NARENCİYECİ CAN ÇEKİŞİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

NARENCİYECİ CAN ÇEKİŞİYOR!


 

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Mersin’in ve narenciye üreticilerinin sorunlarını TBMM’de gündeme taşıdı.

Haber Merkezi

Tarım sektörü içerisinde önemli bir yere sahip olan narenciye sektöründe son birkaç yılda sorunların çığ gibi büyüdüğünü söyleyen Şimşek, dalında çürümeye terk edilen ve zor şartlar altında alıcı bekleyen narenciyenin, ülke ekonomisi ve insan sağlığı bakımından ülkemiz ve bölgemiz açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. “Dünyada 131 milyon ton narenciye üretilmektedir, Türkiye ise dünyada 9'uncu sıradadır” diyen Baki Şimşek, “Ülkemiz her yıl yaklaşık 3 milyon 700 bin ton narenciye üretmektedir. Bu üretimin yüzde 72'si Çukurova'da gerçekleştirilmektedir. Bölgemiz de 2 milyon 650 bin tonluk üretimle 1'inci sırada bulunmaktadır. Türkiye 1 milyon ton narenciye ihracatıyla dünyada 5'inci sırada yer almaktadır. Türkiye narenciyenin yaklaşık yüzde 45'ini ihraç etmektedir. İhracat gelirimiz ise 1 milyar doların üzerindedir. İhracattaki en büyük pazarımız Rusya'nın ağırlığı ise 650 milyon dolar seviyesindedir. Mersin, Türkiye yaş sebze-meyve ihracatında 1'inci sırada bulunmaktadır” dedi.

“SEZON BAŞLADI AMA İHRACATÇI HALA DFİF’İ BEKLİYOR”
Ancak Eylül ayı başında erkenci cins ürünlerle piyasaya giren narenciyenin iç piyasada umduğunu bulamadığını vurgulayarak, okitsu mandalinanın 30-40 kuruş, portakalın 40-50 kuruş gibi vasat bir fiyatla işlem gördüğünü dile getirdi.
İhracatçının hükümetin açıklayacağı Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) teşvik rakamını beklediğini de işaret eden Milletvekili Şimşek, “İhracat sezonu bir ay önce başlamasına rağmen DFİF primi henüz açıklanmamıştır. İhracat primlerinin yetersiz ve düşük olması ihracatçıların beklentisini karşılamamaktadır. Üretici birliklerinin talebi ton başına 100 dolardır. Geçen yıl ton başına 150 TL olan teşvik priminin 300 TL olması hükümetin uyguladığı sıkı maliye politikaları gereğince mümkün görünmemektedir. Ayrıca, hükümet,  2015 yılından kalan DFİF ücretlerini bile sekiz ay geçmiş olmasına rağmen, hâlâ ödememiştir. İhracatçılar DFİF alacaklarını vergi ve SSK'yla mahsuplaşmaktadır. Hiç olmazsa DFİF alacaklarının yarısı nakdî olarak ödenmeli ve bu ödemenin tarihi de önceden ihracatçılara bildirilmelidir” şeklinde konuştu. 
“ÇİFTÇİ MASRAFLARI ÖDEYEMİYOR”
Çiftçinin umduğunu bu yılda bulamadığını dile getiren Baki Şimşek “Ürünler hâlâ dalında beklemektedir. Çiftçi, mazot, zirai ilaç ve gübre masraflarını dahi ödeyememiştir. Greyfurt 30 kuruş, limon 60 kuruş, portakal 50 kuruş, mandalina 30 kuruş, elma 40 kuruş gibi cüzi fiyatlarla alınıp satılmaktadır. Türkiye'nin her yerindeki soğuk hava depoları elmayla doludur. Bu elmaların iç piyasada tüketilmesi mümkün değildir. Narenciyenin yanında elma ve domatese de DFİF primi verilmelidir. İhracatçı DFİF'ten gelecek prime göre piyasayı canlandıracaktır, bu da üreticilerin önünü açacaktır. Bu konuların tekrar gözden geçirilmesini ve çiftçilerin desteklenmesini bekliyoruz. Narenciye bahçesi sekiz on yılda yetiştirilmektedir. Sekiz on yıl yatırım yapan ve emek veren bir çiftçi maalesef umduğunu bulamamaktadır. Narenciye yetiştiriciliği uzun yıllar istikrarlı bir şekilde izlenen bir ürün politikasını gerektirmektedir. Ülkemizde böyle bir politikanın olmayışı, pazarlama sisteminde aracıların belirleyici olması en önemli sorundur. Üreticiyi desteklemeye yönelik kredi ve finansman sistemi yetersizdir. İhracatçıların yanında üreticiler de desteklenmeli ve ton başına üreticilere de destek verilmelidir” diye konuştu.

“VAAT EDİLENLER NE OLDU?”
Öte yandan her seçim dönemi billboardlar asılıp Mersin'e vaat edilen hizmetleri ve yatırımları da soran MHP Milletvekili Baki Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün yerinde yeller esen Tarsus devlet hastanesinin, Çukurova havaalanının, Kazanlı turizm bölgesinin, Çeşmeli-Taşucu otoban yolunun, organize sanayi bölgelerinin ve Tarsus'a araç muayene istasyonunun bir an önce yapılmasını bekliyoruz. Mersin'e gelen politikacılara soruyoruz: ‘Bu projeler ne oldu?’ Bize verilen cevap ‘İstanbul'a köprü yaptık’, ‘İstanbul'a tüp geçit yaptık’ Mersin'e geldiklerinde yıllardır Mersin'e vaat edilen bu projelerden en az birkaç tanesinin gerçekleştirilmiş olmasını bekliyoruz. 22 tane alt geçit lazım olan Mersin'e on beş yılda 1 tane alt geçit yapılmamıştır. Hükümetten bu konuda gerekli desteğin verilmesini bekliyoruz”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA