SONER AYDIN
Mersin’de daha önce de sık sık iş bırakma eylemleri ile gündeme gelen Türkiye'nin ilk kamu-özel işbirliği girişimi olan Entegre Sağlık Kampüsü inşaatında çalışan Çağla Group’a bağlı yaklaşık bin 200 işçi ve diğer firmalarda çalışan toplan 2 bin işçi paralarını alamadıkları için Cumartesi günü iş bırakıp eylem yapmıştı. Paralarını alamamaları halinde eyleme devam edeceklerini açıklayan işçilere karşı dün hastane inşaatı alanına yüklenici firmanın çağrısı ile TOMA ve çok sayıda çevik kuvvet polisi getirildi.
"HAKKIMIZI ARIYORUZ"
İşçilerin eylemi ile ilgili gazetemize konuşan bir işçi, yüklenici firmanın alt taşeron firması tarafından mağdur edildiklerini ve sürekli maaşlarının geciktirildiğini söyledi. Geçen ay maaşları 15 gün geciktiği için iş bıraktıklarını kaydeden Çağla Group işçisi, kampüs alanına yığılan çevik kuvvet polisleri ve TOMA’yı görünce şaşırdıklarını belirtti. Ekmek derdinde olduklarını dile getiren işçi, "Biz kimseye zarar vermiyoruz, hakkımızı, emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bu kadar polise, güvenliğe ne gerek var. Devlet bizim güvenliğimizi sağlasın hakkımızı savunsun" ifadelerini kullandı.
"MAAŞIN YARISI ŞİMDİ, KALANI SONRA"
Cumartesi günü gerçekleştirdikleri eylemin ardından paralarının bir kısmının hesaplarına yattığını bir kısmının ise elden verileceğini dile getiren başka bir işçi ise işverenin bunu yüksek sigorta primi ödemekten kaçmak için yaptığını öne sürdü. Maaşlarının yeniden gecikmesi halinde daha geniş katılımlı bir iş bırakma eylemi yapacaklarının altını çizen Çağla Grup işçisi, "Hepimizin kirası, kredisi, faturası ve evimize ekmek götürmek zorundayız. Çocuklarımızın okulu başladı daha fazla mağdur edilmek istemiyoruz" dedi.
“ANCAK YILBAŞINA YETİŞİR”
Öte yandan işçiler, geçtiğimiz aylarda sağlık bakanı Recep Akdağ'ın ziyaret ettiği ve açılışı için Eylül sonuna tarih verilen Entegre Sağlık Kampüsünün yaşanan iş bırakma eylemleri nedeniyle Ocak ayının başında açılabileceğini ileri sürdü. Hastaneyi ziyaret eden Bakan Akdağ, Mersin Entegre Şehir Hastanesi’nin mükemmel inşa edilmiş bir hastane olduğunu söyleyerek, “Şu haliyle bu hastaneye 10 üzerinden 9 puan veriyorum. Bundan sonra o 9’u 9,5 yapmak için işin işletme kısmı çok önemli. Hastaneyi 1-1,5 ay içinde de açabiliriz. Ama işletme açısından vatandaşımızı buraya hizmete kabul ettiğimiz zaman bir aksama olmaması için biraz detayları çalışacağız. Süreç birkaç ay sürecek” ifadelerini kullanmıştı. Hala bir çok eksiği bulunan, çevre düzeni yapılmayan, bağlantı yolları eksik olan sağlık kampüsünün söylenenlerin aksine ne zaman biteceği merak konusu oldu.
BASINA SANSÜR!
Sık sık grevlerin ve iş bırakma eylemlerinin, iş cinayetlerinin gündeme geldiği sağlık kampüsünde yaşanan bir diğer sorun ise basına uygulanan sansür. İnşaata başlandığı günden bu yana basının içeriden görüntü almasına izin verilmemesi tepkilere neden oldu. Haber takibi yapmak için hastane inşaatı kapısına gelen gazetecilerin, “Özel alan” olduğu için yüklenici firma tarafından girişine izin verilmiyor.