Ne oldu bizim raylı sistem? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Ne oldu bizim raylı sistem?


 

Nüfus ve araç sayısının günden güne arttığı, trafiğin yoğunluğu kaldırmayarak tıkanıklıklar yaşanmasına neden olduğu Mersin’de, yıllardır yapımı yılan hikayesine dönen hafif raylı sistemin önemi bir kez daha dile getirildi!

Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi Yaser Gündüz, Türkiye’nin bir çok ilinde kullanılan ve kent içi trafiği büyük ölçüde rahatlatan raylı sistemin önemine dikkat çekerek, “Mersin’in biran önce raylı sisteme geçmesi gerekiyor” dedi..

SONER AYDIN

Mersin’in hafif raylı sistem macerası yılan hikayesine dönerken, uzmanlardan, yerel yönetimlere ‘acil ihtiyaç’ uyarısı geldi.

Eski belediye başkanı CHP’li Macit Özcan ve seçim sonrası koltuğu kazanan MHP’li Burhanettin Kocamaz’ın da seçim vaatleri arasında yer alan Hafif Raylı Sistem Projesi için ilk somut adım geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Monoray Projesi’nin tanıtımının yapılması ile atıldı. İstiklal Caddesi üzerinde 13.1 kilometrelik yola 70 milyon dolar maliyetle yapılması gündeme gelen Monoray Projesi’ne uzmanlardan tepki gelirken, Büyükşehir Belediyesi bu modelde ısrar etti.  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ise kentin hafif raylı istem talebine henüz yanıt verecek bir adım atmadı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak 2016 yılı Motorlu Kara Taşıtları Raporu’na göre ise Mersin’deki araç sayısı 542 bin 265’e yükseldi.

“RAYLI SİSTEM BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİ”

TMMOB Şehir Plancıları Odası Mersin İl Temsilcisi Yaser Gündüz, kentte hızla artan nüfusa bağlı olarak artan araç sayısına dikkat çekerek, trafiğin araç yoğunluğunu kaldıramadığını söyledi. Raylı sistemin Mersin için bir gereksinim olduğunun altını çizen Gündüz, “Mersin’de nüfusla birlikte araç sayısı da hızla artmaya başladı. Mikro iklim olaylarının farklılaşıp doğal afete dönüştüğü, sera gazlarının ortaya çıkmasının temel nedenlerinden birisi maalesef ulaşım sektörü. Hızla artan bir araç sahipliliği var. Türkiye’nin bir çok kentinde olduğu gibi Mersin’in de toplu taşımada mutlaka raylı sistem tercihlerini düşünmesi ve hayata geçirmesi lazım. Öte yandan özel araç sahipliliğinin de azaltılması lazım. Kentin doğu-batı yönlü ulaşım ağı yoğun araç trafiği nedeniyle zaman zaman tıkanıyor” dedi.

“KOMŞU 20 YILDA BİTİRDİ”

Mersin için düşünülen toplu taşımacılık adına dünyada yeni olan ‘Monoray Projesi’ ilk bakışta kulağa modern ve sempatik geliyor. Ancak yeni ve maliyetli bir proje olduğu için hayata geçirilmesi kolay olmayan bir sistem. Bunun en büyük örneği ise komşumuz Adana’da yaşandı. Adana hafif metro sistemi; maliyet, güzergah seçimi ve tamamlanma süresi açısından önemli bir veri. Adana’da 14 kilometrelik hafif metro sistemi 340 milyon dolara ihale edildi ve 596 milyon dolara 20 yılda bitirilebildi. Adana’da 20 yılda kurulan sisteminden daha gelişmiş olan bir projenin Mersin’e kaç yılda kurulacağı ise şimdilik merak konusu.

“BAŞKAN ÜLKE ÜLKE ‘EN İYİSİNİ’ ARIYOR”

Başkan Burhanettin Kocamaz da, prestij projesi olarak gördüğü raylı sistemi hayata geçirilebilmek için beraberindeki meclis üyeleri ile yurt dışı gezileri yapmış ve örneklerini incelemişti. Almanya’nın Düsseldorf ve Japonya’nın Chiba kentlerinde incelemeler yapan heyet adına açıklama yapan Başkan Kocamaz ‘Monoray Sistemi’nin Türkiye’de henüz bulunmadığını, ancak tercih edilen bir sistem olduğunu belirterek, projenin Mersin’de olabilirliğini değerlendirdiklerini dile getirmişti.

“BAKANLIK ONAYI BEKLENİYOR”

Ancak geçen bir yıllık sürenin ardından Mersin’de raylı sistem adına bir çalışma yapılmaması ve süreçte gelinen noktada kamuoyuna bilgi verilmemesi tartışma konusu olmuştu. Son olarak Mart ayında görevde bulunduğu 2’inci yılını değerlendiren Başkan Kocamaz, Monoray için bakanlıktan onay çıkarılması gerektiğini kaydetmişti. Bu süreçte, kredi ile çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Başkan Kocamaz ‘Monoray Sistemi’nin hayata geçirilmesinde belli bir aşamaya geldiklerini ifade etmişti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA