinin küçülmesinde önemli rol oynamıştır” değerlendirmesini yaptı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA