“Verdiğiniz sözün arkasında durun!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Verdiğiniz sözün arkasında durun!”


 

Aslan’dan meclis üyelerine çağrı

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, bu ay meclise gelmesi beklenen 1/100 binlik çevre planında Akkuyu’nun işaretlenmemesi için çağrıda bulundu. Meclis üyelerine seslenen Aslan, “Aldığınız karların, verdiğiniz sözlerin arkasında durun” dedi. 

SONER AYDIN    

Mersin için büyük öneme sahip 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor. Ancak plan meclise gelmeden tartışmalar başladı. Hem TEKFEN Holdinge ait 334 dönümlük arazinin Serbest Bölge genişleme alanı olarak işaretlenmesi, hem de planda Akkuyu’nun işaretlenip işaretlenmeyeceği sorusu günlerdir kamuoyunu meşgul ediyor. Planda TEKFEN Holdinge ait arazinin Serbest Bölge genişleme alanı olarak işaretlenmesi için girişimler sürerken, Akkuyu’nun planda yer almaması için ise çağrılar devam ediyor.

“PROJE DAHA ÖNCEDEN İŞARETLENDİ”
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Sabahat Aslan, önümüzdeki günlerde meclise gelecek 1/100 binlik planda Akkuyu Nükleer Santrali’ne ret yada evet oyu verilmesinin etkilerini gazetemize değerlendirdi. Akkuyu projesinin çok daha önceden Mersin-Karaman Çevre Düzeni Planı’nda işaretli olduğunu ancak bazı sivil toplum örgütleri ve nükleer karşıtı doğa derneklerinin itiraz etmesinin üzerine planın iptal edildiği bilgisini veren Aslan, “O plan mahkeme kararı ile çevre düzeni gözetilmediği için bozuldu. Mahkeme heyeti bizi haklı buldu. Mersin-Karaman planı iptal olduktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mersin-Adana Çevre Düzeni Planı’nı getirdi ve buraya Akkuyu Nükleer Santrali’ni işaretlediler” dedi.

“13 BELEDİYEDEN KARAR ÇIKARTTIK”
Bir yatırımın yapılabilmesi için mutlaka planda yer alması gerektiğinin altını çizen Aslan, belediyelerin bir üst plana uymak gibi bir zorunluluğu olduğunu ancak üst planda hukuksuz bir durum varsa işlem yapmak zorunda olmadığını kaydetti. 2012’de Anamur’dan Tarsus’a kadar bütün ilçe belediyelerin hatta il genel meclisi de dahil olmak üzere bütün meclislerden nükleere karşı karar aldırdıklarını hatırlatan Aslan, “Yerel belediyeler halkın aynasıdır. Yerel idarelerin aracılığı ile Mersin halkının nükleer santrale karşı olduğunu ispat ettik. Yerel belediyelerin kararlarını davalarda kullanıyoruz. Çünkü Türkiye, 1992’de uluslararası birçok sözleşmeye imza atmıştır. Bunlardan biri de Rio Sözleşmesi. Rio Sözleşmesi’ne göre halkın istemediği bir yatırımı hükümetler yapamaz. Biz de bunu baz alarak böyle kararlar aldırdık. Burada yapılacak şey şudur, büyükşehir meclisi bunu işaretlememeli ve bunu oylatmamalı. Büyükşehir Belediyesi kendisi ile çelişmemesi için bunu işaretlememeli. Özellikle Akkuyu Nükleer Santrali’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu (ÇED) sürecinde, Büyükşehir Belediyesi Ankara’ya davet edilmiş, Ankara’da yapılan toplantılarında Büyükşehir Belediyesi ÇED raporuna hep ret oyu vermiştir. Toplantılarda olumsuz görüş bildirmiş ve haklı gerekçeler sunmuştur. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi’nin planda Akkuyu’yu göstermemek için haklı sebepleri var” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYE ONAYLAMAZSA HUKUKSAL KAZANIMLARIMIZ OLUR”
Büyükşehir Belediyesi’nin planı oylamadan göndermesi halinde bir üst makam olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plana Akkuyu’yu işaretleyip daha sonra onaylayıp tekrar gönderebileceğini belirten Aslan, “Yani bakanlık resen onaylama hakkına sahiptir ama Büyükşehir Belediyesi onaylamadan gönderdiği takdirde kentin hukuksal anlamda kazanımları olacak. Hem kent hem yerel yönetimler nükleer santral istemiyor diye ulusal ve uluslararası davalarda başvuru yapmak hakkına sahip olacağız. Ancak Büyükşehir Belediyesi bunu oyanlarsa bu defa bizim açacağımız davalarda elimiz zayıflar. Bu yüzden yaklaşık 7 aydır plan üzerinde çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi bu kenti yönetiyor ve kentin mücadelesine ket vurmaya hakkı yoktur. Orası halkın sesine kulak vermek zorundadır. Böyle yanlış ve hukuksuz bir projeye alet olmamaları gerekiyor. Bu kent 40 yıldır bu mücadeleyi veriyor ve bu 40 yıllık mücadelesi görmemezlikten gelmemeli” diye konuştu.

“BELEDİYE’YE DE DAVA AÇARIZ”
Büyükşehir Belediyesi planda Akkuyu’yu işaretleyeceklerse bile şerh düşüp göndermesi gerektiğini dile getiren Aslan, “Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akkuyu’yu işleyip, onaylayıp gönderecektir mutlaka. Eğer böyle bir şey olursa yeniden bir dava açacağız. Zaten 1/100 binlik plana dava açtık bir alt plana da dava açacağız. Eğer belediye de bu plana evet derse biz onlara karşı da dava açacağız” şeklinde konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA