Doğalarını insanlar bozuyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Doğalarını insanlar bozuyor


 

MEÜ DEKUYAM Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, deniz kaplumbağalarının saldırgan canlılar olmadığını belirterek, "Fakat insanların yapmış olduğu yanlış davranışlar nedeniyle, canlıların yaban hayattaki şekillerinde değişiklik oluyor.

Teknecilerin, turistik gezi yapanların bu hayvanları göstermek için yapmış oldukları yanlış davranış, diğer insanların zarar görmesine yol açtı. Burada kaplumbağalar suçlu değil, onları alıştıran insanlar suçlu" dedi. 
Son dönemde deniz kaplumbağalarının Bodrum yakınlarında insanlara saldırmasıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, Bodrum yakınlarında yaşanan sıkıntıdan dolayı deniz kaplumbağalarının şu anda hedef haline geldiğini söyledi. Yapılan haberler üzerine insanların o bölgelerde denize girmede tedirginlik yaşadığını belirten Ergene, "Fakat deniz kaplumbağaları saldırgan canlılar değillerdir. Deniz kaplumbağaları son derece uysaldır. Fakat insanların yapmış olduğu yanlış davranışlar nedeniyle, canlıların yaban hayattaki davranış şekillerini değişikliğe uğratıyorlar. Bu nedenle canlılar doğalarından farklı davranış gösterebiliyorlar. Özellikle turistik amaçlı olarak kaplumbağalara yem veriyorlar, balık atıyorlar, yengeç atıyorlar. Bu da deniz kaplumbağalarında bir yanlış anlamaya sebep oluyor. Besin ve insan sanki özdeşmiş gibi algılanıyor ve insan ona besin veren bir canlı olarak geliyor. Dolayısıyla insan gördüğünde kaplumbağalar besin verecek gibi algılıyor ve teknelere yaklaşıyor. Dolayısıyla teknelere de yaklaşınca insanlar korkuyor. Çünkü oldukça büyük canlılar bunlar ama kesinlikle zararlı canlılar kesinlikle değillerdir. Bir panik yaşanıyor ve o panikle istenmeyen şeyler yaşanabiliyor. Özellikle bu tip turistik gezi yapan teknelerden veya turistik gösterim yapan arkadaşlardan ricam şu, hiçbir şekilde bu canlıların doğasını bozmaya yönelik davranışta bulunmamaları gerekiyor" diye konuştu.
"BU CANLILARIN DOĞASINI BOZMAMAK GEREKİR"
Bu canlıların doğasını bozmamak gerektiğinin altını çizen Ergene, "Bu canlıların doğasını bozduğunuz zaman sonuçlarının ne olacağını bilemiyorsunuz. Karşılaştığımız olayda bunun benzeri bir olay. Bu nedenle korumaya çalıştığımız, nesli tükenen bir canlıyı bu şekilde insanlara zarar veren bir organizma gibi göstermek doğru bir tutum değil. Bu canlılar son derece uysal canlılar. Yaban hayatın içerisinde bıraktığınız zaman zaten sizi gördüğünde hemen uzaklaşan ve kaçan canlılardır. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar bu canlıları korumak istiyorsak onları doğasına bırakarak, doğasının içerisinde beslenmelerini sağlamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
"BU CANLI NORMALDE İNSAN GÖRDÜ MÜ KAÇAR"
Deniz kaplumbağalarının normalde denizin açıklarında yaşadığını vurgulayan Ergene, "Zaten yumurtlamak için kumsala çıkıyorlar. Bu dönem de onların üreme dönemi. Üreme dönemi olduğu için bu hayvanlar yakın sularda bulunuyorlar. Kış aylarında bu hayvanlarla karşılaşma oranı çok çok azdır. Yaz ayı ve üreme dönemi olduğu için bu canlılar kıyılara yakın yerlerde bulunuyor ve dolayısıyla bizlerin de tatil zamanı yaz ayları olduğu için, o alanlarda karşılaşılabiliyor. Normalde bu canlılar insanı gördüklerinde kaçarlar. Bir tedirginlik söz konusu olur ve uzaklaşırlar. Ancak siz onları besin vermeye alıştırırsanız, son olayda da bu ortaya çıktı. Tabi kolay besin olduğu için avlanmadan kaplumbağa da besin bulabiliyor. Her canlı rahat elde edilen besine gider. Bir yanlış anlaşılma söz konusu. İnsanla, hayvan arasında bir yanlış diyalog gelişmiş. Tekneciler, turistik gezi yapanların bu hayvanları insanlara göstermek için yapmış oldukları yanlış davranış, diğer insanların zarar görmesine yol açtı. Burada kaplumbağalar suçlu değil, onları alıştıran insanlar suçlu" ifadelerini kullandı. (İHA)

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA