Sonları ağrılı ve acılı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sonları ağrılı ve acılı!


 

Mersin’de 40 derece sıcakta, aç, susuz, eli kırbaçlı sahipleri tarafından kazanç kapısı olarak görülen atların 25 yıllık ömürleri faytona bağlanarak 2 yıla indiriliyor. Sömürü sistemine dahil edilen atların sonu hep ağrılı ve acılı bir ölüm oluyor.

SONER AYDIN

Özellikle yaz aylarında sıcak değerlerinin 40 dereceyi bulduğu Mersin ve Adana’da atların durumu içler acısı halde. Atların böylesi bir durum içinde olmasına tepki gösteren Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Genel Başkanı Nesrin Çıtırık hayvanların ölünceye kadar kullanılıp, hayvan haklarının ihlal edildiğini dile getirdi.

“AÇ SUSUZ ÇALIŞTIRILIYORLAR”
Sıcaklık değerlerinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu Mersin’de atlara yeterli yiyecek ve içecek verilmediğini, atların saatlerce güneş altında kaldığını, gerekli tedavilerinin yapılmadığını dile getiren Çıtırık, “Hayvanları güneş altında tutuyorlar, korumuyorlar. Bunlar,  tonlarca ağırlıkları kaldırmaya zorlanan, demir sopalarla dövülen, kırbaçlanan, tekmelenen, sahipleri tarafından yiyecek ve suya dahi muhtaç bırakılan, yaşlanınca, hastalanınca, güçten düşünce ya köylerin çoğunda olduğu gibi yüksek yamaçlardan atılan, yada toplanıp kasaplara verilen, ölünceye kadar eziyet edilen mazlum hayvanlardır. Yurdun her yerinde faytonlara aç, susuz koşulmakta, 40 derece sıcaklık altında saatlerce bekletilmekte, dilleri kesilmekte, her gün birçok yokuşu çıkmaya zorlanmakta ve sonunda çatlayıp ölmekte ya yardan atılmakta, yada sucuk salam ve sosis olmak üzere kör bıçaklarla kacak olarak kesilmektedirler” dedi. 

“GÖREV İHMALİ YAPILIYOR”
Denetleme yapması gereken Orman Su İşleri İl Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü’nün denetimlerini yapmayarak görev ihmalinde bulunduğu kaydeden Çıtırık, “İl Tarım Müdürlüğü bu atların yük hayvanları olduğu için yaşadığı yeri, sağlık kontrollerini, çevre ve hayvan sağlığı açısından sürekli denetleyip kontrol etmeli. Belediyenin denetimlerle ilgili yetkisi yok. Ancak belediyeler toplum ve çevre sağlığı açısından bulundukları yerin temiz olması adına çevre temizliği kontrolü yapabilir. Belediye bunlar için gölgelik yapabilir. Hayvanlara tedavi desteği verebilir. Mağdur, güçten duşmuş atlar için kalıcı bakim merkezleri oluşturması, bu konuda yakin cevrede bulunan hipodrom ve atlı spor kulüplerinden destek alması lazım. Belediye tamamen insanı boyutta sosyal belediyecilik anlayışı gereği bu hayvanların sahiplerine destek olmalı. Çünkü bunların çoğu yoksul insanlar” ifadelerini kullandı.

“DÜZENLİ OLARAK KONTROLLER YAPILMALI”
Faytonların belli bir süreç içinde yasaklanması gerektiğini dile getiren Çıtırık,”Süreç içinde Yük Hayvanları Koruma Komisyonu (HKK) Komisyonu tarafından atların yaşam koşullarının denetlenmesi, uygun koşulların oluşturulmasının sağlanması, gerekli durumlarda tedavi desteğinin verilmesi gerekiyor. At arabalarının sahiplerine devlet desteği verilerek at arabası kullanımının zaman içinde yasaklanması lazım. Yine bu süreçte bu hayvanların yasam koşulları ve sağlıklarının İl Tarım Müdürlüğü veteriner hekimlerince düzenli olarak kontrol edilmesi, mağdur ve yaşlı olanların kasaplara gitmesini önlemek için Yük Hayvanları Bakım Merkezine alınmasının sağlanmasının” çözüm önerileri arasında ye aldığını sözlerine ekledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA