HEDİYE EROĞLU
Mersin Çevre Platformu üyeleri, Maden Yasası olarak bilinen TBMM’de görüşmelerine başlanan Maden Yasasına karşı sokağa indi. Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’nun katkılarıyla Mersin Çevre Platformu, tarafından yapılan eylemde, iktidara yasayı geri çekme çağrısı yapıldı. Ellerinde afiş ve dövizlerle Mersi Çevre ve Doğa Derneği önünde buluşan Mersinliler, ses getiren bir buluşmaya imza attı.
“ORMANLAR, MERALAR, ZEYTİNLİKLER, DOĞAL SİT ALANLARI TEHDİT ALTINDA”
Platform adına hazırlanan “Topraklarımızı vermeyeceğiz” başlıklı basın açıklamasını okuyan Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “küresel ısınma ve iklim değişikliği dünyada artık iklim krizine dönüşmüş olup, dünyayı tehdit eden çok önemli sorunların başında gelmektedir. Ülkemizde iklim krizinin etkileriyle gıda güvenliği ile ilgili birçok sorun yaşanmaktadır. Başta Doğu Akdeniz olmak üzere, birçok bölgede kuraklığa karşı önlem alınmadığı takdirde su krizlerinin yaşanacağı ortadadır. Meydana gelen yangınlarla, rant projeleriyle ve açılan maden ocaklarıyla ormanlar, meralar, zeytinlikler, doğal sit alanları tehdit altındadır.
“HALKIN GEÇİM KAYNAĞI OLAN TOPRAKLARI ELLERİNDEN ALINACAK”
İklim krizinin etkileri ortada iken ülkemizde ve bölgemizde iklim krizinin etkilerini derinleştirecek uygulamalar hızla devam etmektedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülmeye devam edilen yeni torba yasasıyla zeytinlikler madenciliğe, meralar, sit alanları, milli parklar, ormanlar enerji projelerine açılacak, ÇED süreçleri etkisizleştirilecek, projelerde halkın görüşleri yok sayılacak, enerji ve maden şirketleri için acele kamulaştırma yöntemiyle halkın geçim kaynağı olan toprakları ellerinden alınacaktır.
“YENİ MADEN YASASININ GERİ ÇEKİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”
Ormanlar, meralar, zeytinlikler, doğal sit alanları yaşam kaynaklarımızdır. Yaşam kaynaklarımız ve doğal varlıklarımız, topraklarımız, sularımız maden ve enerji şirketlerinin rant projeleri için kurban edilemez. Yaşam hakkımızı gasp edecek topraklarımızı, sularımızı, ormanlarımızı, meralarımızı, zeytinliklerimizi, doğal sit alanlarımızı yok edecek Yeni Maden Yasasının geri çekilmesini talep ediyoruz. Biz halkız ve güçlüyüz. Yasanın uygulanmasına asla izin vermeyeceğiz. Demokratik ve yasal mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.