“ARAZİLERİN ÇOĞU SPEKÜLATÖRLERİN ELİNDE” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ARAZİLERİN ÇOĞU SPEKÜLATÖRLERİN ELİNDE”


 

Yenişehir Bölgesi ile ilgili ‘arsa spekülatörleri’ tartışması bitmek bilmiyor!

Son olarak bir imar düzenlemesi ile ilgili vatandaşın yıllardır mağdur edilmesine tepki amaçlı sesini yükselten Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç; “Arazilerin çoğu spekülatörlerin elinde” itirafında bulundu.

Hediye Eroğlu

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci birleşimine Yenişehir ilçesi Kocavilayet Mahallesi’ndeki plan tekliflerinin revizyona gönderilmesine kararı damga vurdu.

Mecliste; Mersin Stadyumu’nun güneyi ile doğusunu kapsayan alanda yapılacak imar düzenlemesine ait komisyon kararı tartışmalara neden oldu. Yenişehir Belediye Meclisi’nin Mart 2015’te kabul ettiği Yenişehir Planlama Bölgesi Kuzey Kesimi 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyonu teklifi ve Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Eylül 2015’te kabul ettiği 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonunda yapılan değişiklik tekliflerinin, Büyükşehir Belediyesi ve Yenişehir Belediyesi’ne yapılan 9 adet itiraz nedeniyle yeniden revizyona gönderilmesine ilişkin komisyonların müşterek raporuna Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç’ten itiraz geldi.

“VATANDAŞ YILLARDIR ÇÖZÜM BEKLİYOR”

Başkan Genç, 2013 yılında Akdeniz Oyunları’nın Mersin’e alınması ile bu bölgede bir imar düzenlemesine gidildiğini anımsatarak, “34 Cadde, otoyol kavşağı ve stadyum alanı ile ilgili büyük bir düzenleme yapıldı ve burada yollar açıldı. Ama o günden beri bazı şeyler sürekli askıya alındı. Ama komisyon hala hiçbir açıklama olmaksızın revizyonla çözüm aranıyor. Birkaç kişinin itirazıyla, hangi gerekçeyle bu revizyonda çözülsün deniliyor. Komisyona soruyorum; Birkaç kişini itirazı mı önemli? Özellikle Kocavileyet’te evini yapmak isteyen, arsasını kat karşılığını vermek isteyen vatandaşlar yıllardır bekliyor. Bizim söylediklerimiz yalan çıkıyor. Vatandaşa sürekli yalan söylüyor gibi oluyoruz.

İtirazın gerekçesi açıklansın. Revizyonda ne yapılacak? Bölgede 0.60, 0.90 olarak gerçekleşti zaten. Biz bunu neden erteleyeceğiz? Sunulanlar gerekçe değil, bahanedir. İtiraz eden birkaç kişinin sözünü yerine getirmeye çalışıyorsunuz. Plan müellifi buradaysa gelsin anlatsın; ne yapacakmış burada da herkesin hakkını verecekmiş.

“İLK YAPILAN İŞLEM DOĞRU OLSAYDI BUGÜN BUNLAR OLMAZDI”

Bunun üzerine söz alan AKP’li Meclis üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı İsmail Yerlikaya ise Başkan Genç’e tepki gösterdi. “Başkanımızın feryadı haklı 2013’de yanlış bir düğme iliklenmiş ve bundan sonra bir türlü düzelmemiş” diyen Yerlikaya, bölgedeki vatandaşların da sürekli baskı yaptığını kaydetti. “İlk yapılan işlem doğru olsaydı bugün bunlar olmazdı” diyen Yerlikaya, “İlk seferde 58 itiraz gelmişti bugün 9 itiraz daha var. Özellikle o bölgede 60-90 olayına vatandaş çok itiraz etti. İtirazlar bittiğinde düzeltmeler yapılacaktı. Kasım ayında komisyona sevk edilir ise Aralık-Ocak döneminde bu sorunu çözebiliriz. Ama başkanın sorunu belediye hizmet alanları. Bizim özellikle 60-90 ile ilgili çekincelerimiz var çünkü çok itiraz geldi. Vatandaş ‘tamam yapın diyor. Askı süresi bittiği zaman 2 yıl bekleyenlere Yenişehir Belediyesi ruhsat verecek. O zaman diğerleri konuyu yargıya taşıyacak. Bu sağlıklı bir süreç olmaz diye bütüncül planları bekleyelim dedik. Bütüncül planlar gecikmez ise çözülür. Başkanımın en dertli olduğu konu, belediye hizmet alanları ama plancı firma bu konuya farklı bir çözüm bulmayı vaat ediyor. Vatandaş mağdur olmasın diye uzun uzun tartıştık. Konuyu meclisin değerlendirmesini istedik” dedi.

“ARAZİLERİN ÇOĞU SPEKÜLATÖRLERİN ELİNDE”

Belediye hizmet alanları ile ilgili açıklama yapmak için söz alan Başkan Genç, “Bu konuyla ilgili belediyemizin üzerinde 328 tane dava var. Herkes saldırıyor. Zamanında vatandaşın yerini 20-30 TL’ye almışlar bugün bilirkişi metrekaresini 700 TL olarak tespit ediyor ve bu kişiler gelip belediyeden paralarını almaya çalışıyorlar. Buna vicdan dayanır mı? Buna spekülasyona nasıl ‘evet’ denir. Şuanda arazilerin çoğu spekülatörlerin elinde. İnanıyorum ki itirazları da onlar yaptırıyor veya yapıyorlar. Bunların kimler olduğunu isim isim biliyoruz. Burada meclisin görevi; onların sesini dinlemek değil, vicdanını çalıştırmak, kamuya, vatandaşın beklentilerine yönelik oyunu kullanmak. Biz belediye olarak yurt yapmak istiyor ve bunun için aylardır yer arıyoruz. Nihayet bir yer bulduk ama tamamı bizim değil. Burayı nasıl kamulaştıracağız? Bir projemizi hayata geçiremiyoruz. Elimizdeki parayı kamulaştırmaya versek, vatandaşın beklediği hizmetleri nasıl yapacağız? Bu durum tüm belediyeler için söz konusudur. Söylenen gerekçeler eften püftendir. Doğru gerekçeler değildir. Amaç bu işi ötelemek ama yarın bu iş yine olmayacak” dedi.

“HEP SİZ İKTİDARDINIZ, ÇÖZSEYDİNİZ”

Daha sonra yeniden söz alan İsmail Yerlikaya ise, “İtirazları ‘eften püften’ diye tanımlamak hoş değil. CHP’li arkadaşlarda burada; Yenişehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı’ndan görevliler de komisyon toplantısına geldi. Orada da konuştuk. Yenişehir Belediyesi, geçmişte konut alanı olarak işaretlenmiş vatandaşa ait araziyi sağlık alanı olarak işaretlemiş, vatandaş da bu duruma itiraz etmiş. Bunu konuta çevirelim diyoruz, ‘hayır kesinlikle sosyal donatı hesaplarımız tutmuyor’ diyorlar. Aradan bir ay geçti, CHP’liler de şahit; Yenişehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanlığı yetkilileri söz konusu alanın konut olarak işaretlenmesini istedi. Geçen hafta olmaz dediklerine bu hafta olur diyorlar. Yani acayip acayip şeyler…

Hesabı, planı doru yapsalardı buna itiraz edilemezdi. Meclis istiyorsa geçsin, bizim için sıkıntı yok.

Allah’tan 5 yıldır Mersin’de biz hiç iktidar olmadık. Yani 5-10 yıldır bu sorun çözülmemişte sorumlusu bizmişiz gibi davranılıyor. Hep kendileri iktidardılar, yapsaydılar, beceremediler 5 yıldır” dedi.

“BURASI İÇİN ÖZEL POLİTİKA OLMAMALI”

Yenişehir bölgesindeki imar düzenlemesi ile ilgili komisyonun aldığı kararın doğru olduğunu savunan HDP’li Meclis Üyesi Mustafa Güler ise “Mersin Stadyumu’nun güney ve doğuya doğru olan kısmı ile ilgili imar düzenlemesine ilişkin komisyon kararını doru buluyorum. Evet çok şikayetçi var bölgede. Halk; emsal uygulamaya göre metrekareye 0.90 oranında inşaat yapılması gerekirken bazı vatandaşlar 0.60 oranında inşaat yapmış. Burada bir hak kaybı yaşanmış ve konu yargıya da taşınacaktır. Ayrıca bir başka vatandaş kendisine ait konut alanın, kendisine rağmen yeşil alan yapıldığı gerekçesiyle itiraz etmiş. Bu kadar tartışmalı bir alanda özel karar almaktansa, bu bölgedeki sorunu 1/5 binlik planlar ile çözmek gerekir. Yani şehrin tamamı için ne uygulanacaksa, bu bölgeye de bu uygulanmalı. Burası için özel politika olmamalı. Zaten birkaç ay sonra il düzeyinde hazırlanan 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı yürürlüğe girecek. Şimdi birkaç ay kala sadece bu bölge için özel bir plan çıkarmak lehte veya aleyhte sorun çıkarır. Tartışmalara neden olur.

“BELEDİYE HİZMET ALANI UYGULAMASI İLE VATANDAŞ MAĞDUR EDİLİYOR”

Bu bölgede arsa spekülatörleri vardır ama mutlaka mülk sahibi vatandaşlarda vardır. Geçmişte spekülatörlerin önünü açan geçmişte yapılan bu plandaki belediye hizmet alanlarıdır. Bedel ödemeden insanların malı öldürülmüş. Vatandaş bin liralık malını yüz liraya satmak zorunda kalmış. Spekülatörlere hizmet eden zihniyete dönüp bakmak lazım. Burada yaşayan insanlar genelde kırsal kesim insanı. Belediye hizmet alanları ile burada yaşayan insanlar perişan edildi. Bunların sona ermesi lazım, günahtır. Bu mal sizin olsa buna razı olur musunuz? Bir yerden imar geçerken arsanın yüzde 40’ı zaten kamu hizmeti adına alınıyor. Ama bir de bunun dışından belediye hizmet alanı denilerek ilave olarak alan alınıyor. Bu bir nevi kapatma oluyor. Paranızı alamadığınız gibi hiçbir hak da iddia edemiyorsunuz. Kamu çıkarı deniliyor ama vatandaş çıkarının, vatandaşın önceliklendirilmesi gerektiğine inanılıyor. Bireyin üzerinde kamu hizmeti yürütülür mü? Vatandaş itiraz etmeyi bilmiyor, prosedürleri takip etmeyi bilmiyor, malları ellerinden gidiyor” diye konuştu.

Tartışmaların ardından konunun bir sonraki toplantıda yeniden görüşülmesine karar verildi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA