Haber Merkezi
Mersin’in merkez Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi sahilinde son bir haftada yoğun bur şekilde yaşanan toplu balık ölümleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşındı. Yöre sakinlerini tedirgin eden balık ölümleri ile ilgili bölgede faaliyet gösteren Petro kimya tesisleri hedef haline gelirken DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca TBMM genel kurulunda Mersin’in Kazanlı ilçesindeki deniz kirliliğini ve balık ölümlerini gündeme getirdi.
“KALKINMA ADI ALTINDA BİR COĞRAFYA GÖZLERİMİZİN ÖNÜNDE YOK EDİLİYOR, MERSİN YOK EDİLİYOR”
TBMM genel kurulunda konuşan Koca konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Aslında yalnızca Mersin sahil şeridi açısından değil, İskenderun Körfezi'nden başlayarak Mersin sahil şeridi boyunca kıyılar ve su kaynakları başta olmak üzere hava ve toprak tamamen şirketlerin kanalizasyon çukuruna dönüşmüş durumda. Nükleer santral bir taraftan, petrokimya tesisleri, katı atık depoları, termik santraller, taş ocakları, madenler bir taraftan ‘kalkınma’ adı altında bir coğrafya gözlerimizin önünde yok ediliyor, Mersin yok ediliyor.
“BİR SÜRÜ EKOKIRIM SUÇU NE YAZIK Kİ AYNI ANDA İŞLENİYOR”
Bir sürü ekokırım suçu ne yazık ki aynı anda işleniyor. Bahsettiğim ekokırım suçlarından bir tanesi de bu aralar üst üste gelen bir şekilde Akdeniz ilçesinin Kazanlı Mahallesi'nde ne yazık ki yaşanıyor. Soda ve Kromsan Fabrikası'nın önündeki kıyıda, geçtiğimiz günlerde on binlerce ölü balık kıyıya vurdu, karaya vurdu değerli arkadaşlar. Denizin rengi sapsarıydı, oraya gittik, yerinde incelemeler yaptık, Kazanlı muhtarlarımızla görüştük, Kazanlı halkımızla bir dizi toplantılar yaptık ve sudan numuneler aldık. Numune sonuçlarını şu anda bekliyoruz ama balık ölümlerinden önce alınan numunelerin sonuçlarına göre, deniz suyu içerisinde ciddi seviyede krom (+6) maddesine rastlanmış durumda. Krom (+6) partikül olarak dağıldığı zaman kanserojen içeren bir madde.
“ZEHİR VE ÖLÜM SOLUMAK İSTEMİYORUZ. KAZANLI YAŞAM İSTİYOR, KAZANLI YAŞAMAK İSTİYOR”
Kazanlı ne yazık ki bir petrol dolum tesisine dönüştürülmüş durumda. Hâlihazırdaki dolum tesislerin verdiği zarar yetmezmiş gibi, şimdilerde Kazanlı'da Kadıoğlu Petrolcülük AŞ'ye ait akaryakıt dolum ve depolama tesisinde kapasite artışı yapılmak isteniyor. Bununla ilgili geçtiğimiz günlerde bir ÇED toplantısı yapılmak istendi ama Kazanlı halkı bu kapasite artırımı girişimi karşısında önemli ve yaşamsal bir adım attı ve Mersin Çevre Platformuyla beraber ‘Zehir ve ölüm solumak istemiyoruz. Kazanlı yaşam istiyor, Kazanlı yaşamak istiyor’ diyerek bu ÇED toplantısını iptal ettirdi.
Kazanlı halkına, Kazanlı'nın kaplumbağalarına, Kazanlı'nın sahiline, Kazanlı'nın denizine, kumuna, doğal bitki örtüsüne, florasına düşmanlık etmekten vazgeçilmesi çağrısında bulunuyorum” diye konuştu.