Mersin’deki ithal plastik atık kirliliği Barselona Sözleşmesi’ne taşındı


 

Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Akdeniz kıyılarında ithal plastik atıklardan kaynaklandığını belirttiği deniz kirliliğini, Akdeniz’in korunmasına yönelik uluslararası çevre anlaşması olan Barselona Sözleşmesi Sekretaryası’na resmi şikayet olarak iletti.

Haber Merkezi

 

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, Mersin ve Çukurova kıyılarında yaşanan ithal plastik atık kaynaklı deniz kirliliğini uluslararası platforma taşıdı. Dernek, Akdeniz'in Deniz Çevresi ve Kıyı Bölgesinin Korunmasına İlişkin Barselona Sözleşmesi Sekretaryası'na İngilizce hazırlanan resmî şikayet başvurusunu gönderdi. Başvuruda, özellikle Mersin Körfezi ve Çukurova kıyılarında plastik atıklar, mikroplastikler ve nanoplastiklerin oluşturduğu çevre kirliliğinin ciddi boyutlara ulaştığı belirtildi. Başvuruda, kirliliğin önemli bir bölümünün, uzun yıllardır Avrupa ülkelerinden geri dönüşüm amacıyla Türkiye'ye ithal edilen plastik atıklarla bağlantılı olduğu ifade edildi. Şikayet dilekçesinde, geri dönüştürülebilir malzeme olarak ithal edilen plastik atıkların yetersiz çevresel denetimler, uygun olmayan depolama koşulları, yasa dışı bertaraf uygulamaları ve yetersiz geri dönüşüm süreçleri nedeniyle çevreye yayıldığı kaydedildi. Plastik atıkların sahillerde, kıyı ekosistemlerinde, deniz yüzeyinde ve deniz tabanında yaygın olarak bulunduğuna dikkat çekildi.

Dernek, söz konusu kirliliğin deniz biyolojik çeşitliliği, koruma altındaki yaşam alanları, balıkçılık, turizm, gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı. Başvuruda ayrıca bu durumun, Barselona Sözleşmesi ile Karasal Kaynaklı Kirliliğe Karşı Akdeniz'in Korunmasına İlişkin Protokol (LBS Protokolü) kapsamında Türkiye'nin yükümlülükleri açısından kaygı verici olduğu ifade edildi.

Başvuruda Barselona Sözleşmesi Sekretaryası'ndan, şikayetin resmi olarak kayda alınması, Mersin Körfezi ve çevresindeki plastik, mikroplastik ve nanoplastik kirliliğine ilişkin bağımsız bir değerlendirme sürecinin başlatılması, ithal plastik atıklarla deniz kirliliği arasındaki ilişkinin incelenmesi ve Türkiye'nin aldığı önlemler hakkında bilgi talep edilmesi istendi. Bunun yanı sıra plastik atık yönetiminde izleme, denetim ve yaptırım mekanizmalarının güçlendirilmesi, kirlenen kıyı ve deniz alanlarının temizlenmesi ile ekolojik restorasyon çalışmalarının desteklenmesi, gerekli görülmesi halinde konunun Barselona Sözleşmesi'nin uyum mekanizmalarına taşınması ve Akdeniz'e kontrolsüz plastik atık ithalatının oluşturduğu çevresel riskler konusunda taraf ülkelerin bilgilendirilmesi talepleri de dile getirildi.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, yaptığı açıklamada, "Mersin'de Akdeniz'de yaşanan ithal plastik atık kirliliğiyle ilgili bugün Barselona Sözleşmesi'ne resmî şikayette bulunduk. Şikâyet metni İngilizce olarak gönderildi" ifadelerini kullandı.

Şikayet dosyasına ise Mersin kıyılarındaki plastik kirliliğini gösteren fotoğraflar, video kayıtları, bilimsel çalışmalar, raporlar ile basın haberleri ve diğer destekleyici belgeler eklendi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  
 

  HABERCİ SPOR
 

 
  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANE
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA

Mersin Haber