Haber Merkezi
Mersin’in Aydıncık ilçesinde yaklaşık 17 yıl önce bir çoban tarafından keşfedilen Gilindire Mağarası, ziyaretçi düzenlemesi projesini bekliyor.
VALİ KURUM TEMSİLCİLERİNİ TOPLADI
Mersin Valisi Atilla Toros başkanlığında, Gilindire Mağarası Tabiat Parkı Ziyaretçi Karşılama ve Çevre Düzenleme Projesi’ne ilişkin değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Aydıncık Kaymakamı Mehmet Çelik, Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Abdullah Alioğlu, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran ve beraberindeki heyetin katıldığı toplantıda; Gilindire Mağarası Tabiat Parkı’nın doğal değerleri korunarak ziyaretçi karşılama, dinlenme ve bilgilendirme altyapısının geliştirilmesi, ziyaret deneyiminin iyileştirilmesi ve alanın Mersin turizmine katkısının artırılması amacıyla yürütülecek çalışmalar ele alındı.

30 MİLYON ÖNCE OLUŞTUĞU TAHMİN EDİLİYOR
Yöre halkı tarafından Aynalıgöl Mağarası olarak da bilinen, 2013’de Tabiat Anıtı ilan ve 2020’de ise Gilindire Mağarası Tabiat Parkı olarak tescillenen yapının 30 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor.
Dışında Akdeniz'in manzarası, içerisinde ise buz sarkıtları başta olmak üzere doğal yapısı ile dikkat çeken Gilindire Mağarası, Mersin-Antalya D-400 karayoluna 1,5 kilometre mesafede Aydıncık ilçesi sınırlarında Sancak Burnu ile Kurtini Deresi arasında yer alıyor. Yatay olarak doğal oluşan mağaranın içinde devasa boyutlarda her türden damlataş oluşumların yer alması dikkat çekiyor. Sonunda bulunan muhteşem bir görüntüye sahip olan ve 'Aynalı' ismi verilen göl ise ayrı bir izleme keyfi sunuyor.

2013 YILINDA TESCİL EDİLMİŞTİ, BUZUL ÇAĞINI YANSITIYOR
Yapılan incelemelerde mağarada bulunan sarkıt, dikit gibi oluşumların tarih boyunca su altında kaldığından atmosferik değişimlerden etkilenmeden günümüze kadar ulaştığı belirlenirken, su altında kalan oluşumların, küresel iklim değişikliği öncesinde oluştuğu, bünyelerinde önceki buzul çağına ilişkin bütün hidrolojik ve atmosferik verileri saklı tuttuğu tespit edilmişti. Yerbilimciler tarafından eşsiz olarak kabul edilen mağara “Gilindire Mağarası Tabiat Anıtı” adıyla tescil edilmişti. 1999 yılında bir çobanın kirpi yakalamaya çalışırken tesadüfen bulduğu 2013 yılında ise turizme kazandırılan mağara denizden 45 metre yüksek yamaçta, 46 metre derinliğe inildiğinde ise deniz seviyesinin 1 metre altında kaldığı da tespit edilmişti.
