9 BİN YILLIK GEZİYE DAVET! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

9 BİN YILLIK GEZİYE DAVET!


 

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, ilçe sınırları içerisinde yer alan ve 9 bin yıllık tarihi geçmişi ile kentimiz için ulusal ve uluslararası öneme sahip bir kültür mirası olan Yumuktepe Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nin açılışını yaptı.

Haber Merkezi

Toroslar Belediyesi’nin, Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile ortaklaşa yürüttüğü “Yumuktepe ve Çevresi Koruma, Sunum ve Turizm Altyapısını Geliştirme” projesinin sürdürülebilirliği sürecinde açılışı yapılan ziyaretçi merkezi ile Yumuktepe’nin dünyaya tanıtılması ve turizme kazandırılması amaçlanıyor.
Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından ‘2014 yılı Üretim ve Çevre Alt yapısının iyileştirilmesi mali destek programı’ kapsamında Alsancak Mahallesi Yumuktepe Höyüğü civarındaki Osman Muzaffer Koçaşoğlu parkında oluşturulan ziyaretçi merkezinin açılışına; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, Yumuktepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof.Dr.İsabella Caneva, Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Nida Naycı ve akademisyenler, Belediye Meclis Üyeleri, Sivil toplum örgütleri ile siyasi parti temsilcileri, mimarlık fakültesi öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

DÜNYADA TARIMIN İLK YAPILDIĞI YER
Merkezin açılış konuşmasını Yumuktepe Höyüğü’nde 20 yıldır sürdürdüğü başarılı kazı çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Yumuktepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. İsabella Caneva yaptı. Caneva, dünyada ilk tarımın yapıldığı yer olarak tanımlanan ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Yumuktepe Höyüğü için böyle bir ziyaretçi merkezinin açılmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, bugüne kadar kendilerine gösterdiği tüm desteklerinden dolayı Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya ve Mersin Üniversitesi yetkililerine teşekkür etti.

YUMUKTEPE’NİN TURİZME KAZANDIRILMASI ADINA ÖNEMLİ BİR ADIM
Projenin Koordinatörü ve Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Nida Naycı da, Toroslar Belediyesi ile ortaklaşa hayata geçirdikleri projenin ve sürdürülebilirliği sonucunda açtıkları ziyaretçi Merkezi’nin Yumuktepe’nin turizme kazandırılması yönünde önemli bir adım olduğunu söyledi. Her türlü destek ve katkılarından dolayı Başkan Tuna ve ekibine teşekkür eden Naycı: “Bu proje ile amacımız, Yumuktepe’yi tüm dünyaya tanıtmak ve kente yayılacak bir istihdam modelinin oluşturulmasıdır. Mersinimizin turistik değerlerinin en önemli lokomotifi ören yerlerimizdir. Bunların kent ekonomisine ve istihdama kazandırılması çok önemli. Biz iki yıldır bu mahallemizde bir çalışma yapıyoruz. Anketler yaparak, mahalle sakinlerimizle birebir görüşüyoruz. Buradan çıkan ürünlerin, ileride turistik eşyaya dönüşebilecek bir üretimin yapılmasını istiyoruz. Mahalle sakinlerimizin katılımıyla sürdürülebilir bir kurs atölyesi oluşturabilmek için Toroslar Belediyemiz bu merkezleri yaptı. Kısa adı TORTEK olan Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kurslarında deneyimli olan Sayın Başkanımızın da destekleriyle inşallah bunu hayata geçireceğiz” dedi.

YETERİNCE TANITILAMADI
Daha sonra konuşan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da ilçe sınırları içerisinde önemli bir kültür mirası olan Yumuktepe Höyüğü’nün bugüne kadar yeterince tanıtılmamasından dolayı büyük bir üzüntü yaşadıklarını ancak bu proje kapsamında höyüğün turizme kazandırılacak olmasının çok anlamlı ve önemli olduğuna dikkat çekti. Başkan Tuna, Yumuktepe höyüğünün tarihi geçmişinin, amacının ve faaliyetlerinin zaman tüneli şeklinde halka ve gelen yerli ve yabancı turistlere anlatılacağı ziyaretçi merkezinin yanı sıra höyükten çıkan ürünlerin minyatürlerinin yapılacağı bir kurs merkezini de açtıklarını kaydetti.
Kurs merkezini; 12 yıldır başarılı bir şekilde gerçekleştirdikleri kısa adı TORTEK olan Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları kapsamında açıldığını belirten Başkan Tuna: “Yumuktepe Höyüğü, 9 bin yıllık tarihi bir geçmişi olan kültür mirasımızdır. Bu yer,  ilk buğdayın yetiştiği, ilk ekmeğin yapıldığı, ilk mührün kullanıldığı, demir ve bakır dökümün yapıldığı, zeytinin yetiştirildiği önemli bir merkezdir. Aynı zamanda höyükte altı bin yıllık ekmek kalıntısı bulundu. Arkeoloji uzmanlarımızın ifadelerini göre dünya literatüründe böyle bir bulgu yok. Yumuktepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof.Dr.İsabella Caneva, 20 yıldır burada kazı yaparak önemli bulguları ortaya çıkardı. Burada bir tarih yatıyor. Bu tarihi maalesef turizm anlamında yetirince değerlendiremedik. Turizmci arkadaşlarımızın da ifadesine göre özellikle kurvaziyer turizminin gelişmesi ile birlikte kent merkezine yakın olan Yumuktepe’nin doğru tanıtıldığında turizme katkı sağlayacağına inanıyorum. 

KAZIDA ÇIKAN ESERLER MİNYATÜRE DÖNÜŞECEK
Mersin Üniversitesi ile ortak hayata geçirdiğimiz ve Çukurova Kalkınma Ajansından aldığımız destek kapsamında bu binaları yaptık. Yumuktepe Höyüğünde çıkan eserlerin minyatürlerini TORTEK kapsamında açtığımız kurs merkezinde öğretilmesini sağlayacağız. Bugüne kadar 26 branşta, 17 bin insanımızın mesleki eğitim aldığı TORTEK projemiz Türkiye’ye örnek olan bir çalışmadır. Burada mesleki eğitimle sanatı öğretmenin yanı sıra birbirini hiç tanımayan insanların kaynaşmasına ve dostluklar kurmasına vesile oluyoruz. Açtığımız bu kurs merkezimizde çevre halkımız, Yumuktepe Höyüğü’nde çıkan ürünlerin minyatürlerini yaparak ve bunları satarak ev ekonomilerine katkı sağlayabilecekler. Yumuktepe Höyüğü ziyaretçi merkezimiz ve açtığımız kurs merkezimizin bölgemizin ve özellikle bu mahallemizin sosyal dokusunu da çok farklı noktalara getireceğine inanıyoruz. Amacımız, Yumuktepe Höyüğünün ulusal ve uluslararası ölçekte hak ettiği tanınırlığa ulaşmasını sağlamak ve sürdürülebilir turizm kalkınmasına katkı sunmaktır” dedi.

“MERSİN, YUMUKTEPE İÇİN MÜZİK ARIYOR”
Konuşmaların ardından Yumuktepe Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’ne geçildi. Belediye Başkanı Hamit Tuna ve katılımcıların yer aldığı bir sunumda Yumuktepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof.Dr.İsabella Caneva; Yumuktepe Höyüğü’nde 9 bin yıllık katmanlardaki çıkan kazı çalışmalarına göre yaşanan dönemlerle ilgili bilgiler verirken, Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Nida Naycı da Yumuktepe höyüğünün tarihi geçmişini, projenin amacını, hedef ve faaliyetlerini anlattı.
Daha sonra katılımcılara; Mersin Uluslararası Müzik Festivali tarafından “Mersin, Yumuktepe için Müzik arıyor” sloganıyla gerçekleştirilen beste yarışmasında dereceye giren eser dinlettirildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA