Haber Merkezi
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Mersin İl Başkanı Yalçın Kara, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e “Gazi” unvanı ve “Mareşal Rütbesi” verilmesinin 104. yıl dönümü ve Gaziler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk milletinin işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millet olduğunu belirten Kara, “En büyük Gazi, bu unvanı 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile alan vatanın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür.
19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal Atatürk'e ‘'Mareşal Rütbesi’ ve ‘Gazilik’ unvanının verildiği gün Gaziler Günü olarak kabul edilmiştir. Ülkemizde Gazilik unvanı kanun gereği ancak devlet tarafından verilebilir. Rastgele bir kişi ‘Gazi’ olarak tanımlanamaz, gazilik haklarından yararlanamaz” dedi.
“BUGÜN ÜZERİNDE HUZUR VE KARDEŞLİK ORTAMI İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ BU ÜLKE ŞEHİTLERİMİZ VE GAZİLERİMİZİN BİZLERE EMANETİDİR”
Başkan Kara, tarihi, savaş meydanlarında kahramanlıklarla geçen bir milletin evlatları olarak, kutsal değerler adına verilen mücadelede, ulaşabilecek en şerefli mertebelerden birinin şüphesiz gazilik ve şehitlik mertebeleri olduğunu vurguladı.
“Bugün üzerinde huzur ve kardeşlik ortamı içinde yaşadığımız bu ülke şehitlerimiz ve gazilerimizin bizlere emanetidir” diyen Yalçın Kara, “Bu mukaddes emaneti hassasiyetle korumak ve gelecek nesillere, gurur duyacakları bir Türkiye bırakmak, hepimizin şehit ve gazilerimize bir vefa borcu olarak görülmeli, bu bilinçle gazilerimize hürmet ve olması gereken değer gösterilmelidir.
“HİÇ PİŞMANLIK DUYMADILAR VE PİŞMAN DA DEĞİLİZ DEDİLER”
Gaziler bu unvanı alırken, süngünün ucunda, merminin vızıltısında, torpilin, torpidonun, bombanın dehşetinin içinde bulundular. Sıkıntılı, korkulu günler geçirdiler. Hep vatan dediler, yüksünmediler, zaman zaman korku sardı çevrelerini. Sonra vatan geldi akıllarına. Korkularını sildiler. Acı çektiler, milleti gözlerinin önüne geldi ve acılarını unuttular.
Hep vatan ama hep vatan dediler. ‘Helal olsun akan ve akacak kanlarımız vatana’ dediler. Kolları arasında şehit olan arkadaşlarına, astlarını, komutanlarını kucakladılar. Zaman geldi şehitlerin açık gözlerini elleriyle kapattılar. Kefen oldular. Niye ben de yanına gitmedim diye gözyaşı döktüler. Hiç pişmanlık duymadılar ve pişman da değiliz dediler.
“GAZİLER ULUSAL DEĞERDİR”
Sonunda gazilerin gazaları mübarek oldu, uğrunda savaştıkları Türkiye Cumhuriyeti Devleti, gazileri unvanların en asil ve en şereflisi ile onurlandırdı. Siz artık bir ulusal değersiniz, siz ‘gazisiniz’ dedi tüm Türkiye, Türk Milleti ve Devleti. Gazilerimiz şimdi bir ulusal değer olduklarını, kanun önünde de biliyorlar ve devletin desteğini arkalarında hissederek yaşamlarına şerefle devam ediyorlar.
Zaman zaman Gazi’nin bir ulusal değer olduğunu çekemeyenler, onu küçümseyenler çıkmaktadır. Bunları kadirşinas Türk Milleti ile karıştırmıyor ve biliyoruz ki Türk milleti tarih boyunca Gazisine ve şehidine sahip çıkmıştır.
“DESTANLAR YARATAN ŞEHİT VE GAZİLER TEK TEK BİRER ONUR ABİDEMİZDİR”
Türk tarihinde İslam öncesi ve sonrası şehitlik ve gazilik onuru, şerefi vardır. Her Türk de bu şerefe kavuşmak için vatanı, milleti, bayrağı, milli marşı, soydaşları ve kutsal değerleri için savaşır. Çünkü milli hasletimizde olan bu duyguların, Türk milleti ve her bireyi için vazgeçilmez bir anlamı ve önemi vardır.
Türk Milleti bunun en güzel örneğini Atatürk’ün önderliğinde verilen Kurtuluş Savaşı’nda yaşamıştır. ‘Ya istiklal ya ölüm!’ demiştir. Türk tarihi böylesine ‘kahramanlık günleri’ ile doludur. Kahramanlık günlerini şehit ve gazilerimize borçluyuz. Destanlar yaratan şehit ve gaziler tek tek birer onur abidemizdir.
TÜRK ORDUSU’NDEN DÜNYA BARIŞI İÇİN GÖREV YAPTI
Vatanı uğruna ölümü göze almış kahraman Türk Ordusu, daha sonra dünya barışını korumak için görev almıştır. 1950–1953 yılları arasında barış için Kore’de savaşmıştır.
1974 yılında soydaşlarımız Kıbrıs Türk halkını yok olmaktan kurtarmak için, Kıbrıs Türk Barış Harekâtını gerçekleştirmiştir.
Yine Mehmetçik barışı korumak için, Bosna-Hersek, Somali ve Kosova’ya Birleşmiş Milletler kararıyla Barış Gücü olarak gitmiştir.
Teröristle ve terörle mücadele için Irak ve Suriye’nin kuzeyinde, gerektiğinde yurtiçinde teröristlere kan kusturan Türk Ordusunun, Jandarma ve Emniyet güçlerimizin, bu uğurda sayısız evladı şehit verilmiştir, çok daha fazlası gazi olmuştur.
“ŞEHİTLER NURLANMIŞ VE GAZİLER ONURLANMIŞ KİŞİLER DEMEKTİR”
Türk ulusu için, ‘şehitler nurlanmış’ ve ‘gaziler onurlanmış’ kişiler demektir. Bunların en başında da; Başkomutan, Gazi, Mareşal ve Ulusal önderimiz Mustafa Kemal Atatürk gelmektedir. 19 Eylül Günü, Atatürk’e 1921 yılında, Sakarya Savaşı sonrasında Mareşallik rütbesi ile gazilik unvanının TBMM tarafından kendisine verildiği gündür.
Bu tarih esas alınarak, yurdumuzda her yıl 19 Eylül “Gaziler Günü” olarak kutlanmaktadır. 19 Eylül Gaziler Günü diğer bir deyimle “Kahramanlık Günü” olarak da kutlanmaktadır.
Türk tarihi şehitlik ve gazilik destanları ile doludur. Her Türk evladı bu onura sahip olabilmek için, vatanı, milleti, bayrağı, milli ve dini değerleri için savaşmayı kendisinin ulaşabileceği en büyük değer olarak görmektedir. Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaş’ı bunun en büyük örnekleridir.
“HALEN ÜLKE BÜTÜNLÜĞÜMÜZE VE MİLLİ BERABERLİĞİMİZE SALDIRIDA BULUNANLARA KARŞI MÜCADELE SÜRÜYOR”
Türk Milleti, kahramanlık öykülerini sadece yurtiçinde değil yurtdışında da tüm dünyaya ezberletmiştir. Halen ülke bütünlüğümüze ve milli beraberliğimize saldırıda bulunanlara karşı mücadelesini her an ve her yerde durmadan veren milletimiz, asker ve sivil birçok şehit ve gazi vermiş ve günümüzde vermeye de devam etmektedir.
Vatan’ın birliği ve bütünlüğü için canlarını feda eden ‘Ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum’ diyen kahraman şehitlerimiz, vücutlarının bir parçasını toprağa gömen destansı tarihimizin yaşayan abideleri gazilerimiz, geçmişten beri sürdüre geldiğimiz ‘ya istiklal ya ölüm’ savaşımızda bizler için büyük bir anlam ifade etmektedir. Vatan sevgisi öylesine söylenmiş bir söz değildir. Tüm gazilerimizin Gaziler Günü kutlu olsun” diye konuştu.