Haber Merkezi
Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santralinde birinci ünitenin devreye alma çalışmaları resmen başladı. Santralin devreye girmesiyle birlikte Türkiye’nin elektrik üretiminde nükleer enerji ilk kez devreye katılmış olacak.
PROJE İLE TÜRKİYE’NİN KARBON EMİSYONUNU AZALTILACAK
Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko, İstanbul’da gerçekleştirilen 11. Nükleer Santraller Zirvesi’nde projeyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dedusenko, Akkuyu NGS’de genel inşaatın tamamen bittiğini ve birinci ünitenin yakın zamanda devreye alınacağını söyledi. Deneme çalışmaları kapsamında sistemlerin test edildiğini söyleyen Dedusenko, takvime uygun ilerleyen sürecin hassasiyetle yürütüldüğünü vurguladı.
BU YIL İÇİNDE İLK ÜNİTENİN ŞALT SAHASININ ULUSAL ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİNE BAĞLANMASI HEDEFLENİYOR
Yetkililer, bu yıl içinde ilk ünitenin şalt sahasının ulusal elektrik iletim sistemine bağlanması için hazırlıkların sürdüğünü açıkladı. Böylece nükleer santralden üretilen elektrik şebekeye aktarılabilecek.
Dedusenko, Akkuyu nükleer santralinin Türkiye’nin 2053 net sıfır karbon hedefi doğrultusunda önemli bir adım olacağının altını çizdi. Yapılan açıklamalara göre santral tam kapasiteye ulaştığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Proje, ülkenin toplam karbon emisyonunu yüzde 20 oranında azaltmada etkili olacak.
Proje kapsamında santral üzerinde toplamda 4 reaktör yer alacak ve her biri 1.200 megavat kapasiteye sahip olacak. İlk ünitenin faaliyete geçmesinin ardından diğer üniteler de her yıl birer yıl arayla devreye alınacak. İşletme süresi 60 yıl olarak planlanan santral, gerekli görülmesi hâlinde 20 yıl daha çalışabilecek.