Mersin vekili Ekmen’de Demirtaş çağrısı


 

TBMM’de “Selahattin Demirtaş hakkında AİHM kararının uygulanması” ile ilgili konuşan DEVA’lı Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, “Bu bir hukuk devleti testidir” dedi.

Haber Merkezi

 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Genel Kurulu’nda, DEM Parti tarafından verilen “Selahattin Demirtaş hakkında AİHM kararının uygulanması” konulu genel görüşme önergesi üzerine söz aldı. Ekmen, önergenin yalnızca Selahattin Demirtaş ile ilgili olmadığını, Türkiye’de yargı kararlarının nasıl işlediğine dair daha geniş bir değerlendirme için fırsat sunduğunu ifade etti.

 

“BU BİR HUKUK DEVLETİ TESTİDİR”

Konuşmasında, AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarının keyfi şekilde uygulanmamasının hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan Ekmen, “Bu sadece Selahattin Demirtaş’a ait bir genel görüşme değildir. Bu; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi, hatta Yargıtay kararlarının bazı siyasetçiler hakkında nasıl uygulandığının konuşulacağı bir genel görüşmedir. Muktedirin gazabını çeken bir siyasetçiye yönünü çevirenlerin, daha sonra aynı muameleye maruz kalmasının konuşulacağı bir fırsattır. Bu görüşme, cezaevinde medeni ölüme mahkûm edilmiş birinin resim çizerek, beste yaparak, hikâye ve roman yazarak ayakta kalabildiğinin ve muktedire rağmen direnme hakkını kullandığının genel görüşmesi olmuştur” ifadelerini kullandı.

 

“DEVLETİN GÖREVLENDİRDİĞİ İŞLER SONRA SUÇ SAYILDI”

Çözüm sürecine de atıfta bulunan Milletvekili Ekmen, “2013 yılında devlet tarafından verilen görevleri ifa ederken, 6551 sayılı Yasayla güvence altına alınmış eylemleri nedeniyle defalarca kez yargılanmış ve mahkûm edilmiş bir kişiden söz ediyoruz. Devletin görevlendirdiği bir kişinin eylemleri, aynı devlet eliyle suç sayılmıştır. Nasıl bir ironidir ki 14 Mayıs seçimlerinden bu yana kendisine siyaset yapma ve siyaset konuşma yasağı konulmuş olan Sayın Demirtaş, âdeta iflah olmaz bir siyasetçi ve uzlaşmacı bir kişilikle bu yasağı yine başka bir süreç için kaldırmıştır. Selahattin Demirtaş hakkında verilen tüm kararlar; Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından tespit edilen hak ihlalleriyle birlikte, içinde bulunduğumuz süreci bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu sürecin gereği, Sayın Demirtaş’ın bu kararların gereği olarak serbest bırakılması ve edindiği tüm tecrübelerle, yaptığı tüm çıkarımlarla sürece destek verme arzusunun hayata geçirilmesidir” diyerek hukuk sistemindeki çelişkilere dikkat çekti.

 

“SİYASETÇİLERİN YERİ CEZAEVİ DEĞİL, KÜRSÜLERDİR”

Ekmen konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Selahattin Demirtaş hakkında verilen AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararları, açık hak ihlallerini ortaya koymuştur. Sayın Demirtaş hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, geçtiğimiz dönemde üç kez; bu dönemde ise beş ayrı hususta hak ihlali kararı vermiştir. Aynı şekilde, Anayasa Mahkemesi de yapılan birçok başvuru arasında birini Sayın Demirtaş lehine hak ihlali olarak karara bağlamıştır. Bu kararların gereği olarak Sayın Demirtaş’ın serbest bırakılması gerekmektedir. Siyasetçilerin, direnenlerin, aktivistlerin yeri cezaevi değil; kürsüler, meydanlar ve halkın yanıdır. Bu ihlallerin konuşulabilmesi için bu önerge önemli bir fırsattı. Bu nedenle önergeye 'evet' oyu verdiğimizi bildirmek isterim” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA