MERSİN’DE TARIM ALARM VERİYOR!


 

Mersin’de üreticilerle buluşan Yeni Parti Gölge Tarım Bakanı Sancar Solakoğlu, tarımdaki krize dikkat çekerek hükümete istifa ve erken seçim çağrısı yaptı.

Haber Merkezi

 

Yeni Parti Tarım Politikaları Kurulu Başkanı ve Gölge Tarım ve Orman Bakanı Sancar Solakoğlu ile Mersin İl Başkanı Cengiz Gökçel, parti yöneticileri ve ilçe teşkilatlarıyla birlikte Mersin genelinde iki gün süren kapsamlı saha programı gerçekleştirdi. Program kapsamında kentin farklı ilçelerinde üreticilerle bir araya gelen parti heyeti, tarım sektöründe yaşanan ekonomik sıkıntıları, üreticilerin beklentilerini ve çözüm önerilerini yerinde değerlendirdi. Anamur’da muz ve avokado, Erdemli’de limon, Mut’ta zeytin, Toroslar’da cennet hurması ve Tarsus’ta mandalina üreticileriyle görüşen heyet, artan üretim maliyetleri, ürünlerin değerinde satılamaması ve üreticilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıları dinledi. Görüşmelerde, üreticilerin artan maliyetler karşısında üretimden uzaklaşma noktasına geldiği, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin tehlikeye girdiği vurgulandı. Saha programında karşılaşılan en çarpıcı örneklerden biri ise Erdemli ilçesine bağlı Arpaçbahşiş’te yaşandı. Ürettiği limondan yeterli kazancı elde edemeyen bir üreticinin, çaresizlik nedeniyle yaklaşık 20 yıllık limon ağaçlarını kepçeyle sökerek yerine avokado dikmek zorunda kalması, tarım sektöründeki çıkmazın boyutlarını gözler önüne serdi. Üreticinin yıllarca emek verdiği ağaçlardan vazgeçmek zorunda kalması, tarımda yaşanan ekonomik sorunların geldiği noktayı ortaya koydu.

Saha çalışmalarının ardından Mersin İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Yeni Parti Tarım Politikaları Kurulu Başkanı ve Gölge Tarım ve Orman Bakanı Sancar Solakoğlu, Türkiye'de tarımın plansızlık ve yönetimsizlik nedeniyle ciddi bir kriz içerisinde olduğunu söyledi. Özellikle narenciye üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çeken Solakoğlu, limonun üreticiden çıkış fiyatı ile tüketiciye ulaştığı fiyat arasındaki büyük farkı rakamlarla anlattı. Solakoğlu, Türkiye'de erkenci limonun dalında 1 liraya satıldığını, aynı ürünün pazarda ve market raflarında 43 liraya kadar çıktığını belirterek, İspanya ile karşılaştırma yaptı. Solakoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de erkenci limon şu anda dalında 1 liraya satılıyor. Aynı ürün pazarda ve rafta 43 lira. Dünyanın en büyük narenciye üreticilerinden İspanya ile ülkemizi kıyasladığımızda; İspanya’da da raf fiyatı 43 lira ancak orada çiftçinin eline dalında 21,5 lira geçiyor. İspanyol üreticisi kâr elde edebilirken, bizim üreticimiz maliyetin altında eziliyor ve yılların emeği olan ağaçlarını söküyor. Eğer bir ülkede tek bir üründe sorun varsa sektöreldir; ancak her üründe yangın varsa bu, plansızlığın ve yönetimsizliğin net ispatıdır.”

 

ÜRETİCİ ARTAN MALİYETLERİN ALTINDA EZİLİYOR

Mersin'de farklı tarımsal ürünlerin üretimini yapan çiftçilerin benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Yeni Parti yetkilileri, gübre, mazot, ilaç, işçilik ve diğer üretim girdilerindeki artışların üreticiyi zor durumda bıraktığını kaydetti. Üreticilerin ürünlerini ya hiç satamadığı ya da maliyetlerinin altında elden çıkarmak zorunda kaldığına dikkat çekilen açıklamada, bu durumun çiftçilerin üretimden uzaklaşmasına neden olduğu belirtildi. Üreticinin emeğinin karşılığını alamaması nedeniyle tarımsal üretimin gerilediği, verimli tarım arazilerinin yeterince değerlendirilemediği ve gıda güvenliğinin tehlikeye girdiği ifade edildi.  Yeni Parti tarafından yapılan değerlendirmede, tarımın yalnızca ekonomik bir faaliyet olarak görülmemesi gerektiği, ülkenin gıda güvenliği ve geleceği açısından stratejik öneme sahip olduğu vurgulandı. Üreticiyi borç, yüksek maliyet ve çaresizlikle baş başa bırakan mevcut düzenin değişmesi gerektiği belirtilirken, çiftçilerin yeniden üretime yönelmesi ve tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için acil adımlar atılması çağrısında bulunuldu. Çiftçilerin yeniden üretmesi için 4 maddelik çözüm önerisi Yeni Parti, üreticilerin yaşadığı sorunların çözümü için dört temel başlık altında önerilerini de kamuoyuyla paylaştı.

 

 

 

 “TARIM BAKANLIĞI UYUYOR, UMURUNDA BİLE DEĞİL”

Basın toplantısında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izlediği politikaları da eleştiren Sancar Solakoğlu, bakanlığın yaşanan sorunlar karşısında duyarsız kaldığını ve süreci algı yönetimiyle geçiştirmeye çalıştığını savundu. Tarım sektöründeki sorunların artık görmezden gelinemeyecek boyuta ulaştığını belirten Solakoğlu, mevcut tablonun sorumlularının hesap vermesi gerektiğini ifade ederek hükümete istifa ve erken seçim çağrısında bulundu. Solakoğlu, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Tarım Bakanlığı uyuyor, umurunda bile değil. Normal bir ülkede olsaydık bu tablonun ardından Tarım Bakanlığı’nın derhal istifa etmesi gerekirdi. Artık bundan daha kötüsü olamaz diyerek; Tarım Bakanlığı'nın ve hükümetin topyekün istifa etmesini, milletin iradesine başvurularak erkene alınmış bir seçim yapılmasını talep ediyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  
 

  HABERCİ SPOR
 

 
  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANE
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA