HEDİYE EROĞLU
Tarsus Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısının ikinci oturumu geniş katılımla yapıldı. Yoğun gündemli toplantıda hizmet talepleri öne çıktı. Bozuk yolların onarımı, otobüslerin güzergahının yenilenmesi ve asbestli içme suyu borularının yenilenmesini istiyor.
“YOL KENARINDAKİ YARIKLAR MAĞDUR EDİYOR”
Meclis toplantısında söz alan AKP’li Meclis Üyesi Hüseyin Güzey, Kırklarsırtı Mahallesi olarak EnerjiSA ve Süperonline’nin altyapı iyileştirme çalışmaları sonrası bozulan yollarla ilgili mağduriyet yaşandığını söyledi. “Yaklaşık 2,5 aydır mağduruz” diyen Güzey, “Sıkıştırma işlemi yapılıyor asfaltta ama yerinden tekrar kalkıyor. EnerjiSA, Süperonline, TEDAŞ gibi kurum kuruluşlar yola zarar verdiğinde bunun bedelini belediyeye ödemek zorunda. Ayrıca yolun kenarındaki yarıklar gerçekten vatandaşın araçlarına ve alt sistemlerine zarar veriyor” dedi.
“BELEDİYE YAPIYOR FİRMA BOZUYOR”
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç ise “Oraları ilgili firma yaptı. Bu konuyla ilgili artık bende huzursuz olmaya başladım. Kırklarsırtı Mahallesine bugüne kadar 930 bin ton asfalt yama yapmışız ama kifayet edilecek şey değilmiş.
İşin daha çok başındayız ama yağmurlar çok sıkıntı yarattı. Bitmeyen yağmurlar oldu. Ama hak veriyorum bu konuları çözeceğiz, 2- 2,5 ay içinde bu konu gündemimizden kalkacak” dedi.
BAHŞİŞ İÇİN FESTİVAL DESTEĞİ ÇAĞRISI
Güzey ayrıca “Ayrıca Bahşiş Yörüklerinin eniştesi olarak yaz ayı Tarsus çok sıcak bir yer ve bu bölge aşırı ısınıyor. Bu bölgede yaşayan insanlardan imkanı olan yaylaya çıkıyor. Yaylalarda Bahşiş Yörüklerinin yaptığı festival bir şenlik havasında oluşturuyor. Buraya yapacağınız destek için tekrar teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Boltaç da, Festival için nakdi bir yardımımız olmadı ama elimizden gelen desteği vereceğiz. Ancak valiliğini ormanlar girişin” yanıtı verdi.
“BOĞAZPINAR KÖYÜ OTOBÜS GÜZERGAHINA EKLENMEK İSTİYOR”
MHP’li Meclis Üyesi Mehmet İnak da, köy gezilerini sürdürdüğünü söyleyerek, “Büyükşehir Belediye otobüslerinin Ankara yolu üzerindeki güzergahına Boğazpınar Köyü’nün de eklenmesi isteniyor. Büyükşehir ve Tarsus Belediyelerine konuyla ilgili 2,5 yılda 6 defa dilekçe verilmiş ama hala bir gelişme yok. Siz ‘çalışma yapalım’ demişsiniz ama hala bir çözüm yok.
“MAHALLELİ TOZDAN RAHATSIZ”
Ayrıca belediye tesislerimiz içerisinde araçlar çalışıyor, kırıp dökme işi oluyor ama Tozkoparan Mahallesi sakinleri tozdan rahatsız, bu çalışmalar yapılırken sulama yapılırsa vatandaşlar rahat ederler. Vatandaşlar pencerelerini açamadıklarını, tozdan rahatsız olduklarını iletiyorlar.
KÖYLER YOL İSTİYOR
Kadelli köyünü geçtikten sonra Göçük, Alibeyli, Kızılçukur, Hacıhamzalı köylerimizin ortak kullanımında olan yol ile alakalı vatandaşlarımız ciddi mağduriyetler yaşıyor. İki yıldır yol sorunu bölge insanının en büyük sorunlarından biri. Zeminin kötü olması sebebiyle ulaşım oldukça zorlaşıyor. Özellikle araç geçişlerinde sürücüler büyük sıkıntı yaşamakta. Köy grup yolu olan bu bölgeyi 4-5 ay önce Büyükşehir Belediyesince asfalt çalışması yapılmış fakat yağış sonrası yol tekrar bozulmuş. Bu yolun ivedi bir şekilde yapılmasını istiyoruz” dedi.
Ali Boltaç da, Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu bölgeyi yol programına aldığını söyleyerek, ekibinden konunu takip edilmesini istedi.
“KAKLIKTAŞI VE TEPETAŞPINAR KÖYÜ ARASINDAKİ YOLU ELDEN GEÇİRMEMİZ GEREKİYOR”
Kaklıktaşı ve Tepetaşpınar Köyü arasındaki yol bayağı virajlı bir yol. Yolun asfalt olan tarafında yol genişlemiş biraz, burada her ay bir kaza meydana geliyor. Asfalttan toprak kayıyor virajlı olması sebebiyle, bu yolu elden geçirmek gerekiyor. Kaklıktaşı ve Tepetaşpınar Köyü arasındaki yolu elden geçirmemiz gerekiyor.
SARIIŞIK KÖYÜ ÇÖP KONTEYNERİ İSTİYOR
Ayrıca geçen hafta Sarıışık Köyümüzü ziyaret ettim, buranın nüfusu çok yoğun ve yerleşim alanı 7 parçadan oluşuyor. 250 metre aşağıda 30-40 ev var ama burada çöp konteyneri yok. Burada yol var ancak yolun sağında ve solunda otlar, çalılar içeriye girmiş. Çalılardan dolayı araçlar bu yolu kullanamıyor. Yolu çalılardan temizlersek araç girebilir ve 30-40 ev için konteyner koyabiliriz.
Ayrıca Sarıışık Köyü’nde tahtalı mevkiinde bulunan su deposunda 250 metrelik bir boru hattı mevcut ancak boruların eski olması nedeniyle köylü içme suyundan faydalanamıyor. Büyükşehir eskiyen boruların bir kontrollerini yaparlarsa iyi olur.
Yine Fevzi Çakmak Mahallesinde Tozkoparan’dan gelen hastaneye giden yolda çok yoğun bir kavşak var. Burada da gün aşırı trafik kazası oluyor. Şelale Caddesinde trafik ışıkları yapılması ile memleket rahatladı. Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet kapsamında bu bölgeye de vatandaşların ışık düzenlemesi talebi var.
“BELEDİYENİN ÖNÜNDEKİ YOL ÇÖKTÜ, PARÇALANMIŞ VAZİYETTE”
AKP’li Meclis Üyesi Abdullah Kuran da, Tozkoporan Zahit Mahallesinde adliyeye doğru giden belediyenin önündeki yolun çöktüğünü, parçalanmış bir vaziyette 5-6 aydın beklediğini söyledi. Başkan Boltaç, “Programa alındı ama ve kaldırımların yapıldığını da gördük” diyerek araya girse de Kuran, “Yaklaşık 6 aydır bu şekilde burası ve burası bizim kendi evimizin önü, belediyemiz. Buradan biz de geçiyoruz. 6 ay çok uzun bir zaman” dedi.
BAŞKAN BOLTAÇ’TAN BÜROKRASİ SİTEMİ
Başkan Ali Boltaç ise yine araya girerek, “Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar. Meclis üyesi olduğum zaman 6 ay benim için de çok bir zamandı. Ama buraya oturduğunda karşına bürokrasi çıkıyor.
Mesela ben bir konuda mahcup oldum. Biz geçtiğimiz aylarda kırsal mahallelerimiz için parke kilit taşı ihalesi yaptık. Yaklaşık maliyetimiz 92 milyon liraydı. İhale yaptı ama firma işi 46 milyon liraya aldı. Zil takıp oynadık. 80-90 bin metrekare daha yaparız dedik, keyiflendik. 90 milyon maliyeti olan bir şeyi 46 milyona bitirmek mutluluk verici. Ama firmanın yeterliliği olsa da ne 79 bin metrekare parke alsa zaten bu parayı ödeyecekken hiç hesap kitap yapmadığını gördük. Anahtar teslim bir iş bu. Şimdi arkadaş son güne kadar geldi şimdi de para yatırmıyor, sözleşme imzalamıyor. Yolda geliyor belediyeye ama nasıl olacak bu iş? Beni mağdur ve mahcup ediyor. Çünkü biz vatandaşa bu sene 79 bin metrekare ihale yaptık diyoruz. Ama görüyorum ki arkadaş yasal sürelerini sonuna kadar kullanıyor, işi geciktiriyor. İşin gerçeği böyle şeylerde yaşıyoruz. İhaleli işler için süre değişebiliyor.
Abdullah Kuran ise “Burası belediye gelenimiz gidenimiz oluyor. Tamamı yapılmasa bile geçici önlemler alınabilir. Şimdi kaldırım çalışmaları başlamış. Bu çalışmalar esnasında aşırı derecede toz çıktığı için vatandaş rahatsız oluyor. Şuan sanırım Büyükşehir Belediyesi ekipleri çalışma yapıyor” dedi.
“BURALAR NE ZAMAN YAPILACAK?”
Meclis üyesi Abdullah Kuran ayrıca Gülek, Yenice, Altaylılar, Kırklarsırtı, Taşobası, Kavaklı ve Barbaros Mahallelerini bizzat kendisi gezdiğini söyleyerek, “Barbaros Mahallemizde de inanılmaz derecede sıkıntılar var. Özellikle de caminin olduğu yerde. Yetkili arkadaşlar buraları gezdi mi? Program alındı mı? Buralar ne zaman yapılacak?
“KARBOĞAZI KUVAYİ MİLLİYE ANITI’NIN DURUMU ÇOK KÖTÜ”
Ayrıca Kahramangülek Mahallesi’nde ki vatandaşlarımız ile sohbet ettiğimizde sorunlarını dile getirdiler. Burası ecdadımızın kurtuluş savaşındaki direnişinin tarihi simgesi olan bir yerleşim yeridir. Karboğazı Kuvayi Milliye Anıtı’nın durumu çok kötü. Temizlik yok, fayanslar düşmüş, patlamış yere savrulmuş. 20 gün içinde tadilat yapılmaya başlanmış” dedi.
Başkan Boltaç ise bölgede bir çok defa tadilat yaptıklarını söyleyerek, “Boyasını badanasını musluğunu yapıyorum ama vatandaşın da buraya sahip çıkması gerekiyor” dedi.
ASBESTLİ BORULAR İÇİN DİLEKÇE VERİLMİŞ AMA İLGİLENEN YOK
Ayrıca Kahramangülek Mahallesi’nde kanserojen madde içeren asbestli borular bulunduğuna dair şikayetlerde geldiğini söyleyen Abdullah Kuran, “Böyle bir şey var mı? Bununla alakalı Büyükşehir’e, MESKİ’ye dilekçe de vermiş yöre halkı. Yöre halkı bu iddialara cevap istiyor” dedi.
“ÇUKURLAR ÇOK FAZLA”
Yenice Mahallesinde Tarsus Belediyesine ait gündüz bakım evi ve kreş bulundiğunu da anımsatan Kuran, “Bunu hemen yanında jandarma karakolu, acil ambulans istasyonu bulunmaktadır. Bu bölümde arlıca itfaiye bulunmaktadır. Ama bu yolda ciddi sıkıntılar var. Çukurlaşmalar çok fazla. Özellikle dile getirmemizi istediler. Civardaki yol çalışmasından dolayı bu güzergah yoğun kullanılıyor.
Yolları ikiye ayıran refüjlerin tıraşlanması gereken bölgeler var çünkü karşıdan gelen araçlar görülmeyebiliyor ki bu da kazaya sebebiyet verebiliyor.
Atatürk Mahallesinde ki sularda devamlı patlamalar meydana geliyor çünkü aşırı bir kireçlenme durumu var. Ben de burada oturuyorum. Bir defa su saatini, bir defa doğalgaz su saatini değiştirdim. Site içerisinde sıkıntı var” dedi.
Başkan Ali Boltaç, bu bölgenin altyapısı yeni bir mahalle olduğunu söyleyerek, MESKİ’nin bölgede araştırma yapması gerektiğini kaydetti.
“KAVAKLI MAHALLESİ YOL BAKIM ONARIM HİZMETİ BEKLİYOR”
AKP’li Meclis üyesi Yüksel Atum da, özellikle boş arazilerin temizlenmesi ile ilgili taleplere dikkat çekerek, bu çalışmaların haşerelerin önlenmesi için önemli olduğunu aktardı,
Öte yandan belediyenin çöp araçlarının mümkünse gece çalışıp, gündüz çalışmaması ile ilgili talepler de olduğunu dile getiren Atum, “Çöp arabalarının sabah veya öğlen saatlerinde ses, görüntü, trafik ve koku açısından rahatsızlık yarattığından, bu çalışmaların gece saatlerinde yapılması isteniyor.
Yine Kavaklı Mahallesi’nin baraj yolu tarafındaki bölümünde yama ekiplerinin çalışma yapması isteniyor. Bu yolun ne zaman programa ekleneceği soruluyor.
“KALDIRIMLAR YENİLENMİYOR”
Bağlar, Gazi ve Yeni Mahalle başta olmak üzere birçok mahalle kaldırımlardan şikayetçi. Bazı yerler çökmüş, yıpranmış 15 yıldır kimse bu mahallelerdeki kaldırımlara dokunulmamış. Vatandaşlar dertliler, bakım onarım yenileme istiyor” dedi.
“YENİ ALANLAR AÇMAK YERİNE KENTSEL DÖNÜŞÜM PEŞİNDEYİZ”
Ali Boltaç, Gaziler, Bağlar, Yeni Mahalle, Mithatpaşa ile ilgili kentsel dönüşüm proöesine ihtiyaç olduğunu söyleyerek, “Bu bölgelerde kapsamlı bir revizyon imar planı yapıyoruz. İmar planında yeni alanlar açma derdinde değilim, eski metruk alanların imara açılması için çalışma yapıyorum. Oralarda ki imar durumları değişecek. Yeni alanlar açmak yerine mevcut alanların kentsel dönüşümü ile ilgili çalışma yapıyoruz ve çok uzun sürmez, yakın zamanda halledeceğiz” dedi.
MEYDAN PROJESİ NE OLDU?
Atum ayrıca, “Kaymakamlığın orası ile ilgili yeni meydan projesi ile ilgili geçen ay ihale yapıldı. Son durum nedir? Bu meydanı Tarsus halkına ne zaman teslim edeceksiniz?” dedi,
Ali Boltaç da, “Kurul üyeleri Tarsus’a geldi, kendilerini gezdirdim ve bu yapıları gösterdim. ‘senin niyetin varsa bu konuyla ilgili arkadaşlar bir proje çalışması yapsınlar.
Adana Kültür Varlıkları Koruma Kurulunun onaylayacağı bir proje hazırlanacak. Gölgelik, cephe restorasyonu yapılması gibi işler yapılacak. Kurul imar planını onayladıktan sonra biz hemen çalışmaya başlayacağız” diye konuştu.