Haber Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından ‘27 Mart Dünya Tiyatro Günü’ dolayısıyla düzenlenen ‘5 Gün 5 Oyun-27 Mart Dünya Tiyatro Günü Seçkisi’ kapsamında, Türkiye’nin farklı kentlerinden Mersin’e gelen şehir tiyatroları genel sanat yönetmenleri, ödül jüri üyeleri ve tiyatro eleştirmenleri kentte bir araya geldi. Seçki kapsamında sahnelenen oyunları izleyen tiyatro dünyasının önemli isimleri hem tiyatro sanatının günümüzdeki yeri, hem de Mersin Büyükşehir Belediyesinin sanata verdiği destek üzerine değerlendirmelerde bulundu.
İstanbul Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, ‘Dünya Tiyatro Günü’ kapsamında Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen tiyatro seçkisine katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Dünyanın ayrıştığı bir dönemde, sanatla ilgili bir seçki için Mersin’de bir araya gelmelerini çok kıymetli bulduğunu ifade eden İşsever, “Tiyatro hepimiz için bir nefes aralığı. Mersinliler çok şanslı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Ozan Bey’e de çok teşekkür ediyorum. Çok keyifli ve güzel bir repertuvardı. Seyircileri ve alkışları bol olsun” dedi.
“HER AKTÖR BU TARZ ROLLERİN ÜSTESİNDEN GELEMEZ”
İzmir Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Levent Üzümcü, seçki kapsamında sahnelenen ‘Eyvah Nadir’ oyununu değerlendirdi. Oyunun güçlü bir aktör performansına dayandığını belirten Üzümcü, tiyatronun toplumsal etkisine de dikkat çekti. Üzümcü, “Eyvah Nadir’de, aktör performansı üzerine kurulmuş şahane bir oyun izledik. Her aktör bu tarz rollerin üstesinden gelemez. Seyircinin böyle bir oyunla buluşması da bir aktörün böyle bir oyunla buluşması kadar önemli. Bu tarz bir oyun, bir aktörün hayatında kilometre taşı gibidir” ifadelerini kullandı.
Tiyatro sahnesinden söylenen her sözün çok etkili olduğunu ve seyirci üzerinde büyük bir etki yarattığını vurgulayan Üzümcü, “Onun için tiyatrodan söylenilen sözün, biraz daha parlatılması gerekiyor. Biraz daha taammüden tiyatro yapmamız gerekiyor. Çünkü biz toplumun aynasıyız. Toplum bizleri sahne üzerinde, onların düşündükleri sözü söylerken gördüğü zaman hayata karşı umudu artıyor. Bundan daha büyük bir güç olamaz” diye konuştu.
Adana Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Seyfettin Süha Erol, Türkiye’de şehir tiyatrolarının artmasının kültürel gelişim açısından önemli olduğunu söyledi. Mersin Şehir Tiyatrosu’nun son yıllarda başarılı çalışmalar ortaya koyduğunu belirten Erol, düzenlenen seçkinin tiyatro adına değerli bir organizasyon olduğunu ifade etti. Erol, “Türkiye’de şehir tiyatrolarının çoğalarak artmasını diliyoruz. Mersin Şehir Tiyatrosu da bu bağlamda çok güzel işler yapıyor. Özellikle son yıllarda, tiyatro sanatının gerektirdiği teknikteki profesyonelliği barındıran oyunlar çıkarıyor. Bunlar tiyatro için Çukurova adına çok iyi gelişmeler” şeklinde konuştu.
“TİYATRONUN VE SANATIN BU DEĞERİ HAK ETMESİ BİZLERİ MUTLU EDİYOR”
Mersin Şehir Tiyatrosu ekibinden çok etkilendiğini belirten Gaziantep Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Nejat Şener, “Genç ve iyi bir ekip olma yolunda gidiyorlar. Herkesin bireysel çabasını ortak bir şeye dönüştürme gayreti çok öne çıkıyor. Bu sahne performansı için çok iyi, çok heyecan verici bir durum. Olağanüstü, nazik bir karşılama vardı. Tiyatronun ve sanatın bu değeri hak etmesi, bizi ayrıca mutlu ediyor ve bunu siz çok iyi gösterdiniz. Böyle bir etkinlik, sanıyorum bizim gibi diğer bölge tiyatrolarına da örnek olacak bir çalışma” diyerek, her Şehir Tiyatrosu’nun en iyi şekilde yoluna devam etmesini temenni etti. Tiyatronun büyük bir sorumluluk olduğunu da dile getiren Şener, “Umarım busorumluluğu bizler de hakkıyla yerine getiririz. Seyirciler de çok daha fazlasını istesinler. Bu ekibi, oyuncuları zorlasınlar, tiyatroyu idare eden herkesi zorlasınlar. Bu imkanı sonuna kadar değerlendirsinler” dedi.
Mersin’i ve misafirperverliği çok beğendiğini söyleyen Konya Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı Fatih Dinçer, “Burada tanıştığımız arkadaşlar, oyunlar, tiyatroya olan sevgi hepsi çok kıymetliydi. Repertuvara çok güzel oyunlar seçilmiş, ekip çok dinamik ve çok keyifli çalışıyor. Bu da seyirciye çok güzel yansıyor. Sanatçılar durmamalı. Biz durduğumuz zaman hayat duruyor. Biz durmayacağız ki seyirci de durmayacak. Hep gelip bizi alkışlayacaklar. Seyircilerimiz katlana katlana gidiyor. Biz farklı şehirlerde iyi niyetle tiyatro yapmaya çalışan bölge tiyatrolarıyız. Dertlerimiz aynı; iyi tiyatro yapmak. Biz yaptıkça seyirci de bizi yalnız bırakmıyor” şeklinde konuştu.