Haber Merkezi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde yerlileştirme oranının 2024 yılı sonu itibarıyla yüzde 54.73 olduğunu bildirdi. Bakan Bayraktar, Akkuyu NGS projesine ilişkin milletvekillerinin soru önergelerini yanıtladı.
Milliyet Gazetesi’nden Evrin Güvendik’in haberine göre Bayraktar, “Hükümetlerarası Anlaşma’nın 5’nci maddesinin beşinci fıkrasına göre hisselerin dağıtımı, yöneticilerin atanması, paydaşların yatırım biçimi, hisselerin transferine ilişkin kısıtlamalar, proje şirketi ve projeye uygulanabilir finansman mekanizmaları ile proje şirketinin şirket yönetimine ilişkin hususlar ulusal güvenlik ve ekonomi konularında ulusal çıkarların korunması amacıyla Türk Tarafı’nın rızasını gerektirmektedir” dedi.
Bayraktar, Akkuyu NGS projesi kapsamında 2024 yılı sonu itibarıyla ulaşılan yerlileştirme oranını ise yüzde 54.73 olarak açıkladı.
20 BİN KİŞİ ÇALIŞTI
Projede yaklaşık 20 bin kişinin görev aldığını, 4 güç ünitesinin devreye alınmasıyla, 4 bin personele daha ihtiyaç olacağını aktaran Bayraktar şu bilgileri verdi: “İlk etapta bu personelin yüzde 30’unun Türk olması planlanmaktadır. Sonraki yıllarda ise oranın önemli seviyede artırılması hedeflenmektedir. Anlaşmada belirtildiği üzere Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Proje Şirketinden, NGS’de üretilmesi planlanan elektriğin Ünite 1 ve Ünite 2 için yüzde 70’ine, Ünite 3 ve Ünite 4 için yüzde 30’una tekabül eden sabit miktarlarını her bir güç ünitesinin ticari işletmeye alınma tarihinden itibaren 15 yıl boyunca 12.35 ABD Doları Cent/KWh ağırlıklı ortalama fiyattan satın alacaktır. Akkuyu NGS’nin ekonomik ömrü 60 yıl olup 80 yıla kadar da uzatılabilmektedir. Alım garantisi ise sadece 15 yıl ve üretilecek elektriğin ortalama yüzde 50’si için geçerlidir. Bu fiyatta eskalasyon ve Hazine garantisi yoktur. Üstelik 2037’den sonraki dönemin tamamında şirketin net kârının yüzde 20’si Hazinemize aktarılacaktır.”