HEKİMLERDEN GERİ ÇEKİLEN YASAYA TEPKİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HEKİMLERDEN GERİ ÇEKİLEN YASAYA TEPKİ


 

Mersin’de hekimler önceki meclise gelen ve kamuoyunun yoğun tepkisi üzerine dün sabah geri çekilen yasaya tepki göstererek, tekrar meclise getirilmemesini istedi.

SONER AYDIN

Mersin Tabip Odası üyesi hekimler, günlerdir kamuoyunda tartışılan ve gelen tepkiler üzerine AKP tarafından komisyona geri çekilen “Cinsel istismar suçunda, mağdur ile failin evlenmesi halinde, fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesi” ne dair yasanın bir daha gündeme getirilmemesini talep etti. Hekimler adında konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan, 18 yaşın altında yapılan bütün evliliklerin ruhsal istismar ve evlendirilen çocuğun rızasından bahsedilemeyeceğini söyledi. 

“ÇOCUKLAR İÇİN AĞIR TRAVMA”
Yasa ile çocuklara yönelik cinsel istismar faillerinin mağdur ile evlendirildiklerinde cezadan muaf olmasının öngörüldüğünü öne süren Dr. Uğurhan, “Bu önerge kabul edilseydi cinsel ilişkiyle rıza yaşı 15’ten 12’ye inecek ve geçmiş yıllardaki cinsel istismarcıları ağlayacaktı ve bundan böyle Türkiye’de kız çocukları, 12 yaşından itibaren cinsel saldırıya ve zorla evlilik şiddetine maruz bırakılmış olacaktı. Dün memnuniyetle öğrenmiş olduğumuz gibi önerge geri çekildi” dedi. Konuyla ilgili uzmanlık dallarının yaptıkları uyarıları sıralayan Dr. Uğurhan, “Buna göre; 18 yaşın altında yapılan bütün evlilikler ruhsal istismardır ve bir çocuğun rızasından bahsedilemez. Çocuklar cinsel istismar kavramının ne anlama geldiğini bilmeyebilir, sonuçlarını öngörmeyebilir, sonuçta kendisini koruyamazlar. Çocuklar darp edilmeden, cebir ve tehdit olmadan da istismara uğrayabilir. Çocuklar hileleri anlayamazlar.  İstismar her durumda örseleyicidir.  Bir kadın ve kız çocuğu için cinsel istismara uğramak çok ağır bir ruhsal travmadır. Dolayısıyla bu travmayı yaşamış kişinin fail ile evlendirilmesi onun ruhsal sağlığını onulmaz şekilde yaralar. Ayrıca bu travmanın, kuşaklar boyunca çocukları da etkileme riski vardır.  Ruhsal travmaların iyileşmesinde faillerin cezalandırılması, adaletin sağlanması ve mağduriyetin tazmini iyileştirici olmaktadır” diye konuştu.

“CİNSEL İSTİSMARDA ARTIŞ VAR”
Tüm dünyada ve Türkiye’de son yıllarda çocuklara karşı cinsel istismar olaylarında artış görüldüğünü belirten Dr. Uğurhan şunları söyledi: “Oysa bu büyük oranda önlenebilir bir durumdur.  Toplumu bilgilendirme çalışmalarına ek olarak istismarcılara karşı uygulanacak ciddi engelleyici yaptırımlar, sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacaktır.  Ülkemizin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 34. maddesinde " Taraf devletler, çocuğu, her türlü cinsel sömürüye ve cinsel suistimale karşı koruma güvencesi verirler" ibaresi yer almaktadır. Bu sözleşmede belirtildiği gibi; kanunları yapanları, çocukların cinsel istismar dahil her türlü tehlikeden korunmaları için gerekli tüm önlemlerin alınması konusunda görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Faillerin değil geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızın korunmasının gerekli olduğunu vurguluyor, önergenin bir kez daha karşımıza çıkmamasını talep ediyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA