Mersin Ahilik Haftası kutlamalarında buluştu


 

Sadece ticaretin değil, aynı zamanda ahlâkın, paylaşmanın ve toplumsal birlikteliğin de kültürü olan Ahilik Kültürü Haftası’nın 38’inci yılı Mersin’de törenlerle kutlandı.

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, Mersin Valiliği himayesinde, Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle 38. Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları gerçekleştirildi.

Cumhuriyet Alanında Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Veysel Sarı tarafından çelenk sunulmasıyla başlayan program, kortej yürüyüşüyle devam etti. Katılımcılar Cumhuriyet Alanından Kongre ve Sergi Sarayına kadar yürüyerek etkinliklere eşlik etti.

Kongre ve Sergi Sarayındaki programda açılış konuşmalarının ardından Mersin Valisi Atilla Toros katılımcılara hitap etti.

 

“AHİLİK, BU TOPRAKLARIN SİGORTASIDIR”

Birlik ve beraberliğin önemini vurgulayan Toros, “Ahilik bu toprakların sigortasıdır, birlik ve beraberliğin sembolüdür” diyen Toros, “Birlikte oldukça daima güçlü ve dirayetli kalacağız. Zamana yenik düşmeyen değeri kaybolmayan ahilik bugünün ihtiyaçlarına derman olacak bir hazinedir. Bu ahlaki değerlerle ticaret yapan tüm esnafımızla iftihar ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mersin Milletvekili Talat Dinçer de, ahiliğin gelişiminde mesleki eğitimin önemine dikkat çekerken Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hamit Mert Avcı konuşmasında, “Halk kart uygulamasıyla yalnızca vatandaşın yerel esnaftan alışveriş yapmasının önünü açmıyor geniş kaldırımlarda esnafın işini kolaylaştıracak her türlü düzenlemeye de hayat vermeye çalışıyoruz” dedi.

 

ESNAF BİRLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ KURUYOR

Yürüttükleri projeler hakkında bilgiler paylaşan Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı ise, “Davultepe’de eğitim merkezi kuruyoruz. Kadın ve genç esnafı özel programlarla destekleyeceğiz. Dijital dönüşüm ofisi ve verimlilik merkezi kuruyoruz. Esnaf ve sanatkarların dijital yolculukları için özel bir yol haritası hazırlıyoruz. Yalnız bugün değil yarını da inşa edecek önemli projelere yoğunlaşıyoruz” açıklamalarında bulundu.

 

“EKONOMİK REFORMLARI İTHAL DÜŞÜNCELERDE ARAMAYA GEREK YOK”

Ahilik Kültür Haftası Kutlama Töreni’nde söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ise, ahiliğin iş dünyasıyla, esnaflıkla ve sadece ekonomiyle ilgili bir konu olarak algılanmaması gerektiğini belirtip Türk toplumunun tarihsel inançlarından gelen iş yapma ahlakına dayandığını söyledi. Barındırdığı değerlerin önemine dikkat çeken Çakır, “İçinde ahlak, temiz kazanç, kalite, hak ve hukuk var. Tam da merkezinde insan var” dedi.

Ancak insana değer verip ahlakı olan ekonomilerin sürdürülebilir olacağını vurgulayan Çakır, “İnsana değerle birlikte bereket artar, ekonomi gelişir, güçlü bir gelecek inşa edilir” değerlendirmesini yaptı. Bu noktada ekonomik reformları ithal düşüncelerde aramaya gerek olmadığını kaydeden Çakır, “Kendi değerlerinize sarılsak yeter” ifadelerini kullandı.

 

“HER YIL DURUM ANALİZİ YAPILIP YOL HARİTASI ÇİZİLMELİ”

Ardından, “Geçmişten alınan bu güçle günümüzü daha iyi hale getirebiliyor muyuz? Esnafımız geçen yıllara göre daha güçlü mü? Gelecek için çırak, kalfa, usta yetiştirebiliyor muyuz? Ya da; bizler çocuklarımızı zanaatkâr olarak yetiştirmek istiyor muyuz? Birbirimize destek oluyor;  bilgimizi, görgümüzü, ticaretimizi paylaşıyor muyuz?” Sorularını yönelten Çakır, “Ahilik aslında bu sorulara vereceğimiz cevaplarda gizlidir” dedi. Bu soruların her yıl sorulması gerektiğini belirtip durumun analiz edilip geleceğe yönelik bir yol haritası çizilmesi gerektiğini vurguladı.

 

“EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ, DAYANIŞMA RUHUMUZ”

Türk insanının en büyük gücü olarak birlikteliği ve dayanışma ruhunu gösteren Çakır, “Yeter ki birbirimize güvenip değerlerimize sahip çıkalım” diye konuştu. “Ahilik helalinden kazanmak, vergisini vermek, kazandığını toplumla paylaşarak, veren el olmaktır” tanımlamasını yapan Çakır sözlerini, “Evet dertlerimiz çok ama biz işimize odaklanır ve işimizi ahilik ahlakıyla yaparsak; inanıyorum ki, önümüzdeki tüm büyük zorlukları da aşarız” diye tamamladı.

Program kapsamında Mersin Büyükşehir Belediyesi halk oyunları ekibi sahne aldı. Ardından ödül töreninde ilin ahisine, ilin kalfasına ve ilin çırağına Vali Toros tarafından ödülleri takdim edildi. Kadın esnaf ve sanatkarlar ile esnaflıktan tacirliğe geçenlere de plaket verildi. Ayrıca ‘Yılın Ahi Babası’ seçilen Vali Atilla Toros şed kuşandı.

Etkinlik, katılımcılara geleneksel ahilik pilavının ikram edilmesiyle sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA