Pekmez geleneği Mut’ta yaşatılıyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Pekmez geleneği Mut’ta yaşatılıyor


 

Mersin’in Mut ilçesinde pekmez yapma geleneği yaşatılıyor.

 Özellikle kırsal bölgede üzüm yetiştirip pekmez yaparak geçimini sağlayan vatandaşlar, geçen yıl 15 liradan satışını yaptıkları pekmezin bu yıl kilosunun 17 ile 20 TL arasında değişeceğini söylediler.

Pekmezin nasıl yapıldığını ve lezzet katan inceliklerini anlatan Mustafa Yıldız (74), "Üzümü bağından toplayıp çuvala katıyoruz. İçine bir miktar ak toprak koyuyor sonra çuvalın içindeki üzümleri özenle eziyoruz. Üzüm suyunu havuza musluktan akıtıp duruluyoruz. Daha sonra üzüm suyunu kazanda kaynatıyoruz, bu kaynamaya kestirme diyoruz. Kazanda kaynatıp duruladığımız ve kestirme yaptığımız üzüm suyunu ocaktaki büyük kazana döküyor ve kaynatıyoruz. Kaynarken devamlı ve hızlı bir şekilde savuruyoruz. Ne kadar savurma işlemi hızlı yapılırsa pekmez o kadar kaliteli ve lezzetli olur" dedi.
Kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerlerin karamelize olup karardığını belirten Yıldız, "Suyun kaynama süresince azalmasıyla karışım koyu bir kıvam alır. Pekmez bir seferde kaynatılarak pekmez haline gelmelidir. Pekmezin göz göz kaynaması ve pekmez kokusu yayması pekmezin kıvama geldiğini gösterir. En hoşa giden de pekmez kıvamına gelince köpüğünü içmektir” diye konuştu. (İHA)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA