AYATEKLA GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AYATEKLA GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILACAK


 

Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Hristiyanlığın en eski ve önemli merkezlerinden Ayatekla Örenyeri’nde yüzey araştırması çalışmaları başladı.

Haber Merkezi

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimari ve Kentsel Koruma Çalışma Grubu öğretim elemanları ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan araştırma grubu, Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde, Ayatekla Örenyeri'nde yüzey araştırması kapsamında görev aldı. Yaklaşık 10 gün sürecek araştırma kapsamında daha önce ele alınmamış olan bir sarnıç yapısının ölçme ve fotoğraflama çalışması yapılacak. Ayrıca önceki yıllarda belgelenmiş olan alandaki diğer iki sarnıç yapısı da tekrar ele alınarak günümüzdeki koruma durumu değerlendirilecek.

KORUMA PROBLEMİ VAR!
Ekip Başkanı Umut Almaç, bu yıl yapılacak araştırmalar sonucu Ayatekla Ören Yeri'nin koruma problemleri belirlenerek, mevcut sorunlar için çeşitli çözüm önerilerinin getirilmesi planlandığını belirterek "Çalışma grubunda daha fazla araştırmacının yer alabilmesi ve çalışmaların alanının geneline yayılabilmesi için sponsor arayışları da devam etmektedir. Bu çalışmaların devamlılığının sağlanmasıyla Ayatekla Ören Yeri ve Silifke'nin ulusal ve uluslararası alanda tanınırlığı arttırılacaktır diye düşünmekteyiz." dedi.

AYATEKLA’NIN ÖNEMİ…
Silifke İlçe merkezine 4 kilometre mesafede yer alan Örenyeri Anadolu'da Hıristiyanlığın en eski ve en önemli merkezlerinden biri olarak biliniyor. Rivayete göre, İsa Peygamber'in 12 havarisinden biri olan St. Paul'un vaazlarından etkilenen Tekla Hıristiyanlığı yaymak için propaganda yaparken Paganların baskılarına maruz kalıp, öldürüleceğini öğrenince kaçıp Seleukiya'ya gelerek, sonradan kiliseye çevrilen bir mağarada saklanıyor. Yine öldürüleceği bir sırada bu mağarada kaybolduğuna inanılıyor. Aya Tekla'nın içinde yaşadığı mağara onun kayboluşundan sonra Hıristiyanlarca kutsal sayılarak, bu din İsadan Sonra 312 yılında serbest bırakılıncaya kadar gizli bir ibadet yeri olarak kullanılıyor. Bu mağara daha sonra 4'ncü yüzyılda kiliseye dönüştürüyor. Günümüzde merdivenden inilerek ulaşılabilir durumda olan Aya Tekla Kilisesi, çevresindeki sarnıç ve şehir suru kalıntılarıyla da özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA