EMLAKÇI DEĞİL OTO GALERİCİLER! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EMLAKÇI DEĞİL OTO GALERİCİLER!


 

Mersin Oto Galericiler Sitesi Başkanı Gürkan Göçer, kent merkezinde yasak olması nedeniyle ‘emlakçılık’ adı altında oto galericilik yapılmasına göz yuman yetkililere tepki gösterdi!

Daha fazla görmezden gelmeyin!

Göçer, tüm görüşmelerine rağmen çağrılarına kulak verilmemesi nedeniyle yargıya gitmeye hazırlandıklarını açıkladı. 

Özellikle rantın yüksek olduğu Yenişehir bölgesindeki ki bu işleyişe ‘dur’ denmesi için belediyeyi göreve davet eden Göçer, belediye meclislerinin ‘kent merkezinde oto galericilik’ yapımının önlenmesi için kararlar aldığını anımsatarak, “Aldığınız kararlara önce kendiniz uyun” çağrısı yaptı.  

SONER AYDIN

Güvenlik gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı’nın 2008 yılında aldığı karar ile apartman altlarında, kent merkezlerinde oto galeri açılmasının önüne geçildi. Ancak o tarihten buyana kent merkezini terk etmemekte direnen ‘kaçak oto galericiler’ farklı iş kollarında faaliyet gösteriyormuş gibi yaparak, çalışmalarını sürdürdü. 
Yerel yönetimlerin bu durumu görmezden gelmesine ise Mersin Oto Galericiler Sitesi Başkanı Gürkan Göçer’den tepki geldi. Mersin’de özellikle Yenişehir bölgesinde emlakçılık ruhsatı alan birçok kişinin oto galeri işi yaptığını söyleyen Göçer, apartmanların altına açılan bu oto galerilerin faciaya davetiye çıkardığını dile getirerek Haberci Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu. 

“OTO GALERİCİLER SİTESİ FACİAYAYI ÖNLEMEK İÇİN KURULDU”
SORU: -Öncelikle sık sık gündeme gelen ancak sonunda faaliyete açılan yeni Oto Galericiler Sitesi hakkında biraz bilgi verir misiniz?
G. GÖÇER: Mersin Oto Galericiler Sitesi 3 etaplı bir proje idi. 1. Etabı tamamlandı ve şuan da resmi olarak hizmete girdi. Yasa gereği nüfusu 100 bini geçen yerlerde iki sebepten dolayı şehir dışındaki bir merkezde oto galeri sitesinde toplanmak zorunda. Bunlardan bir tanesi kaldırım işgali, şehrin trafik akışını engellemek ama asıl önemli olan ikinci neden ise LPG’li araçlar. Biliyorsunuz LGP’li araçlar gazla çalışıyor. Yasalara göre bu araçların kapalı yerlerde bulunmaması gerekiyor. Mersin genelinde de oto galericilik apartman altlarında yapılıyor. İş yeri sahipleri akşamları bu araçları içeriye koyduklarında çok büyük faciaya davetiye çıkartıyor. Bu yüzden Oto Galericiler Sitesi yapıldı ve faaliyete girdi. Yaklaşık 200 galericilik yerimiz var. İkinci etapta ise ticari araçlarla ilgili bir çalışmamız var. O da bitmek üzere. Önümüzdeki dönemde de Mersin’de kaldırım üzerine minibüs, pikap gibi araçlar yine Mersin Oto Galericiler Sitesi içinde satılacak. Burası çok geniş bir kompleks. Bankasından ekspertizine, kafeteryasından noterine, alışveriş merkezine kadar her türlü hizmeti var. Hemen yanı başımızda Türkiye’nin 3. büyük yarış pisti açılıyor. Bölgenin ikinci el otomotiv noktasında bir adres olacak. 

“MERDİVEN ALTI HİZMET ÖNLENDİ”
SORU- Oto Galericiler Sitesi açılması hem oto alım-satım işi ile uğraşanlara hem de vatandaşlara ne gibi bir kolaylık sağlıyor? 
G. GÖÇER: Sektörde özellikle müşteri noktasında inanılmaz bir sıkıntı yaşanıyordu yani oto galericilerde bir düzenleme yoktu. Bunun üzerine yasal bir düzenleme geldi ve artık oto galericilik yapmak yasal normlara bağlandı. Bunlardan bir tanesi bakanlık tarafından verilecek yetki belgesi. Yani artık bu işler merdiven altında, kaldırım üzerinde yapılamayacak. Bu yetki belgesini almak için iş yeri açma ruhsatı almak gerekiyor. Bu ruhsatı almak için ise bir Oto Galericiler Sitesi’nde olmak gerekiyor. Yani yasaya göre artık kaldırım üzerinde kimse otomobil alıp satamayacak. 

“MERSİN’DEKİ FİRMALARIN YÜZDE 50’Sİ SİTEYE TAŞINDI”
SORU-Peki, şuan oto galeri işi yapan kişilerin ne kadarlık kısmı siteye geçti ve orada faaliyet yürütmeye başladı?
G. GÖÇER: Şuna Mersin’de ki oto galericilerin yüzde 50’sinden fazlası siteye taşındı. Yani Mersin’deki galericiler bu dönüşümü kendi içinde yavaş yavaş sağlıyor. Ancak bizim sıkıntımız şu; emlakçı, rent a car, iş takipçisi adı altında hala direnen esnaflar var. Onlarda yasaya göre artık notere gittiklerinde ellerinde ikici el oto alım-satım belgesi yoksa satış yapamayacaklar. Hepimiz aynı şehrin içinde iş yaptığımız esnaflarız, aklın yolu birdir, 21 yüzyılda şehrin ortasında oto alım-satım olmaz. Biz sitemizi açtık tüm esnafları aynı çatı olmaya bekliyoruz.

“YEREL YÖNETİMLER İLE SÜREKLİ GÖRÜŞME HALİNDEYİZ”
SORU-Bu konu ile yerel yönetimlerle herhangi bir görüşmeniz, talebiniz oldu mu?
G. GÖÇER: Ben site başkanı olarak neredeyse Mersin’deki tüm belediye başkanları ile görüşmeler yapıyorum. Ruhsat ve yetki noktasında ilçe belediyelerimiz sorumlu. Şuan Toroslar’da ve Mezitli’de sorun yaşamıyoruz. Toroslar Belediyesi bu ruhsatsız oto galericiler ile ilgili çalışmalarını bitirmek üzere. Toroslar’da 14 tane oto galerici vardı bunların 11 tanesinin taşınma süreci bitti, 3 tane kaldı. Onlarla ilgili de yasal süreç devam ediyor. Aynı şekilde Mezitli’de çok ciddi çalışmalarımız var. Mezitli’de bir takım sıkıntılar yaşadık ama sonrasında belediye başkanımız sitemizi ziyaret etti. 
Şuan nüfusu 100 bini geçtiği için Erdemli’ye bir Oto Galericiler Sitesi kurulması hedefleniyor. Orada da bu sıkıntılar yaşanıyor. Erdemli ve Mezitli arasında bir bölgede yapılması planlanıyor. Bunu da gönülden destekliyoruz. Şuan Mersin’de 50 yıl yetecek kadar rezerve yerimiz var. 

“YENİŞEHİR SIKINTILI BÖLGE”
Ancak özellikle Yenişehir bölgesinde sıkıntı var. Bu sıkıntının çözümü için Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç ile bir görüşme yaptım. Ancak Başkan Genç, bütün oto galerileri kapattığını, ceza yazdığını söyledi. Ancak o kişiler emlakçılık ruhsatı alarak araç alım-satım işi yapmaya devam ediyor. Ancak unutulmamalı ki bakanlık 2008 yılında oto galericilere kent merkezinde kurulma yasağı getirdi ve belediyelerde bu konuyla ilgili meclislerinden kararlar çıkardılar. Biz şimdi bu kararların uygulanmasını istiyoruz. Aksi halde yargı süreci başlatacağız. Ayrıca valimiz konuya çok duyarlı, bir adım atmasını bekliyoruz.

LPG TEHLİKESİ BÜYÜK!
SORU-Son günlerde LGP’li araçların patlamasından kaynaklı birçok yaralanma ve ölümler meydana geldi. Bu araçlar ne gibi bir tehlike arz ediyor?
G. GÖÇER: Yaklaşık 1 yıl önce Zeytinburnu’nda bir LPG’li araç faciası yaşandı ve bu yüzden bir semt havaya uçacaktı. LPG’li araçlar kapalı yere giremezler. Bir alışveriş merkezine gittiğinizde önünüzde o tabelayı görürsünüz “LPG’li araç giremez” diye. Çünkü gaz sıkışan bir şeydir. Herhangi bir gaz sıkışması durumunda facia yaşanır ve bunun altından kalkamayız. İnsan hayatından önemli bir şey yok. Zaten şuan Mersin’in birçok caddesinde insanlar bombaların üzerinde yaşıyor. Bu kentin valisine, belediye başkanlarına, muhtarlara, apartman yöneticilerine büyük görev düşüyor. Yarın bir apartman havaya uçtuğunda bunun hesabını kim verecek. Vatandaşlar sormayacak mı, bu LPG’li araçların apartman altında ne işi var diye. Yetkililerin buna bir an önce atması lazım. Hiçbir can paradan daha değerli değil. 
 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA