Bağımlılığa karşı 5 yıldızlı merkez! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Bağımlılığa karşı 5 yıldızlı merkez!


 

Mersin Devlet Hastanesi’nde 9 yataklı bir servis olarak hizmet verirken, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne devredilerek 5 yıldızlı otel konforunda hizmet sunan bir merkez haline gelen AMATAM, hasta kabulüne başladı.

Haber Merkezi

Yenilenmesi yaklaşık 6 milyon TL’ye mal olan Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreterliği'ne bağlı Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) hasta kabulüne başladı. 
İçerisinde 42 adet tek kişilik, 1 adet iki kişilik oda, 7 adet yoğun bakım özellikli detoksifikasyon odası, acil müdahale odaları, iş uğraş atölyeleri ve 30'ar kişilik konferans salonlarının yer aldığı merkez, tedavi olmak isteyen bağımlılara 5 yıldızlı otel konforu sunuyor. 

MADDE BAĞIMLILIĞINDA YAŞ DÜŞÜYOR
Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzman Dr. Memnune Çamsarı konuyla ilgili yaptığı açıklamada konunun önemini vurgulayan şu ifadelere yer verdi, “Türkiye’de ve dünyada hızla alkol ve uyuşturucu madde alım oranları artmakta, maddeye başlama yaşları ise üzüntü verecek şekilde gittikçe düşmektedir. Kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını yıpratan, insanı temel yaşam becerilerinden uzaklaştıran uyuşturucu maddelerle mücadele etmek, geleceğimiz olan çocuklarımızı ve gençlerimizi korumak etkin bir halk sağlığı yaklaşımıyla olabilecektir. Öncelik koruyucu sağlık hizmetleri olmalıdır ancak alkol ve madde bağımlısı kişilerin tedavisi için iyi bir psikiyatrik tedavi protokolünün olması da zorunludur. Bu kişilerin iyileşebileceği, maddeden uzak bir yaşama ulaşabilecekleri inancını geliştirmek öncelikle biz sağlıkçıların görevidir. 
Haliyle sağlık politikaları bu sorunun kaynağına inmeli toplumun bu üzücü konu hakkındaki bilgilenmesini sağlamalıdır. Bunun yanında hekim, hemşire, psikolog, sosyal hizmet uzmanları, rehber öğretmenler, aileler, yakın arkadaşlar ve bağımlı kişiler işbirliği içinde olmalı, bir ekip çalışması halinde sorunun üzerine gitmelidir. Bunun yanında Sağlık Bakanlığımızın da son yıllarda alkol ve madde bağımlılarının tedavi sürecini iyileştirmek amacıyla yaptığı önemli çalışmalarda mevcuttur. Sağlık Bakanlığımızın birkaç yıldır üzerinde çalıştığı madde bağımlılığı tedavi merkezleri yönetmeliğindeki son düzenlemelerle madde bağımlılarına ömür boyu tedavi desteği ve hastaların tedavi sonrası da takip edilmelerini sağlayan çalışmalar devam etmektedir”. 

İŞ ATÖYLERİ DE VAR
AMATEM hizmet binası hakkında genel bilgilerde veren Genel Sekreter Çamsarı, merkezin daha önce Mersin Devlet Hastanesi'nde 9 yataklı bir servis olarak hizmet verirken, mevcut servisin yeterli olmaması üzerine harekete geçildiğini anımsattı. Mersin'e yeni bir merkez kazandırmak için 11 Ocak 2015'te 4 bin 800'ü kapalı, toplam 6 bin 800 metrekare alan üzerine kurulu AMATEM’in kuruma devredildiğini anımsatan Çamsarı, bugün modern bir merkez olan AMATEM’de, 42'si tek kişilik, 1'i iki kişilik, 7'si de yoğun bakım özellikli detoksifikasyon odası olmak üzere toplam 50 yatak bulunduğunu kaydetti. “Bunun yanında merkezimiz acil müdahale odaları, bir muayene polikliniği, bir denetimli serbestlik polikliğini, iş uğraş atölyeleri ve 30'ar kişilik konferans salonlarımızla hizmet veriyoruz” diyen Çamsarı, “Ayrıca haziran ayından itibaren yeni binasında hizmet vermeye başlayan AMATEM’de 1442 hastaya poliklinik hizmeti, 624 hastaya denetimli serbestlik poliklinik hizmeti ve 211 hastaya yataklı tedavi hizmeti verilmiştir.”ifadelerinde bulundu.  
Merkezde verilen hizmetlerin iki başlık altında özetlenebileceğini anlatan Çamsarı, şöyle devam etti: İlk aşama madde yoksunluğundan ya da etkisinden arındırma anlamına gelen detoksifikasyon, ikinci aşama ise özellikle psikolojik eğitimlerin yapıldığı rehabilitasyon hizmetleridir. Kısa dönemde arındırma tedavisi ile bilişsel ve fiziksel olarak stabil hale gelen hasta rehabilitasyona tabi olmaktadır. Psikologlar, psiko-eğitim verip, hastalar ve aileleri bağımlılık konusunda bilinçlendiriliyor."


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA