KUDUZUN NEDENİ YARASALARMIŞ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KUDUZUN NEDENİ YARASALARMIŞ!


 

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şenay, Darıseki Mahallesi’nin karantina altına alınmasına neden olan kuduz vakasının kontrol altına alındığını söyleyerek, kuduz virüsünün kaynağının yarasalar olduğunu açıkladı!

Mehmet Nabi Batuk 

Mersin’in merkez Toroslar ilçesi Darısekisi Mahallesi’nin karantina altına alınmasına neden olan kuduz vakasını gazetemize anlatan Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay, son yaşanan olayda herhangi bir tehlikenin olmadığını ve durumun ilgili görevliler tarafından kontrol altında tutulduğunu söyledi.
Kuduz virüsünün kaynağının yarasalar olduğunu ve viral bir hastalık olduğunu belirten Şenay, Virüsün ancak canlı organizmaların içerisinde yaşayabildiğini ifade etti.  Virüsün beyine bulaşma evresinden sonra tedavisinin mümkün olmayan bir hastalık olduğunun altını çizen Şenay, virüsün kan yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu anlattı. Şenay, “Yarasalar virüsün taşıyıcısıdır ve sürekli vücutlarında taşırlar. Başka bir hayvanı ısırdıkları taktidir de o hayvana bulaştırırlar ve o hayvanın ölümüne sebebiyet verirler. Kuduz virüsünün yabani hayatta bol miktarda olmasının nedeni yarasaların gece doğada bol miktarda bulunmasıdır. Vahşi bir hayvan ölü bir yarasayı yerse bile bu virüs ona bulaşabilir” dedi.  

“AMAÇ, VİRÜSÜN DİĞER CANLILARA BULAŞMASINI ENGELLEMEKTİR”
Mersin’in Merkez Toroslar ilçesinde bulunan Darısekisi mahallesinde yaşanan olayda virüsün belirlenmesinin ardından bölgeye yabani hayvanların girişinin engellenmesi için karantina işleminin uygulandığını söyleyen Şenay, “Buranın karantina alınmasındaki amaç, virüsün diğer canlılara bulaşmasını engellemektir. Orada bir dezenfekte çalışması yapılır.  Yabani hayatı kontrol altına almak çok zordur. Fakat köpeklerde aşılama yapılıp ve başka köpeklerde var mı yok mu diye onun araştırılması yapılıyor. Şüpheli hayvanlarda aşılama işlemi yapılıyor. Kuduz olan hayvan saldırganlaşır, ağzından salya akar, yememeye başlar, sudan korkar ve son evrede ise çene kasları işlemez hale gelir” cümlelerini kullandı. 

KUDUZ İHMALLİKTEN ÖLDÜRÜYOR
Son yıllarda çok fazla kuduz vakasının yaşanmadığını belirten Şenay, korkulacak bir durumun olmadığını belirterek, “Kuduzdan ölen insan sayısı sayılıdır. Onlarda ihmallikten kaynaklanan ölümlerdir. Kuduz olan hayvanı insanlar fark etmiyorlar. Onlarla oynuyorlar herhangi ufak bir çizikte bile bu virüsler bulaşabiliyor. Sonra kişi onu önemsemiyor ve virüs ulaşabileceği son evreye ulaştıktan sonra iş işten geçmiş oluyor. Virüsün etki etme süresi insanlarda ortalama 40 gündür. Ancak 10 gün ile 8 aya kadar çıkabilir. Virüs’ün septomları ortaya çıktıktan sonra 10 gün içerisinde öldürür” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA