Sağlık amatörlük kaldırmaz! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sağlık amatörlük kaldırmaz!


 

Mersin’de 322 spor kulübünde onbinlerce amatör sporcu tüm sıkıntılara rağmen mücadeleye devam ederken gönüllük esası ile hizmet veren Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF), sorunlara çözüm üretmek adına gece gündüz mesai harcıyor.

ASKF Başkanı Mithat Ertaş, haftada 80-90 müsabakanın oynandığı Mersin’de özellikle stadyum ve sağlık alanında büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyleyerek, sağlık personeli ve ambulans yetersizliğinin yarattığı tehlikeye dikkat çekti. 

ALİ ŞANLI

Tüm imkansızlıklara rağmen sportif başarılar ile göz dolduran Mersin’in gizli kahramanları arasında yer alan Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) yönetimi, gençleri spora kazandırarak ülkenin geleceğine sosyal ve kültürel katkı sunmaya devam ediyor.

Mersin’de 1995’den buyana ASKF Başkanlığı görevini yürüten ve adeta gecesini gündüzüne katan Mithat Ertaş, amatör sporun hak ettiği değerin görebilmesi için her platformda camianın sesi olmaya devam ediyor. Son olarak sorularımızı yanıtlayan Ertaş, Mersin’in amatör spor camiasına ışık tutarak, sorunları ve talepleri anlattı. 

“KAPIMIZ AMATÖR SPORDAN HERKESE AÇIK”
SORU: Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? 
M. ERTAŞ: Sporun içinden geldim amatör sporcuyum. Ayrıca uzun süre Gençlik Spor İl Müdürlüğünde çalıştım. Yani hem mektepli hem de alaylıyım. 
1995 yılından buyana kulüplerimizin teveccühü ile Mersin Amatör Spor Kulüpleri Genel Başkanlığı yaparak, amatör sporun sorunlarına çözüm üretmeye çözmeye çalışıyoruz. 15 kişilik bir ekibimiz var. Tamamen gönüllük esasına göre çalışıyoruz. Yönetimimizde; Bedrettin Güneş var, Salih Erdoğan var, Ahmet Karataş var, Muzaffer Çetinkaya var, Doktor Cengiz Ezici var. Biz bir ekip ve aileyiz. Bizim sloganımızda bu; aile esasına göre emek üretmeye çalışıyoruz. Kapımız amatör spordan herkese açıktır. 

YENİŞEHİR’DE 121 KÜLUP VAR AMA TESİS YOK!
SORU: Amatör spor denilince ne yazık ki akla hep sorun ve sıkıntılar geliyor. Özellikle sahaların yetersizliği önemli bir konu. Amatör sporda en çok müsabaka Mersin’de oynanmasına rağmen bu sıkıntılar neden aşılamıyor? 
M. ERTAŞ: Kent ve iklim olarak spora çok uygunuz. Ancak Mersin merkezde çok büyük sıkıntılarımız var. En büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi saha yetersizliği. 
Örneğin Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın amatörlerin kullanması için yapmış olduğu 6 adet tesis var. Tesislerin yanı sıra kurumlar arası turnuvalar, mahalleler arası turnuvalar buralarda düzenleniyor.
Ancak Yenişehir tarafında sıkıntılarımız var. Bugün futbol ve futbol dışı branşlar dâhil olduğunda 322 tane spor kulübümüz var. Bunlardan 121 tanesi Yenişehir bölgesinde bulunuyor. Ama Yenişehir’de bir tane bile tesisimiz yok. Belediye başkanına sıkıntılarımızı anlattık, o da tesis sözü verdi. Mezitli’de ise hiç tesisimiz yok.

MERSİN’DE HAFTADA 80-90 KARŞILAŞMA OYNANIYOR
SORU: Kentte haftada oynanan ortalama müsabaka sayısı kaçtır? 
M. ERTAŞ: Bu rakam 80-90 arasında değişiyor. Türkiye’deki amatör futbol müsabakası sayısının yıllık ortalaması 90 binin üzerindedir. Bu 90 binin 3 bin 600’ü Mersin’de oynanmaktadır. Bu rakamlarda Türkiye 6’ncısıyız. Ancak biz maçları nasıl oynatıyoruz, bunu hiç kimse bilmiyor. İlimizde müsabakalara bayanlar ligini de dâhil ettiğimizde 9 – 10 kategoride oynanıyor denilebilir. Bunları yapmak, yerleştirmek, oynatmak hakikaten büyük bir meseledir. Spor siyasetin üzerindedir. Biz bunu savunduk bunu savunmaya da devam edeceğiz. Bu kapsamda Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı sayın Burhanettin Kocamaz ve Tarsus Belediyesi Başkanı Şevket Can’ı, Mersin amatörleri adına şans olarak görüyoruz. 

“SENTETİK SAHA İÇİN YER LAZIM”
SORU: Yeni Mersin Stadyumu’nun yanındaki arsada sentetik saha yapımı ile ilgili bir projeniz ile ilgili bir gelişme var mı? 
M. ERTAŞ: Mersin’de sentetik saha eksiğimiz var. Çözüm için önceki dönem Orman Bölge Müdürümüzden, arazi desteği istedik ve bu kapsamda 13 dönümlük bir yer bulundu. Yazışmaları yapıldı. En son Ankara’daki toplantımızda Spor Genel Müdürü sayın Mehmet Baykan’a konuyu açtık ve sıkıntılarımızı söyledik. Stadyumun karşısındaki yeri alabilirsek sıkıntılarımız azalacaktır.

“TEVFİK SIRRI GÜR STADYUMU YAŞASIN”
SORU: Stadyum demişken Tevfik Sırrı Gür Stadyumu ile ilgili talebiniz nedir? 
M. ERTAŞ: Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun sportif değer olarak kalması için bu konuya gövdemizi, kalbimizi koyduk. TOKİ’nin buraya ne yapacağı ise bilinmiyor. 1954 yılında yapılmış bir stadyum olarak bu tesisin yaşamasını istiyoruz. Kent müzesi olarak kalabilir. Ayrıca amatör müsabakalar da yapılabilir. İlle de yıkılacaksa kent meydanı olarak kullanılmasını istiyoruz. 
Ayrıca buradaki ışık sisteminin Koray Aydın Stadyumu’na takılması için de çabalarımız devam ediyor. 

AMATÖR SPORCULAR ULAŞIM DESTEĞİ BEKLİYOR
SORU: Malzeme destekleri yeterli mi?

M. ERTAŞ: İki yıldan buyana kulüplere yapılıyor hatta artık belediyeler nakit yardımda da yapabiliyor. Ancak kulüplerin sıkıntıları çok büyük. Antrenörlerin sözleşmeleri, lige katılımları, Türkiye Futbol Federasyonu’na yatan bedel, idarecilerin lisans bedelleri gibi pek çok sıkıntılar var. Bu nedenle bizlere sunulan en küçük bir katkı bile çok büyük etkiler yaratabiliyor. Örneğin amatör sporcuların ücretsiz ulaşımı için Büyükşehir Belediyesi bir proje hazırladı ve konuyla ilgili bakanlıktan görüş istendi. Ancak bakanlığın çok net bir cevap vermemesi nedeniyle konu askıda kaldı. Çünkü haklı olarak yetkililer risk alamadı. 

SAĞLIK SORUNLARI HAD SAFHADA!
SORU: Süper Lig’de son olarak Fenerbahçe ile yaşanan bir ambulans krizi var. Amatör liglerde ki sağlık sorunları nelerdir? 
M. ERTAŞ: Bal Ligi’nde mücadele eden ev sahibi takımın sahada bir doktor bulundurma zorunluluğu vardır. Ama amatör kümede bu zorunluluk yok. Yani haftada 80 - 90 civarında müsabaka oynanırken, bu karşılaşmalarda hizmet verecek sağlıkçı olmuyor, hatta ve hatta ambulans dahi bulamıyoruz çünkü ilimizdeki ambulans sayısı yetersiz. Bu durum amatör futbol dışındaki branşlarda da geçerli. Çözüm yine devlette, müsabakalara ambulans gönderilmese bile bir doktor gönderilmeli. 

“GENÇLERİ SPORA KAZANDIRAMAZSAK, BU BOŞLUĞU DOLDURANLAR OLUR”
SORU: Gençlerin spora kazandırılması neden önemli? 
M. ERTAŞ: Biz bu gençliğe sahip çıkmak zorundayız. Biz sahip çıkmazsak birileri çok farklı şekillerde sahip çıkıyor. Madde bağımlılığı, obezite, terör almış başını gidiyor. Ama biz tüm imkânsızlıklara rağmen bu gençlerimizi spor sahalarına çekmeye çalışıyoruz. 
Ancak milli eğitimin müfredatını yeniden gözden geçirmesi lazım. Ne yazık ki beden eğitimi dersleri çoğu yerlerde seçmeli ders haline geldi. Yaratıcı olmak ve imkânları zorlamak lazım. Ama işte bu noktada; Mersin sahipsiz diyoruz. Mersin’de 3 üç yıldan buyana Gençlik ve Spor İl Müdürü bile atanmadı. Kokumuz bu göreve; sporun içerisinden gelmeyen birinin getirilmesi. Ancak o zaman da Mersin kaybedecek. 

AKDENİZ GURURUMUZ
SORU: Hep sorunları konuşuyoruz birazda başarıları konuşalım. Mersin amatör sporda ne kadar başarılı?
M: ERTAŞ: Amatör spor alanında özellikle Akdeniz Belediyespor’un iki yıldır Türkiye şampiyonu olması bizleri sevindiren en önemli gelişmedir. Bu durumdan diğer takımlarımızda olumlu etkilenmekte, kendilerine hedef çizmektedir.

Bal Ligi’nde ise Toroslar iyi bir seri yakaladı. Aynı zamanda Silifke ve MESKİ büyük yatırımlar yaparak öne çıkan takımlarımız. 

“SPOR KENTİ OLMAK VİZYON MESELESİ”
SORU: Mersin spor kenti olabilmek için ne yapmalı?
M. ERTAŞ: Bu bir zihniyet ve vizyon meselesidir. Yapılabilecek o kadar çok şey var ki... Başta amatör spora destek olunmalı. Ayrıca Akdeniz Oyunları kapsamında yapılan tesislerin verimliliği arttırılmalı. Antalya gibi sportif tesislerin sayısını artırıcı yatırımlar yapılmalı. Örneğin turizm alanı ilan edilen Karabucak Ormanı’nda tesisleşme sağlanmalı ve spor kulüplerinin buraya getirilmesi için ön ayak olunmalı.

MİY İLE AMATÖR ARASINDA BARIŞ VAR MI?
SORU: Mersin İdman Yurdu ile amatör spor arasında bir uçurum var. Sizce bunun nedeni nedir? 
M. ERTAŞ: Mersin İdman Yurdu ile amatör spor kulüpler arasında sadece Muhsin Bayar döneminde sıcak ilişkiler kuruldu. Sondaki dönemlerde ne yazık ki aynı ilişki sağlanamadı. MİY yönetimi maalesef hep uzak kaldı. Bize bir adım gelene biz beş adım gideriz. Son olarak yeni başkan Ali Tekin ile görüşmelerimiz oldu. Kendine projelerimizi ve isteklerimizi anlattık. Ancak ilişkilerin nasıl olacağını zaman gösterecek. 
İlimizde futbol branşında Yenice’den Anamur’a kadar faaliyet gösteren 86 spor kulübümüz var. Bunları değerlendirmek lazım. 

BU PROJELER TRİBÜNLERİ DOLDURUR!
SORU: Amatör sporcular Mersin İdman Yurdu’nu izleyemiyor. Bu konuyla ilgili ne yapmayı düşünüyorsunuz? 
M. ERTAŞ: Özellikle ulaşım sorunu nedeniyle gençlerimiz ne yazık ki bu karşılaşmaları izlemekte zorlanıyorlar. MİY yönetimi ele bu konuyu değerlendirdik ve il merkezindeki 40 amatör spor kulübümüze 50’şer adet Passolig kart desteği verme önerisinde bulunduk. Bu sayede hem tribünler dolar, hem de gençlerimiz profesyonel futbolcuları izleme imkanına kavuşur. Bu organizasyon Mersinlilik bilincini de güçlendirir. Birlikteliği, kardeşliği, dayanışmayı arttırır.

Ayrıca MİY’de futbol oynamış, spora hizmet etmiş ancak kıyıda kenarda kalmış, eli ayağını çekmiş sporcularımız içinde ‘Vefa Tribünü’ yapma projemiz var. Yine bu kişilere de kart vererek, maçları izlemelerini sağlayabiliriz.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA