Liman işçileri 290 günlük direnişi kazandı


 

Mersin Limanı’nda sendikalı çalışma hakkı ve işlerine geri dönmek için 290 gün boyunca mücadele eden 180 işçinin direnişi sonuç verdi. İşçilerin bir bölümü yeniden işbaşı yaparken, mahkemeye başvuran çalışanlar da işe iade ve sendikal tazminat kararlarıyla haklarını kazandı.

Koray Ünlü

 

Mersin Limanı’nda işten çıkarılan 180 işçinin, işlerine geri dönmek ve sendikalı çalışma hakkını kazanmak amacıyla başlattığı direniş 290 günün ardından olumlu sonuçlandı. Aylar boyunca sürdürülen eylemler, yapılan girişimler ve hukuk mücadelesi sonucunda işçilerin önemli bir bölümü yeniden çalışma hayatına dönerken, mahkemeye başvuran çalışanlar da haklarını yargı yoluyla kazandı. İşçilerin mücadelesi, yalnızca yeniden işbaşı yapmalarıyla sınırlı kalmadı; sendikal nedenle işten çıkarıldıkları yönünde karar verilen çalışanlar için tazminat hakkı da doğdu. Mersin Limanı’nda yaşanan süreçte, işten çıkarılan işçiler hem işlerine dönmek hem de sendikalı olarak çalışma haklarını korumak için mücadele etti. Yaklaşık 10 ay süren direniş boyunca işçiler, işe dönüş taleplerinden vazgeçmedi. Sendikanın girişimleri ve açılan davalarla devam eden süreçte, işçilerin bir bölümü yeniden limanda çalışmaya başlarken, mahkemelerde görülen davalarda da işçiler lehine kararlar çıktı.

 

“DİRENİŞ OLUMLU SONUÇLANDI”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TÜMTİS Mersin Şube Başkanı Savaş Gürkan, direnişin yaklaşık 10 gün önce olumlu sonuçlanmaya başladığını belirterek, işçilerin yeniden işbaşı yaptığını söyledi. Gürkan, “Şu anda 50 civarında arkadaşımız limanın diğer taşeronu olan LDH’de işbaşı yaptı. Bu arkadaşlarımız, aynı şartlarda çalışmak isteyen arkadaşlarımızdı. Toplam 60 civarında arkadaşımızın davasını açmıştık” dedi.

Açılan davaların bir bölümünün sonuçlandığını dile getiren Gürkan, yaklaşık 35 işçinin davasının farklı mahkemelerde tamamlandığını ifade etti. Mahkemelerin işçilerin işe iadesine ve sendikal nedenle işten çıkarıldıklarına karar verdiğini kaydeden Gürkan, ancak işe iade kararlarının doğrudan limanın ana işletmesi MIP yerine taşeron firma üzerinden uygulandığını dile getirdi.

“MAHKEMELER SENDİKALAR NEDENLE İŞÇİLERİN ÇIKARILDIĞINA HÜKMETTİ”

İşçilerin hukuk mücadelesinde elde ettiği sonuçlara dikkat çeken Gürkan, mahkemelerin sendikal nedenle işten çıkarılma konusunda karar verdiğinin altını çizdi Gürkan, işe iade kararlarının ardından çalışmak isteyen işçilerin limandaki diğer taşeron firma Liman Deniz Hizmetleri’nde (LDH) işbaşı yaptığını söyledi. Sürecin ilgili bakanlığa da bildirildiğini aktaran Gürkan, işe dönüş konusunda gerekli girişimlerin yapıldığını ifade etti. İşe başlayan işçilerin davalarının, yeniden çalışma hayatına dönmeleri nedeniyle düşeceğini belirten Gürkan, diğer davaların ise devam ettiğini kaydetti.

Gürkan, “Farklı mahkemelerde 35 civarındaki arkadaşımızın davası bitti. Mahkemeler, işçilerin işe iadesine ve sendikal sebeple işten çıkarıldığına karar verdi. Çalışmak isteyen arkadaşlarımız aynı işi yapmak koşuluyla limandaki diğer taşeron olan LDH’de işbaşı yaptı” diye konuştu.

 

TAŞERON VE İŞ KOLU FARKLILIĞI SORUNU

Gürkan, daha önce işçilerin çalıştığı Özgüneş Taşımacılık ile LDH’nin farklı iş kollarında yer aldığını ifade etti. Gürkan, Özgüneş Taşımacılık’ın taşımacılık iş kolunda faaliyet gösterdiğini, LDH’nin ise MIP’in faaliyet alanıyla bağlantılı olarak depo ve antrepoculuk iş kolunda bulunduğunu söyledi. Bu farklılığın sendikal örgütlenme açısından yeni bir durum ortaya çıkardığını kaydeden Gürkan, LDH bünyesinde çalışan işçilerin sendikal hakları bakımından farklı bir yapıyla karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Gürkan, “Bizim iş kolumuz taşımacılık iş kolu. Özgüneş Taşımacılık taşımacılık iş kolundaydı. Ancak Liman Deniz Hizmetleri, yani LDH, farklı bir iş kolunda. Oranın sendikasının örgütlenmesi gerekiyor. Liman-İş’in taşeronda örgütlenmesi ve işçileri üye yapması konusunda da sorun bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Direniş sürecinde işçilerin tamamının aynı tercihi yapmadığını da aktaran Gürkan, bazı çalışanların Mersin Limanı’na dönmek yerine İskenderun Limanı’nda çalışmayı tercih ettiğini söyledi. Gürkan, bu işçilerin de İskenderun’da işe başladığını belirterek, çalışmak isteyen arkadaşlarının yeniden iş hayatına döndüğünü dile getirdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  
 

  HABERCİ SPOR
 

 
  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANE
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA