Haber Merkezi
MTSO’da Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır moderatörlüğünde düzenlenen “TÜBİTAK TÜGİP – Mersin Gıda Sektörü İş Birliği Değerlendirme Toplantısı’nda, sektör temsilcileri ile TÜBİTAK uzmanları bir araya gelerek olası ortak çalışma alanlarını değerlendirdi. Toplantıda TÜGİP Gıda Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri Doç. Dr. İbrahim Sani Özdemir, kurumun altyapısı ve sanayiye sunulan hizmetlerle işbirliği yapılabilecek alanlarını anlattı. Görüşmelerde, besin değeri artırılmış yeni gıda formülasyonlarının geliştirilmesi, tarımsal atıkların değerlendirilmesi, ürün raf ömrünü uzatan teknolojiler ve Mersin’e özgü yerli lezzetlerin geliştirilmesi gibi alanlarda iş birlikleri gündeme geldi. Özellikle bebek mamalarından bakliyat ve süt ürünlerine kadar geniş bir ürün yelpazesinde Ar-Ge çalışmalarının yürütülmesi planlandı.
Toplantının ardından TÜGİP heyeti, Mersin Agropark’ta faaliyet gösteren ikinci grup sanayicilerle buluştu. Bakliyat, narenciye, süt ve şalgam üretimi yapan firmalar ziyaret edilerek üretim süreçleri yerinde incelendi ve ortak çalışma fırsatları masaya yatırıldı. Yakın zamanda Mersinli sanayicilerden oluşacak bir heyetin TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ni ziyaret ederek laboratuvar olanaklarını yerinde incelemesi kararlaştırıldı.
TÜBİTAK’LA GIDA SANAYİNDE GÜÇLÜ BİR EKO SİSTEM OLUŞTURABİLİRİZ”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin’in gıda sanayisinde güçlü bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Başta bakliyat ve turunçgil olmak üzere gıda sanayinde birçok alanda öncü konumdayız. Kentimizin agropark ya da gıda üzerine ihtisas OSB’lerinin bulunması gıda sanayinde katma değer yaratma noktasında önemli bir potansiyele sahip olduğumuzun göstergesi. Bu gücü doğru yönlendirip TÜBİTAK’ın bilimsel ve teknik kapasitesiyle birleştirerek gıda sanayinde güçlü bir ekosistem oluşturmak istiyoruz” dedi.
TÜBİTAK ile gıda sanayi firmaları arasında köprü olmak istediklerini, TÜBİTAK’ın gelişmiş altyapısını özellikle KOBİ’lere tanıtarak verilen hizmetlerin tabana yayılmasını istediklerini vurgulayan Çakır bu nedenle gerçekleşen buluşmayı önemsediklerini söyledi. Çakır, TÜBİTAK’ın ileri teknolojik altyapısının özellikle KOBİ’ler için büyük bir fırsat sunduğunu vurgulayarak, “Sağlıklı gıdaya erişim, verimlilik ve sürdürülebilir üretim artık milli bir öncelik. Bu dönüşümü TÜBİTAK iş birliğiyle birlikte yöneteceğiz” ifadelerini kullandı.