Haber Merkezi
Tarsus’un Günyurdu Mahallesi’nde planlanan Tuz Madeni Çözelti İşletmeciliği Projesi, mahalle sakinleri ve çevre örgütlerinin tepkisini çekmeye devam ediyor. DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, sorunu TBMM’ye taşıdı. Günyurdu Mahallesi’nde planlanan Tuz Madeni Çözelti İşletmeciliği Projesi’ne verilen ÇED olumlu kararının, projenin çevresel ve tarımsal etkileri yeterince değerlendirilmeden hızlıca alınmış bir karar olduğunu belirten Koca, “Günyurdu Mahallesi’nde yaşayan yurttaşların görüşü alınmadan, tarım alanlarının ve doğal varlıkların korunmasına yönelik itirazlara rağmen verilen ÇED olumlu kararı, kamu yararının nasıl şirket çıkarlarının gerisine itildiğin çok açık göstermektedir. Bu kararla yurttaşların yaşam alanları, tarımsal üretim ve doğal varlıklar değil, şirketin cirosu öncelenmiştir. Kıvanç Maden Endüstriyel Ürünler Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan Tuz Madeni Çözelti İşletmeciliği, proje kapsamında yıllık 600 bin ton NaCl üretimi planlanmakta, tuzlu suyun ilk aşamada 12 sondaj kuyusundan elde edilmesi ve proje süresince toplam 120 sondaj kuyusu açılması planladığını kamuoyuna da yansımıştır. Özellikle çözelti madenciliğinin yeraltı su sistemi üzerindeki olası etkileri, minerali çözmek için yer altına kimyasal çözeltiler enjekte edildiğinden, en büyük tehdit yeraltı suyunun kimyasal yapısının bozulmasıdır. Üstelik yüzlerce sondaj kuyusunun açılmasının yaratabileceği hidrojeolojik riskler, tarım arazilerinde ve narenciye bahçelerinde meydana gelebilecek olası zararlar ile projenin yaratabileceği zemin hareketleri ve tuzlanma riski kamuoyunu ve bölge halkını yaşam alanlarını ve tarım arazilerini doğrudan hedef almaktadır.
“ALINAN ÖNLEMLER NELERDİR?”
Mersin Tarsus Günyurdu Mahallesi’nde planlanan Tuz Madeni Çözelti İşletmeciliği ÇED sürecinde Günyurdu Mahallesi sakinlerinin, çiftçilerin, üretici örgütlerinin ve ilgili meslek odalarının görüşleri alınmış mıdır? Alındıysa bu görüşlerin hangileri ÇED raporuna ve nihai karara yansıtılmıştır? Projenin Günyurdu Mahallesi’ne yaklaşık 120 metre mesafede kurulmasının, mahallede yaşayan yurttaşların yaşam alanları üzerindeki etkileri hangi kriterler üzerinden değerlendirilmiştir? Projenin tarımsal üretim açısından oluşturabileceği toprak tuzlanması, yeraltı suyu kalitesinde bozulma ve sulama suyunun niteliğinin değişmesi gibi risklere ilişkin Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma bulunmakta mıdır?
Proje alanının yakınında bulunan tarım arazilerinin 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında korunması gereken tarım arazileri olup olmadığı belirlenmiş midir? Çözelti madenciliği sırasında yeraltına verilen suyun ve oluşacak yüksek tuzluluk oranındaki çözeltilerin çevredeki yeraltı su sistemlerine karışma ihtimali değerlendirilmiş midir? Değerlendirilmişse alınan önlemler nelerdir? Günyurdu Mahallesi ve çevresinde yaşayan yurttaşların yaşam alanlarını, tarımsal üretimini ve su kaynaklarını olumsuz etkileyebilecek bir durum olduğu bilinmesine rağmen ÇED olumlu kararının yeniden değerlendirilmesi veya projenin durdurulması konusunda Bakanlığınızın herhangi bir girişimi bulunmakta mıdır?” diye konuştu.