Susuzluğun sorumlusu Büyükşehir!.. | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Susuzluğun sorumlusu Büyükşehir!..


 

Adeta ‘susuz yazı’ yaşayan Mersin’in merkez yaylalarında ki sıkıntının asıl sebebinin ‘kuraklık’ ve aşırı tüketim değil, Büyükşehir ve MESKİ’nin eksik ve hatalı su politikasının olduğu ortaya çıktı.

Haber Merkezi

Kuraklık ve bahçe sulama nedeniyle tüketim artışını bahane ederek yaşanan su sıkıntısının sorumluluğunu üzerinden atmaya çalışan Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’yi uzmanlar yalanlıyor. Yaz başından bu yana merkez yaylalarda yaşanan yoğun içme ve sulama suyu sıkıntısını kışın kar yağmamasına ve kuraklığa bağlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’nin açıklamalarının tam olarak doğruyu yansıtmadığı ortaya çıktı.

“ASIL NEDEN TEDBİRSİZLİK”
Bilindiği gibi vatandaşların yoğun şikayetleri üzerine MESKİ bir broşür hazırlayarak yaylacılara dağıtmış, yaşanan su sıkıntısının sebeplerini anlatmaya çalışmıştı. Genel olarak yoğun bir kuraklık yaşandığını, mevcut su kaynaklarının birçoğunda kuruma ve azalma görüldüğünü söyleyen MESKİ yetkilileri içme suyunun sulama suyu olarak da kullanıldığını iddia etmiş ve tasarruf çağrısında bulunmuştu. Ancak yapılan araştırmalar durumun hiçte öyle olmadığını ortaya koyuyor. Konu ile ilgili uzmanlar ise “kuraklık var, ancak temel sorun su kaynaklarının doğru kullanılmayışı, tedbir alınmayışı ve iki yıldır çözüme yönelik hiçbir çalışmanın yapılmayışıdır” görüşünde birleşiyorlar. Özellikle MESKİ’nin açıklamasını gayri ciddi bulduklarını söyleyen uzmanlara göre yapılan yanlışlar şöyle;
 
“CEHENNEM DERESİ KONUSUNDA VERİLEN BİLGİLER YANLIŞ”
MESKİ’nin açıklamasında 1/04/2014 den bu tarafa Cehennem Deresi hattına yeni bir bağlantı yapılmamış denilmektedir. Bu yanlıştır Bütün şehir yasasına göre MESKİ’nin görev alanına bu tarihten sonra Ayvagediği ve Bekiralanı mahalleleri ilave olmuş dolayısıyla bu mahallelere ve Cehennem Deresi’nden Ayvagediği mahallesine kadar olan kısımda su sıkıntısı çekilen Böğrüeğri Mahallesi gibi yerlere de bu hattan su verilmiştir.
Açıklamada bahsedildiği gibi pompaların gücü arttırılarak su miktarı da yüzde 40 civarında arttırılmıştır. Bu iş 2013 yılında Bütünşehir kanunu ile MESKİ’ye katılacak yerleşim yerlerinde acil yapılması gereken işler için yapılan çalışmalar sonucu tespit edilmiştir.  Kanun yürürlüğe girdikten hemen sonra işin aciliyeti göz önüne alınarak yapılmasına karar verilmiş ve ihalesi 02/05/2014 tarihinde yapılarak o sezona yetiştirilmiştir. Ayrıca bu çözüm acil olarak yapılması gereken geçici çözümdür. Asıl çözüm yeterli su kaynağına sahip olan Cehennem Deresinden en az 40 yıla yetecek miktarda yapılacak projeye göre bu alanlara yeni isale hattı ile su götürmek olmalıdır.

“BEKİRALANI İSALE HATTI VE AYVAGEDİĞİ İÇME SUYU GÖLETİ NE OLDU?.”
Ayva Gediği içme suyu göleti ve Bekiralanı’na su getirecek isale hattına da değinen uzmanlar konuya şöyle açıklık getiriyorlar; “Bu tür geçici çözümlerin yeterli olmadığı 2015 yılında açıkca görüldüğü halde MESKİ bu konuda kesin çözüm için gereken çalışmalara başlamamıştır. Gene geçici çözümler arama yoluna gitmiş ama bu konuda da geç kalmıştır. Bu geçici çözümlerden biri de Güzel Yayla’ dan Bekiralanına su getirmekti. ihale yapmış ama işe çok geç başlatıldığından bu sezona yetiştirilememiştir. Bunun dışında Ayvagediği içme suyu göletinin bakım ve onarımını yapmayı düşünmüş bunda da geç kalındığından yayla sezonuna yetiştirilememiştir.”

“BUNDAN SONRASI DAHA DA ÖNEMLİ”
Asıl hedefin önümüzdeki yıllar olduğuna dikkat çeken konunun uzmanlarının uyarıları ise önemli; “Evet kuraklık bu sene diğer seneler göre fazla olmuştur. Ancak bu kuraklığın düşünülmesi ve buna göre tedbir alınması gerekmekteydi. Ama asıl önemli olan bu yörelerin su sıkıntısının giderilmesi için kesin çözüm çalışmalarına  başlanmasıdır. Bugüne kadar maalesef iki yıldan fazla zaman geçmesine rağmen İşin proje ihalesi bile yapılmamıştır.  Dikkat edilmesi gereken çok önemli husus ise Cehennem Deresi’ne yapılmakta olan HES projesinin su kaynağına zarar vermemesinin dikkatle takip edilmesidir. MESKİ’nin 2013 yılında bu konu ile ilgili DSİ ile yazışmalar yaptığı biliniyor. Ancak bu konunun takibi elden bırakılmamalıdır. Ayrıca ilimiz için ve gene bu bölgeleri çok ilgilendiren Pamukluk Barajı ile su yapılarının yapımı çok önemlidir. Bu konu gündemde sıcak tutulmalı ve yapımının bir an önce bitirilmesinin sağlanması gerekmektedir.”

İŞTE BİTİRİLEMEYEN İŞLER:
Toroslar ilçesi Güzel Yayla- Bekir Alanı isale hattı  işi:
2016/ 55769 ihale kayıt nolu  (açık ihale usulü)
Sözleşme bedeli   666 600.00 TL.
İhale karar tarihi   27/01/2016
İhale  tarihi           17/03/2016
İşin süresi             120 gün
İşin durumu:       İşe yeni başlanılmış bu sezona yetişmesi mümkün değil.
Ayvagediği İçmesuyu Göleti Bakım ve onarım işi:
2016/122191 ihale kayıt nolu  ( Açık ihale usulü)
Sözleşme bedeli       249 504.00TL.
İhale karar tarihi       24/03/2016
İhale onay tarihi         20/05/2016
İşin süresi                  50 gün
İşin durumu:  İş halen başlanmadı. İş zamanında yapılsaydı bile sezon geçtiği için su toplaması mümkün değildi.

MESKİ BROŞÜRÜNDE NE DEMİŞTİ: 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA