Çöpler enerjiye dönüşüyor istihdam artıyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çöpler enerjiye dönüşüyor istihdam artıyor


 

Mersin’de Büyükşehir Belediyesi ve Eman Enerji Ltd. Şti işbirliğinde 30 Ekim 2014 tarihinde imzalanan sözleşme ile hayata geçen “Entegre Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri Düzenli Depolama Sahası Yapım ve İşletilmesi”nde enerji üretimi sağlanırken, istihdama da katkı sağlanıyor.

Haber Merkezi

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Eman Enerji Ltd Şti Müdürü Cihan Yürekli, Mersin’de çöpten bir yıldır elektrik enerjisi üretildiğini ve bundan sonraki aşamada da geri dönüşüm ayırma tesisleri, sera, balık üreticiliği ve kompost gübre üretimi ile atıklardan maksimum fayda sağlanacağını söyledi.

Proje ile birlikte çöplerin bundan böyle çöp olarak görülmemesi gerektiğini bildiren Yürekli, yatırımların tamamlanması ve tesislerin işletilmesi sürecinde istihdama da büyük katkı sağlandığını söyledi. 

ARTIK ÇÖPLER KATI ATIK OLARAK GÖRÜLMEYECEK
Ülkemizde birçok şehirde özellikle İstanbul ve Ankara katı atık sahalarında uygulanan projelerde görev almış, konusunda iyi olarak bilinen Alman firmasıyla fizibilite çalışmalarını başlattıklarını aktaran Cihan Yürekli, “Öncelikli olarak Elektrik Enerjisi üretimi ile ilgili olan yatırımlarımızı başlattık ve tamamladık. Çünkü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ÇED gerekli değil yazısı ile yapılabilen yatırımlardı. Sözleşmemizde Elektrik enerjisi üretimi 5 MW olarak belirtilmiş,  şirketimiz bunun iki katı olan10 MW gücündeki biyo kütle elektrik santralini 7 ay gibi kısa bir sürede işletmeye almış ve ürettiği elektrik enerjisini tesis etmiş olduğu 5 km yer altı kablolu enerji nakil hattı üzerinden ulusal elektrik şebekesine aktarmayı başarmıştır” dedi.

“MERSİN’DE İŞSİZLİK ORANI DÜŞECEK”
Yatırımların gerçekleştirilmesi ve tesislerin işletilmesi sürecinde Mersin’de istihdam olanağı sağlayarak işsizlik oranının düşürülmesinde ciddi katkı sağladıklarını ve bu katkılarının devam edeceğini belirten Yürekli, “Yıllık 87 milyon 600 bin kwh elektrik enerji üretimi ile yaklaşık 43 bin konutun ihtiyacı karşılanmaktadır. Mersin’in Mut, Gülnar, Bozyazı, Aydıncık ve Çamlıyayla ilçelerinin ihtiyaçlarına cevap verilmektedir. Şirketimiz enerji açığının ve cari açığın azaltılmasına küçümsenemeyecek bir katkı sağlamaktadır. Yeni yatırımlarımızla bu katkıyı arttırarak sürdürme çabası içerisindeyiz” diye konuştu.

“MERSİN’E BÜYÜK KATKILAR SAĞLAYACAĞIZ”
Sözleşme gereği şirketin atık bertaraf ve elektrik enerjisi satışından elde edilen gelirlerin yüzde 42’sinin Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne verildiği bilgisini paylaşan Yürekli, "Benzer iş olarak sözleşmesi yapılmış doğumuzda bulunan Adana Büyükşehir Belediyesi yüzde 1, batımızda yer alan Antalya Büyükşehir Belediyesi yüzde 1 ve Başkentimiz Ankara Büyükşehir Belediyesi yüzde 0 pay alırken Mersin Büyükşehir Belediyesi ise; Türkiye için rekor bir rakamla yüzde 42 pay alarak kamu adına çok karlı bir sözleşme yaptığı aşikardır. Bugün itibarıyla Mersin Büyükşehir Belediyesine aylık 900 bin TL katkı sağlamaktayız. Yatırımların tamamlanmasıyla bu rakamın aylık 1milyon 500 bin TL olması beklenmektedir. Başka bir ifadeyle: yılda 3 adet Mersin Demokrasi Bat-Çık projesi yapımını sağlayacak kadar bir katkı sunacağız” ifadelerine yer verdi.

“2016 YILI SAĞLIKLI ŞEHİRLER ÖDÜLÜNÜ ALMAYA HAK KAZANDIK”
Ayrıca 5 adet atık aktarma tesisi inşa etmek suretiyle Mersin Büyükşehir Belediyesine teslim edileceğinin de altını çizen Cihan Yürekli, “Önümüzdeki ay tamamlanarak teslim edilecek olan Erdemli İlçemiz Limonlu atık aktarma istasyonudur. Sırasıyla Çamlıyayla, Yenişehir İlçeleri ve diğerleri takip edecek olup toplamda 6 milyon TL’yi bulacak yatırımlar tamamlanarak Belediyemize hibe edilecektir. Şirketimiz alanında öncü firma konumundadır. Ülkemizde incelendiğinde alanında elektrik kurulu gücü olarak 3. sıradadır. Gerçekleştirmiş olduğumuz bu proje ile Mersin Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı sağlıklı şehirler ödülünü almaya hak kazanmıştır” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA