MERSİN’DE DOĞA KATLEDİLİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE DOĞA KATLEDİLİYOR!


 

Eren Holdinge ait Medcem Madencilik Şirketi’nin, Silifke ilçesi, Akdere Mahallesi’ndeki kapasite artırımına yönelik tepkiler sürerken, Milletvekili Yiğitalp, konuyu meclise taşıdı. Yiğitalp ayrıca bölgede yapılacağı iddia edilen termik santrali de sordu.

Haber Merkezi

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Eren Holdinge ait Medcem Madencilik Şirketi’nin, Silifke ilçesi, Akdere Mahallesi’nde ki kapasite artırımına yönelik projesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi. 
Medcem Madencilik Şirketi’nin bölgede “Akdere Klinker Üretimi ve Çimento Öğütme-Paketleme Tesisi Kapasite Artışı (2. Üretim Hattı İlavesi)” adı altında bir proje gerçekleştirilmek istediğini belirten Yiğitalp, “Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyelerinin Akdere ve Yeşilovacık Mahallelerindeki planlamalara ilişkin yaptıkları açıklamalara kamuoyunda gündeme gelmiştir. Bu açıklamalarda, kentin turizm ve tarım merkezi olan Silifke’ye bağlı Akdere ve Yeşilovacık Mahallelerinde mevcut bulunan bu kirli yatırımlarından Akdere çimento fabrikasının ve buna hizmet edecek Yeşilovacık limanının kapasite artışının planlandığı ortaya konmuştur. Akdere çimento fabrikası, Yeşilovacık limanı ve her iki işletme arasında yapılan malzeme taşımacılığından dolayı bölgede çok ciddi kirlilik meydana geldiği belirtilmektedir. Oluşan bu kirliliğe işletme sahipleri ve denetleyici kurumların hiçbir önlem almadığı iddia edilirken, Yeşilovacık limanı işletme sahipleri ve denetleyici kurumların, uluslararası BERN Sözleşmesini ihlal ederek liman kullandığına dikkat çekilmektedir. Bu doğrultuda; yapılması planlanan Yeşilovacık İlave İskele ve Dolgu Alanı Projesi ile BERN sözleşmesi tekrar ihlal edilmiş olacaktır. Ayrıca Yeşilovacık bölgesi yetkililer tarafından turizm bölgesi olarak ilan edilmiştir. Turizm bölgelerine kirli yatırımlar yapılamaz” dedi.  

TERMİK SANTRAL YAPILACAĞI İDDİASI DOĞRU MU?
Bu bağlamda;    Bölgeye 2. bir çimento fabrikası yapılmasının sebebini soran Milletvekili Sibel Yiğitalp, “Yapılacak olan Yeşilovacık İlave İskele ve Dolgu Alanı Projesi için ÇED raporu hazırlanmış mıdır? Hazırlanmış ise kim tarafından hazırlanmıştır? Çimento fabrikasının tozu nasıl temizlenecektir? Limana yanaşacak gemilerin bıraktığı atıkların temizlenme işlemleri nasıl yapılacaktır? Deniz altında yapımı planlanan dolgu çalışmalarının içme yeraltı suyu yataklarına zarar vermesi nasıl önlenecektir? Yeşilovacık limanının sahasında, uluslararası anlaşmalarla korunan Akdeniz foklarının yaşam alanları nasıl korunacaktır? Türkiye’nin toplam çimento kapasitesi ne kadardır? Kapasite fazlalığı var mıdır? Türkiye’nin ihtiyacı olmadığı halde MEDCEM A.Ş.’nin yeni bir proje ile halk ve çevre sağlığını tehlikeye atmasına izin verilmesinin sebebi nedir? MEDCEM A.Ş.’nin daha fazla kar elde etmesi halk sağlığından daha mı önemlidir? Hali hazırda var olan ve yapılması planlanan çimento fabrikaları için aynı bölgeye termik santral yapılacağı iddiası doğru mudur? Bakanlığınız tarafından yayınlanan Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’nden çimento fabrikaları ‘kirletici vasfı yüksek tesisler’ kapsamında değerlendirilmiştir (Çevre ve Orman Bakanlığı, 2009), bu durumdan haberdar mısınız? Çimento fabrikalarının kurulumunda ya da kapasite artırımlarında ÇED’e ek olarak Sağlık Etki Değerlendirilmesinin (SED) yapmayı planlıyor musunuz?” sorularına yanıt istedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA