Yeşilovacık’ta liman, Akdere’de çimento fabrikası istemiyoruz! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Yeşilovacık’ta liman, Akdere’de çimento fabrikası istemiyoruz!


 

MERÇED üyeleri Yeşilovacıkta yapılacak yeni bir limana ve yine Akderede yapılacak yeni bir çimento fabrikası yapımına izin vermeyeceklerini belirtti. Konuyla ilgili açıklama yapan Kenan Hoplar, halkın karşı olduğu yatırımların yapılamayacağını söyledi.

SONER AYDIN

Mersin Çevre ve Doğa Derneği  (MERÇED) ve doğa dernekleri Akdere çimento fabrikasında ve buna hizmet edecek Yeşilovacık limanında kapasite artışı yapılmasına karşı olduklarını açıkladı. Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelen doğa savunucuları adına açıklama yapan MERÇED başkan yardımcısı Kenan Hoplar, Akdere Çimento fabrikası, Yeşilovacık limanı ve her iki işletme arasında yapılan malzeme taşımacılığından dolayı bölgede çok ciddi kirlilik meydana geldiğini belirtti. 
“BERN SÖZLEŞMESİ İHLAL EDİLİYOR”
Akdere Çimento fabrikası, Yeşilovacık limanı ve her iki işletme arasında yapılan malzeme taşımacılığından dolayı bölgede oluşan kirliliğe karşı işletme sahipleri ve denetleyici kurumların hiçbir önlem almadığını savunan Hoplar, “Yeşilovacık limanının sahasında uluslararası anlaşmalarla korunan Akdeniz Foklarının yaşam alanları bulunmaktadır. Yeşilovacık limanı işletme sahipleri ve denetleyici kurumlar, uluslararası BERN sözleşmesini ihlal ederek Yeşilovacık limanını kullanmaktadırlar. Yapılması planlanan Yeşilovacık İlave İskele ve Dolgu Alanı Projesi ile BERN sözleşmesi tekrar ihlal edilmiş olacaktır. Ayrıca Yeşilovacık bölgesi yetkililer tarafından turizm bölgesi olarak ilan edilmiştir. Turizm bölgelerine kirli yatırımlar yapılamaz. Akderede Çimento üretiminde kullanılan maden ocaklarının işletilmesinin yanında Yeşilovacık limanının inşaatı sırasında yapılan sondaj çalışmaları bölgede suyun azalmasına ve bazı yerlerde de suyun acımasına ve tuzlaşmasına neden olmuştur. Şu anda bölgede çok ciddi su sorunu bulunmaktadır” dedi.
“HEM DOĞA HEM DE İNSAN HAYATI RİKS ALTINDA”
Bölgede gerçekleştirilen söz konusu yatırımların halkın sağlığının, geçim kaynağı olan balıkçılık ve tarım üretiminin de risk altında olduğu dile getiren Hoplar, “Çimento Fabrikaları kirli teknolojilerdir. Akdere çimento fabrikasının ve Yeşilovacık limanının yarattığı olumsuzluklar ortadadır. Bu yatırımların yarattığı kirliliklerden dolayı bölgede yaşayan halkın sağlığı ve geçim kaynağı olan balıkçılık ve tarım üretimi risk altındadır. Akdere de ve Yeşiovacık ta yapımı planlanan 2.Çimento fabrikasına ve Yeşilovacık İlave İskele ve Dolgu Alanı Projesine karşıyız. Bölge halkının karşı olduğu yatırımlar yapılamaz” diye konuştu.
“ÇED TOPLANTISI MEŞRU DEĞİLDİR”
Öte yandan Yeşilovacık’ta 6 Ekim’de yapılacak olan Yeşilovacık İlave İskele ve Dolgu Alanı Projesi ile ilgili ÇED toplantısına da değinen Hoplar, toplantının meşru ve yasal olmadığını dile getirerek, “Buna karşı her türlü yasal ve demokratik hakkımızı kullanacağız. Bizler yaşam hakkımızı elimizden alacak tarımımıza, turizmimize ve sağlığımıza zarar verecek, çocuklarımızın geleceğini yok edecek olan tüm kirli yatırımlara karşı çıkacağımız” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA