Mersin Valiliği’nden piyasa denetimi atağı!


 

Mersin Valiliği, tüketici şikayetleri ve turizm sezonu nedeniyle, lokanta, restoran, market gibi gıda ve perakende sektöründeki işletmelerde, fiyat etiketi eksiklikleri, tarifesiz, satışlar ve fahiş fiyat artışlarına karşı denetimlerini arttırıyor!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de Valilik, vatandaşların mağdur olmaması ve haklarının korunması amacıyla denetimlerini piyasa denetimlerini arttırma kararı aldığını açıkladı.

Mersin Valiliği, tüketici şikayetleri ve turizm sezonu nedeniyle, lokanta, restoran, market gibi gıda ve perakende sektöründeki işletmelerde, fiyat etiketi eksiklikleri, tarifesiz, satışlar ve fahiş fiyat artışlarına karşı denetimlerini sıklaştıracak.

 

AMAÇ, ŞEFFAF FİYATLANDIRMA SAĞLAMAK VE HAKSIZ UYGULAMALARI ÖNLEMEK

Yayınlanan, Mersin Valiliği Piyasa Gözetim Ve Denetim Tebliği ile işletmeler uyarılarak, şu bilgilendirme yapıldı: “Mersin Valiliği, 2025/1 sayılı tebliği ile il genelinde özellikle gıda ve perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde (lokanta, restoran, market, manav, pazar tezgâhları vb.) son dönemde artan tüketici şikâyetleri ve turizm sezonu nedeniyle piyasa denetimlerini yoğunlaştırmaktadır. Temel hedef, tüketici haklarını korumak, şeffaf fiyatlandırma sağlamak ve haksız uygulamaları önlemektir.

 

ETİKETLER TÜRKÇE OLACAK

Düzenlemeler: Fiyat Etiketi ve Tarife Zorunluluğu (Madde 1-2): a bendine göre; tüm mal ve hizmetlerin KDV dahil satış fiyatı, birim fiyatı, üretim yeri ve uygulama tarihi Türkçe olarak etiketlerde veya listelerde belirtilmelidir. Etiketler; ürün üzerinde, iş yeri girişinde veya tüketicinin kolayca görebileceği yerlerde bulunmalıdır.

 

SERVİS ÜCRETİ GİBİ EK ÜCRETLER AÇIKÇA BELİRTİLMELİ

Lokanta, kafe gibi işletmelerde tarife listeleri hem iç hem dış mekânda asılı olmalı, servis ücreti gibi ek ücretler açıkça belirtilmelidir. Uyumsuzluk durumunda (etiket-kasa fiyatı farkı, gramaj eksikliği vb.) idari yaptırım uygulanacaktır.

 

FAHİŞ FİYAT VE HAKSIZ KAZANCA GEÇİT YOK

Fahiş Fiyat ve Haksız Kazanç Denetimi (Madde 4) kapsamında da; Piyasa koşullarıyla uyumsuz, maliyet temeli olmayan aşırı fiyat artışları tespit edildiğinde, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na bildirim yapılacaktır.

Aynı ürün/hizmet için işletmeler arasında büyük fiyat farkı olması durumunda inceleme başlatılacaktır.

 

DENETİMLER ARTACAK

Denetim Mekanizması (Madde 3-5); Kaymakamlıklar, belediye zabıta ekipleri ve İl Ticaret Müdürlüğü koordinasyonunda haftalık/aylık denetim programları uygulanacaktır.

Şikâyetler ivedilikle değerlendirilecek, tutanaklar aylık olarak ilgili kurumlara iletilerek raporlanacaktır.

Yasal Dayanaklar; a 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Fiyat Etiketi Yönetmeliği. b 6585 sayılı Perakende Ticaret Kanunu kapsamında işletmelerin kayıt dışılık ve haksız ticari uygulamalara karşı denetimi. c 5957 sayılı Kanun ile sebze-meyve ticaretinde kayıt dışılığın önlenmesi.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA