GÜBRE YASAĞI VERİMİ DÜŞÜRDÜ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÜBRE YASAĞI VERİMİ DÜŞÜRDÜ!


 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2017’ye kadar uygulanacak gübre yasağı ürünlerdeki kalite ve verimi düşürdü. Mersin Ziraat Odası Genel Sekreteri Dayıcık, çiftçinin Haziran ayında atması gereken gübreyi atamadığını söyledi.

SONER AYDIN

Türkiye toplamda 6 milyon ton gübre kullanıldığını, bunların 1,5 milyon tonunun ise nitratlı gübreler olduğunu dile getiren Dayıcık, bu nitratlı gübrelerin Türkiye genelinde 9 bin 700 bayi tarafından satıldığı bilgisini verdi. İnsan için en önemli besin kaynağı nasıl ekmekse bitki için de en önemli besin kaynağının azot olduğunu belirten Dayıcık, toprağın azot ihtiyacını gübreden karşılandığını söyledi. Dayıcık, nitratlı gübrenin diğer gübre çeşitlerine göre daha çabuk eriyip, bitki bünyesine geçmesinden dolayı, çiftçi tarafından tercih edildiğini dile getirdi.

“ÖNÜMÜZDEKİ SEZONUN PLANI YAPILMALI”
Çiftçinin mutlaka nitratlı gübreyi kullanması gerektiğinin altını çizen Dayıcık, çiftçinin nitratlı gübre kullanamaması durumunda toprağın azot ihtiyacını gideremeyeceğini bu yüzden ürünün kalitesinin ve veriminin düşeceğini söyledi. Gübrelerin kullanım bitkilerinin ve dönemlerinin farklı olduğunu aktaran Dayıcık, yasağın konduğu Haziran ayının çok önemli olduğunu vurguladı. Bu aydan sonra çiftçinin ürünlerini hasat etmesinden dolayı çok fazla etkilenmeyeceğini belirten Dayıcık, “Çiftçi şeftalisini hasat etti, narenciyesini hasat etti dolayısıyla gübrenin şu an çok büyük mecburiyeti yok. Bizim çok yıllık dediğimiz bitkilerde gübrelere Kasım-Aralık ayında başlar. Narenciyede ise Şubat’ta gübreleri kullanırız. Ama şimdiden bunun iznini vermezlerse imalatçı bunu nasıl planlayacak. Burada sadece çiftçi mağdur olmuyor. Bu ürünü imal eden, bu ürünü satan binlerce, on binlerce insan var. O insanların önümüzdeki seneyi görüp, plan programını yapması için şimdiden serbest hale getirilmesi ve gübre imalatçılarının, satıcılarının çiftçiyle birlikte önümüzdeki sezonun hazırlıklarını yapması lazım” diye konuştu.

“HERKES GÜBREYE ULAŞAMAMALI”
Gübre yasak konulmasının yerine denetimin arttırılması gerektiğinin altını çizen Dayıcık, “Tabi ki insan hayatı çok önemlidir, biz hiçbir insanımızın tırnağına zarar gelmesini istemeyiz ama eğer terör örgütleri bunu kullanıyorsa o zaman bu engellensin. Herkes almamalı bu gübreyi. Ülkemizde bir tarımsal envanterimiz, beyanlarımız var. Bu konu çıkartılacak yönetmelikler ve valilikler çıkartılacak tebliğlerle bu konu disipline edilebilir. Çiftçinin bir tarımsal üretim beyanı var ve o beyana göre ne kadar gübre kullanılacağı belirlenir, çiftçinin beyanı esas alınır ve çiftçiye göre gübre verilir. Bu şekilde ilave tedbirler alınır” dedi.

“BU BÖYLE GİTMEZ!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği nezdinde yasağa dair bir takım önerilerinin ve uyarılarının olduğunu sözlerine ekleyen Dayıcık şunları söyledi, “Nitratlı gübrelerin yasaklanması değil de disipline edilmesi, oda kayıtlarında olan kişilerin bu gübreleri alması gerekiyor. Bu sezon bunu alternatif yöntemlerle aştık ama bu böyle gitmez. Daha kaliteli, daha verimli ürün elde etmemiz için bu gübreyi mutlaka kullanmamız gerekiyor.” 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA