HAVAMIZ KİRLİ ÇIKTI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HAVAMIZ KİRLİ ÇIKTI!


 

Hava kirliliği Türkiye’de yaklaşık 32 bin kişinin ‘görünmez katili’. WHO’ya göre Mersin’de havası kirli iller arasında!

Haber Merkezi

Türkiye’de yılda yaklaşık 32 bin kişi hava kirliliğine bağlı hastalıklardan yaşamını yitiriyor. “Görünmez katil” olarak da ifade edilen hava kirliliği kalp krizi, kanser, felç, alzheimer, parkinson, astım atakları, düşük sperm kalitesi gibi sorunlara yol açıyor. Uzmanlar, hastalıkların temel nedeni olan küçük partiküllerin (PM 2.5) ülke genelinde ölçümünün yaygın olarak yapılamadığını belirterek “Bu durum illerimizin havasının ne kadar tehlikeli olduğunu ortaya koymamızı engelliyor. Acilen ülke genelinde, saç telimizden daha küçük çapa sahip olan bu ölümcül partikülleri hava istasyonlarımızda ölçmeye başlamamız gerekli” dediler.
Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, 2015’in en kirli ilinin Iğdır, en temiz ilinin ise Çankırı olduğunu açıkladı. 
TTB’den Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala da hava kirliliği konusunda ulusal mevzuatımızın sınır değer olarak kabul ettiği eşiklerin, Avrupa Birliği (AB) ve WHO’nun normal kabul ettiği değerlere göre daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Paya, “Yüksek sınır değerlere karşın 81 ilden 38’inin havası, PM açısından ulusal mevzuatımıza göre bile kirlidir. AB ve WHO kriterleri dikkate alınırsa, sırasıyla 62 ve 80 ilimizin havası kirlidir” dedi. Pala, 2014 yılına kıyasla 2015’te hava kirliliği artışının yaşandığı illeri şöyle sıraladı: “Kükürtdioksit emisyonları açısından; Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale, Çorum, Edirne, Hakkâri, Karabük, Kars, Kırıkkale, Kilis, Manisa (Soma), Niğde, Osmaniye, Samsun, Tokat, Yozgat, Zonguldak.
Toz (partiküler madde) emisyonları açısından: Adana, Afyon, Ağrı, Aksaray, Burdur, Bursa, Çorum, Edirne (Keşan), Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, İskenderun, İstanbul (Esenyurt), İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kayseri, Kilis, Manisa (Soma), Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Niğde, Ordu, Sakarya, Samsun, Sivas, Tekirdağ ve Uşak”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA