AKKUYU’DA KEŞİF KISKACI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU’DA KEŞİF KISKACI!


 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde, nükleer karşıtı mücadele sürüyor. MERÇED Başkanı Sabahat Mersin-Adana Akkuyu’nun işaretlenmesine karşı açtığı dava kapsamında 23 Kasım’da keşif yapılacak. Ayrıca yine ÇED Olumlu Kararının iptali için çeşitli STK’larca açılan davalar kapsamında Temmuz ayında yapılan

HEDİYE EROĞLU/

Usulsüzlük iddiaları ile pek çok itiraza konu olan ancak bir yandan da hafriyat çalışmalarının sürdüğü Türkiye’nin ilk nükleer santral projesi olan Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki keşif süreci devam ediyor. Santral için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı’nın iptali için açılan davalar sürürken, keşiflerde tekrarlanıyor.  
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1/00 bin Ölçekli Mersin -Adana Çevre Düzeni Planı'nda Akkuyu Nükleer Santrali’ni işaretlemesini iptali için Danıştay’a açtığı dava kapsamında yeniden keşif yapılacak. 

İKİNCİ KEŞİF 23 KASIM’DA 
Teknik anlamda çevreye vereceği zararların anlatılacağı keşif için hazırlıklarını sürdüren Aslan, 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne şahıs olarak açtığı dava kapsamında keşfin yapılacağını kaydetti. “Dava açmamamın nedeni; hazırlanan planda çevre, doğayı koruma ve sürdürülebilir yaşam kriterlerinin dikkate alınmamış olmasıdır” diyen Aslan, “Akkuyu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından önemli doğa alanı olarak ilan edilmiş bir bölge. Bunun yanında Akdeniz Fokları’nın yaşam alanları bu bölgede bulunmakta olup Aydıncık tarafında deniz alanları mevcut. Bu tesis başka Akdeniz Fokları olmak üzere bölgelerin tümünü olumsuz etkileyecek bir yatırım. Çevresel anlamda ise yaratacağı tahribat çok büyük olacak türden. 

“ÇEVREYİ KATLEDECEK BİR YATIRIMA ‘EVET’ DİYORSUNUZ”
Dolayısıyla planlama açısından eksiklikler ve yanlışlıklar var. Çevre Düzeni Planı yapıyorsunuz ama çevreyi gözetmiyor, çevreyi katledecek bir yatırıma ‘evet’ diyorsunuz. Bu nedenle biz yıllardır nükleer karşıtı mücadeleyi sürdürüyoruz. Bu plan her ne kadar onaylanmış olsa dahi mücadelede kararlıyız. Bu nedenle Akkuyu’nun iptali için dava açtık ve 23 Kasım’da davamızın keşfi var. Bu keşfe gelen bilim insanlarına; bölgenin durumunu anlatarak, özellikle bölgenin uluslar arası anlaşmalarla korunduğuna dair göstergeleri yerinde göstereceğiz. Akkuyu’daki teknoloji dünyada ilk defa burada kullanılacak. Yani test edilmeden kullanılacak teknolojinin yaratacağı riskleri de anlatacağız. Normalde bu tür planlarda; kirlilik yaratacak teknolojilere karşı önlem alınması istenir. Ama nükleer de böyle bir önlem alınsa da yeterli olmayacağını anlatacağız” diye konuştu.

3. KEŞİF 5 ARALIK’TA
Öte yandan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde yine ÇED Olumlu Kararının iptali için çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca açılan davalar kapsamında Temmuz ayında yapılan keşif de, bilirkişi heyetinde yer alan, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Ana Bilim Dalında görevli Profesör Ali Osman Öncel’in 672 sayılı Kanan Hükmünde Kararname ile kamu görevinden ihraç edildiğinin anlaşılması üzerine yenilenecek. Bu kapsamda yeni bilirkişi heyeti 4 Aralık 2016 - Pazar günü saat 09:30'da Akkuyu'da olacak. Mersin nükleer karşıtlarının a hazır bulanacağı alanda, FETÖ gerekçesiyle keşif 5 Aralık günü tekrarlanacak. 

YİNE NÜKLEERCİLERİN OTELİNDE KALACAKLAR
Danıştay 14’üncü Dairesinin kararı uyarınca mahkeme ve bilirkişi heyetleri, Akkuyu NGS A.Ş.’ye yakınlığıyla bilinen ve nükleer güç santralı projesi kapsamındaki ihaleleri kazanıp projeye hizmet veren şirketin işlettiği Ulu Resort Otelde konaklayacak. 11 Temmuz’da yapılan keşif öncesi ve sonrasında da heyetler burada konaklamıştı. Ulu Resort Otelin Akkuyu NGS A.Ş. yönetiminin isteği üzerine yapıldığı açıkça ifade eden Ulu İnşaat, Akkuyu NGS proje sahasındaki lojman ve konut projelerinin ihalelerini de aldı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA