HEDİYE EROĞLU
Mersin Akdeniz ve Adana Ceyhan’da bulunan Toros Tarım fabrikalarında çalışan işçiler, Tekfen Holding’in yüzde yoksulluk sınırının altında 52,5’lik zam teklifine karşılık çıktıkları grevde 55 günü bıraktı.
İŞÇİ ZAM TALEBİNDE İNDİRİM YAPTI AMA İŞVEREN KABUL ETMEDİ
Toros Tarım işçileri ile işveren Tekfen Holding arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, sekiz oturumun ardından anlaşmazlıkla sonuçlandı. Petrol-İş Sendikası'nın yürüttüğü görüşmelerde işçiler, 6 aylık dönemlerde ücret artışı talep etti. Ancak işveren yılda bir zam teklifinde ısrarcı olurken, ilk altı ay için yalnızca yüzde 52,5 oranında artış önerdi. Petrol-İş’in talepleri ise zaman içinde yüzde 163’ten yüzde 137,5’e çekilse de masada uzlaşma sağlanamadı. İşçiler bu tablo karşısında grev kararı alarak iş bıraktı.
Petrol-İş Sendikası yetkilileri, işverenin son teklifinin 64 bin TL brüt ücret olduğunu, bu rakamın kesintiler sonrası yoksulluk sınırının çok altında kaldığını söyleyerek, kabul etmediklerini dile getirdi.
Grev, 21 Mayıs’ta Ceyhan ve Mersin’deki Toros Tarım fabrikalarında devam ediyor.
TOROS GÜBRE İŞÇİSİ YALNIZ DEĞİLDİR
Grev boyunca bazı siyasi partiler ve sendikalar da işçileri yalnız bırakmamaya devam ediyor. Son olarak Mersin Emek ve Dayanışma Platformu dayanışma için ‘Toros Gübre işçisi yalnız değildir’ sloganıyla fabrika önüne giderek eyleme destek verdi. İşçilerin taleplerinin duyulması için ses yükselten emek ve demokrasi güçleri, attıkları slogan ve taşıdıkları dövizlerle yetkililere seslendi.
“MÜCADELE KARARLIYIZ”
Platform üyelerini karşılayan Petrol İş Sendikası Mersin İl Temsilcisi Erdem İyim ve işçiler, destek için teşekkür etti. Grev süreci ile ilgili heyete bilgi veren İyim, mücadele kararlı olduklarını söyleyerek, sonuna kadar gideceklerini kaydetti.
“AY SONUNU GETİREMİYORUZ”
İşçilerde, aralarında aylık 35 bin TL maaş alanlar olduğunu geçinmenin imkansız hale geldiğini söyleyerek, “Ek gelir için çeşitli işler yapıyoruz. Özellikle evli olanların geçinmesi imkansız gibi. Çocukların masrafları, faturalar, gıda harcamalarına güç yetmiyor. Bu ücretle geçinmek mümkün değil. Sadece insanca yaşamak istiyoruz. Kazanana kadar bu grev sürecek. Biz hakkımız olanı istiyoruz. Enflasyon nedeniyle alım gücümüz eridi. Açlık sınırında yaşamak istemiyoruz. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Sadece hakkımızı” diyerek, seslerinin duyulmasını istedi.