MERSİN’DEN YETERLİLİK VE STANDART ATAĞI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DEN YETERLİLİK VE STANDART ATAĞI


 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), 5 yeterlilik ve 1 ulusal meslek standardı oluşturuyor.

Bu kapsamda dış ticaret ve lojistik alanında personel sınav ve belgelendirme hizmeti Türkiye’de ilk defa MTSO çatısı altında kurulacak olan ‘MTSO Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi’ tarafından verilecek.

GİZEM EKİCİ

MTSO, Dış Ticaret ve Lojistik alanında 5 yeterlilik ve bir de ulusal meslek standardı oluşturuyor. TÜRKAK akreditasyonu ve Mesleki Yeterlilik Kurumu yetkilendirmesi ile kurulacak olan ‘MTSO Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi’ tarafından yapılan sınavlarda başarılı olan katılımcılara verilecek olan ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ ise tüm Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olacak. Bu sayede belge sahibi çalışanlar Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da rahatlıkla çalışabilme imkanı yakalayacak.
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Metin Karaman, Mersin Milli Eğitim İl Müdürü Adem Koca, İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu, SGK İl Müdür Vekili Suat Turanlı, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ve sektör temsilcilerinin katılımıyla ‘MTSO Personel Belgelendirme Merkezi Kurulumu ve İşletilmesi Projesi’ lansmanı gerçekleştirildi.

“MESLEKLERİN DEĞİŞTİĞİ BİR ÇAĞDAYIZ” 
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, çalışmalar hakkında bilgi verdi. İçinde bulunduğumuz yüzyılı ekonomi, teknoloji, bilgi ve buna bağlı olarak her an yeni becerileri gerektiren, mesleklerin değiştiği bir çağ olarak nitelendiren Aşut, bu çağa uyum için hayat boyu öğrenmenin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Hayat boyu öğrenme için toplumun beklentileri ve uluslararası uygulamalar dikkate alınarak eğitim ve istihdam politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Aşut, “Mesleki standart ve yeterlilik sistemlerinin yeniden yapılandırılması her ülkenin ulusal öncelikleri arasında yer almaktadır” dedi.
Bu nedenle, mesleki standart ve yeterlilik sistemi ile eğitim ve öğretim sisteminin kalitesini artıracak, istihdam ve eğitim arasındaki ilişkiyi güçlendirecek bir ulusal yeterlilik çerçevesi oluşturulmasının Türkiye’nin de öncelikleri arasında olduğunu vurgulayan Aşut sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu öncelikler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığında proje çağrısı yayınlanmıştır. Proje çağrısı ile ülkemizde mesleki standart ve yeterlilik sisteminin güçlendirilmesi, yeni meslek dallarında yeterlilik ve standartların hazırlanması, personel sınav ve belgelendirme merkezlerinin kurulumunun sağlanması ve her şeyden önemlisi, Mesleki Yeterlilik kavramının bilinirliğinin arttırılması hedeflenmiştir. Bu hedeflere yönelik olarak MTSO Projeler Müdürlüğümüz, VOC-Test Merkezleri-2 Hibe Programı kapsamında ‘MTSO Personel Belgelendirme Merkezi Kurulumu ve İşletilmesi’ adı ile bir proje sunmuş ve değerlendirmeler sonucunda Türkiye genelinde kabul edilen 14 projeden biri olmuştur. Proje ile Odamız, ilimiz için büyük önem taşıyan dış ticaret ve lojistik sektörüne yönelik beş adet Ulusal Yeterlilik ve bir adet Ulusal Meslek Standardı hazırlayacak, TÜRKAK tarafından akredite edilmiş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş ‘Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi’ kurarak Mersin’den tüm Türkiye’ye hizmet verecektir.”

“BELGELER AB ÜLKELERİNDE DE GEÇERLİ”
Bu sınav merkezindeki testlerin başarıyla geçilmesi sonucunda alınacak belgelerin AB ülkelerinde geçerliliği olacağına da dikkat çeken Şerafettin Aşut, “Yani uluslararası alanda iş arayanlar sahip oldukları diplomalarının yanı sıra mesleki yeterliliğini kanıtlayacak uluslararası geçerliği olan bir belgeye de sahip olacaktır” dedi.

“655 ULUSAL MESLEK STANDARDIMIZ YAYINLANDI”
MYK’nın çalışmaları hakkında bilgi veren MYK Başkan Yardımcısı Metin Karaman ise şunları söyledi: “Ulusal yeterlilik sistemi kapsamında kurumumuz iş piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda bireylerin nasıl bir ölçme, değerlendirme ve belgelendirme sürecinden geçeceğini tanımlayan ulusal yeterliliklerin belirlenmesine öncülük etmekte, yetkilendirdiği belgelendirme kuruluşları aracılığıyla kalite güvencesi temin edilmiş şeffaf bir sınav ve belgelendirme sistemi sağlayarak bireylerin niteliklerini ispat edebilmelerine imkan tanımaktadır.” 
Çalışmalar doğrultusunda hazırlanan meslek standartları ve yeterliliklerin eğitim müfredatına da yansıtılması için çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Karaman, eğitim ve istihdam arasındaki ilişkinin kurulmasına, bireylerin önceki öğrenmelerinin kalite güvencesi sağlanmış bir sistem ışığında belgelendirilmesine öncülük ettiklerini söyledi.
Bugüne kadar yürütülen çalışmalar sonucunda 655 ulusal meslek standardının Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini kaydeden Karaman, 341 ulusal yeterliliğin de yine onaylanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Karaman, 12 farklı sektörde 186 ulusal yeterliliğin de 53 yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu aracılığıyla sınav ve belgelendirme faaliyetlerini sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

MTSO PERSONEL BELGELENDİRME MERKEZİ PROJESİ
MTSO Projeler Müdürlüğü tarafından VOC-Test Merkezleri-II Hibe Programı kapsamında “MTSO Personel Belgelendirme Merkezi Kurulumu ve İşletilmesi” adı ile bir proje sunuldu ve değerlendirmeler sonucunda Türkiye genelinde kabul edilen 14 projeden biri oldu. 
18 ay sürecek olan proje ile Mersin için büyük önem taşıyan dış ticaret ve lojistik sektörüne yönelik olarak 5 adet mesleki yeterlilik ve bir adet meslek standartı hazırlanacak. MTSO aynı zamanda TÜRKAK tarafından akredite edilmiş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş ‘Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi’ olarak da Mersin’ hizmet verecek.  
MTSO Personel Belgelendirme ve İşletilmesi Projesi kapsamında; Dış Ticaret Sorumlusu (Seviye 5), Dış Ticaret Elemanı (Seviye 4), Uluslar Arası Ticaret Uzmanı (Seviye 6), Lojistik Operasyon Yöneticisi (Seviye 6), Lojistik Operasyon Sorumlusu (Seviye 5) meslek dalları için personel sınav ve belgelendirme hizmeti bahse konu meslek dallarında Türkiye’de ilk defa MTSO çatısı altında yakın zamanda başlayacak. 
Öte yandan proje ile MTSO, öncelikle hayat boyu öğrenmeyi desteklemeyi, iş dünyası ve genç işgücü arasındaki bağın sağlam temeller üzerinde kurulmasına katkı sağlamayı, mesleki yeterlilik sertifikasyonu ile bölgedeki rekabet gücünü artırmayı ve aynı zamanda sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek personelin yetişmesine fayda sağlamayı hedefliyor. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA