Haber Merkezi
Eğitim- İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı yayınladığı yazılı mesaj ile kutladı.
“Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün, Samsun'a çıkarak, bağımsızlık ve özgürlük meşalesini yakmasının 106. Yıldönümü, ulusumuza kutlu olsun!” diyen Tekin, “Tam 106 yıl önce 19 Mayıs 1919’da, bir ulus, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kendi kaderine el koyarak, var olma mücadelesini başlattı.
Ülkenin kurtuluşunun ancak ulusla birlikte başarılabileceğini gören Mustafa Kemal Atatürk'ün, Samsun'a çıkışı; bağımsızlık hareketinin sembolü olmuştur. Ulusumuz, Atatürk'ün önderliğinde kenetlenerek kendi geleceğine el koymuş, Kurtuluş Savaşı ile emperyalizme karşı var olma mücadelesi vermiştir.
Büyük Önderimiz Atatürk'ün doğum günü kabul ettiği 19 Mayıs, laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına uzanan sürecin ilk adımıdır. 19 Mayıs, ulusumuzun zihninde emperyalizme karşı bağımsızlık, saltanat ve hilafete karşı demokrasi savaşının adı olarak yer etmiştir.
“GENÇLİĞİN HAK ETTİĞİ ÖZGÜR, EŞİT VE UMUT DOLU YARINLAR İÇİN MÜCADELEMİZİ HER ALANDA SÜRDÜRECEĞİZ”
Bugün, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının, emperyalistlerin oyuncağı haline gelmiş ve çağın gerisinde kalmış bir imparatorluktan; bağımsız, çağdaş bir ülke yaratmasını hala hazmedemeyenlerin olduğu açıktır. Tek adam rejimi ve bu rejimin kuklaları Cumhuriyet’i ve kazanımlarını açık biçimde hedef almakta; devrim yasaları çiğnenmekte, Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda oluşturulan çağdaş bilim ve eğitim hedefi terk edilmektedir.
Atatürk’ün "Bütün ümidim gençliktedir" sözleriyle bugünü armağan ettiği, geleceğimiz olan gençlerimiz ise eğitimden, çalışma yaşamına kadar birçok sorunla karşı karşıyadır. Eğitimin hızla ticarileştirilip paralı hale getirilmesiyle milyonlarca gencimiz eğitimden kopmuş, güvencesiz çalışma koşullarıyla emek sömürüsüne maruz bırakılmıştır.
Eğitim-İş olarak, gençliğin yalnızlaştırıldığı, eğitimden koparıldığı, emeğinin karşılığını alamadığı bu düzene boyun eğmeyeceğiz. 19 Mayıs’ta, Cumhuriyetin bize emanet ettiği gençliğin hak ettiği özgür, eşit ve umut dolu yarınlar için mücadelemizi her alanda sürdüreceğiz” dedi.
“TÜRKİYE, ÜNİVERSİTE MEZUNU OLMANIN NET GETİRİSİNİN EN DÜŞÜK OLDUĞU 2. ÜLKE”
OECD tarafından ülkeler bazında yapılan fayda (getiri) maliyet analizi sonuçların da değerlendiren Tekin, “Rapora göre Türkiye, üniversite okumak için katlanılan maliyete karşı mezun olduktan sonra elde edilen gelirin yani üniversite mezunu olmanın net getirisinin en düşük olduğu 2. ülkedir.
2002-2025 döneminde belirlenen burs tutarlarının net asgari ücrete oranına bakıldığında 2002 yılında %27,61 olan oranın, 2025 yılında %13,57’ye gerilediği görüldü. Bu durum öğrenci burslarındaki artışın düşük oranlarda gerçekleştiğinin bir kanıtıdır.
Mezunlar hariç üniversiteden ayrılan öğrencilerin sayısı 2015-2023 döneminde 2 milyondan fazla olmuştur. Üniversite terklerinde yaşanan artışın kuşkusuz birçok nedeni bulunmaktadır fakat ekonomik olanaksızlıkların bu nedenlerin başında geldiği bilinen bir gerçektir.
“TÜRKİYE’DE GENÇLER UMUTSUZ”
OECD ülkeleri arasında ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 27,93 ile Türkiye’dir. 15-29 yaş arası gençlerin dikkate alınmasıyla hesaplanan oranın yüksekliği aslında Türkiye’deki gençlerin her fırsatta dile getirdiği umutsuzluklarını açıklamaktadır. TÜİK tarafından açıklanan verilerde de görüldüğü üzere 2024 yılında nüfusu 18 milyon 83 bin olan 15-29 yaş arası gençler içinde 4 milyon 676 bini yani yaklaşık dörtte biri ne eğitimde ne istihdamdadır.
ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) verilerine göre Türkiye iş bulma ümidini kaybeden gençlerin sayısının en yüksek olduğu ülkedir. Ülkenin 2019 yılında 87 bin 933 olan iş bulma ümidini kaybeden gençleri sonraki yıllarda önemli artışlar göstermeye devam etmiştir. 2019 yılından 2023 yılına kadar geçen süreçte iş bulma ümidini kaybeden gençlerin sayısı 412 bin 729 olmuş yani %369 artmıştır.
OECD tarafından hazırlanan rapora göre işini kaybetme riski yaşadığını beyan eden gençlerin oranı en yüksek Yunanistan’a ikinci olarak Türkiye’ye ait olmuştur. 27 ülke arasında yapılan analiz sonucu Türkiye’de son dönemde gençlerin iş bulsalar da aslında kendilerini güvende hissetmediklerinin haliyle iş sahibi olsalar da gelecek planları konusunda çekimser kaldıklarını ortaya koymaktadır.
Dünya Mutluluk Raporu’na göre 147 ülke içinde Türkiye’deki gençler mutluluk endeksine göre 101. sırada yer almış, sosyalleşme oranı konusunda sondan 3. sırada sosyalleşme kalitesi açısından ise en sonda yer almıştır.
Pandemi dönemi hariç sürekli artış eğiliminde olan Türkiye’den göç eden genç sayısı 2023 yılında 329.134’e ulaşmıştır. Bu durum ülkede umudu kalmayan gençlerin geleceğini dışarda aradığının açık kanıtıdır” şeklinde konuştu.