Yenişehir’den yollara mühendislik imzası


 

Mersin’in merkez ilçe Yenişehir Belediyesi, yol yapım ve onarım çalışmalarında çığır açacak bir yeniliğe imza attı. Belediye bünyesindeki mühendisler tarafından geliştirilen ve Türkiye’de bir ilk olan asfalt aderans bandı ile asfaltın ömrü uzarken, deflektometre cihazıyla da zemin çökmelerinin önüne geçiliyor.

Haber Merkezi

 

Özellikle beceri temelli eğitimde ve ekolojik tarımda Türkiye’ye rol model olan Yenişehir Belediyesi asfalt çalışmalarında da bir ilke imza attı. Modern şehircilik anlayışıyla yürüttüğü yol çalışmalarını bilimsel verilere ve kendi Ar-Ge mutfağından çıkan teknolojik ürünlere dayandıran Yenişehir Belediyesi yama ve onarım çalışmalarını, belediyenin kendi mühendislerinin geliştirdiği patentli ürünlerle çok daha dayanıklı hale getiriyor.

 

TÜRKİYE’DE BİR İLK; SBS KATKILI ASFALT ADERANS BANDI

Yenişehir Belediyesi’nin en dikkat çeken başarısı, Ar-Ge süreçleri tamamen belediye mühendisleri tarafından yürütülen asfalt aderans bandı oldu. Türkiye’de henüz başka bir belediye tarafından kullanılmayan bu ürün için Türk Patent Enstitüsü’ne resmi başvuru yapıldı. Asfalt aderans bandı, eski ve yeni asfalt arasında su sızdırmaz bir köprü kurarak derz ve çatlak yalıtımı sağlıyor. Yine SBS katkılı, polimer-bitüm esaslı yapısıyla elastik ve kalıcı bir bağlantı sunuyor ve yaklaşık 100°C sıcaklıkta eriyerek soğuduğunda iki farklı asfalt tabakasını tek bir gövde gibi birleştiriyor. Bandın içeriği, genişliği, kalınlığı ve çekme mukavemeti tamamen Yenişehir Belediyesi mühendislerince belirlendi.

DEFLEKTOMETRE İLE SIFIR ÇÖKME HEDEFİ

Yollardaki en büyük sorun olan çökme ve çukurlaşmaya karşı ise deflektometre cihazı devreye alındı. Çalışmalar hakkında bilgi veren Fen İşleri Müdürlüğü Yol Şube Şefi Hasan Kuru, bu cihaz sayesinde artık göz kararı ile değil, bilimsel ölçümlerle hareket ettiklerini belirterek, “Daha önce yaptığımız yamalarda zemin sertliğini ölçemediğimiz için çökmeler yaşanabiliyordu. Şimdi deflektometre ile zeminin gerekli sertliğe ulaşıp ulaşmadığını test ediyoruz. Silindir ve kompaktörlerle zemin ideal sertliğe gelene kadar çalışıyor, ancak bilimsel veriyi aldığımızda yama işlemine geçiyoruz” dedi.

Geliştirdikleri teknolojinin belediye bütçesine ve yol konforuna büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Kuru, “Bu ürünü ve sistemi kendi mühendis ekiplerimizle oluşturduk. Hem yol ömrünü uzatıyor hem de kamu kaynaklarını çok daha verimli kullanmış oluyoruz. Yenişehir’e bu teknolojiyi kazandırdığımız için gururluyuz” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  
 

  HABERCİ SPOR
 
 
  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANE
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA

Mersin Haber