BAKLİYAT ÜRETİMİ İÇ TÜKETİMİ KARŞILAMIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BAKLİYAT ÜRETİMİ İÇ TÜKETİMİ KARŞILAMIYOR!


 

Bakliyatın dünyada üretimi ve tüketimi artarken, Anadolu’nun bu en değerli mirası ülkemizde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya!

Haber Merkezi

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak, bakliyatın önemine dikkat çekti.  
“Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır” diyen Özdemir, gıda gününün amacının; kamuoyunun ve yetkililerin gıda ile ilgili üretim, sağlıklı beslenme, gıda güvenliği, açlık gibi konulara dikkatlerini çekmek olduğunu söyledi. 
“Beslenme konusunda sağlıklı gıdalara doğru bir eğilim oluşmaktadır” diyen Başkan Özdemir, “Nüfusu doyurmaktan çok, sağlıklı beslemek amaç haline gelmektedir. Bu amaca ulaşmak için izlenmesi gereken adımlar FAO tarafından açıklanmıştır. Bu adımların en önemlilerinden bir tanesi bakliyat ürünleri tüketiminin artırılmasıdır. Bakliyat ürünleri çağımızın en önemli sağlık sorunları olan obezite, diyabet, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde etkili bir besin grubudur. Protein açısından oldukça zengindirler. Ayrıca, ekili oldukları arazilerde daha az gübre kullanımı gerektirirler. Toprakta yararlı organizmaların oluşmasına katkı sağlayarak verimliliği artırır, çevrenin korunmasına katkı sağlarlar” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE ÜRETİM AZALDI
Bakliyat ürünlerinin insan sağlığına, çevreye, sürdürülebilir tarımsal üretime ve ekonomiye katkılarının tüm dünyaca fark edildiğinin altını çizen Özdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Dünya genelinde bakliyat üretimi son 20 yılda yüzde 40 artarken malesef Türkiye’de aynı oranda azaldı. Bakliyat üretimi şu anda ülkemizde iç tüketimi karşılamıyor. Ülke olarak bakliyatta ithalata bağımlı hale geldik. Anadolu’dan bizlere miras kalan bu genleri nostaljiyle, geçmişteki parlak üretim günleriyle anmak yerine, yeni bakliyat filizlerinin çıkacağı ortamı yaratmamızın zamanı geldi. Bu kapsamda, bakliyat ürünlerinin Kanada’da olduğu gibi ülkemizde de “özel ürün” (special crop) statüsünde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bakanlığımızın açıkladığı havza bazlı destekleme modelini önemli bir adım olarak görüyorum. Buna ek olarak, münavebeli ekim desteği uygulamasının hayata geçirilmesinin bakliyat sektörümüzün geleceği adına faydalı olacağı kanaatindeyim. Toplumda sağlıklı beslenme bilincinin yaygınlaştığı ve buna bağlı olarak bakliyat tüketiminin arttığı, daha fazla ürettiğimiz ve yeniden net ihracatçı konuma geldiğimiz günlere ulaşmamız dileğiyle hepinizin Dünya Gıda Günü’nü kutluyorum.” 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA