Büyükşehir Meclisi zan altında bırakıldı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Büyükşehir Meclisi zan altında bırakıldı!


 

Mersin 1/50 bin ölçekli planının bir kopyasının, ‘sızdırılma ihtimali’ gerekçesiyle Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine verilmemesi tepki topladı. AKP ve HDP’liler, meclisin zan altında bırakılmasına tepki gösterirken, MHP’liler kararı savundu.

Başkan Kocamaz ise arsa spekülatörlerini önlemek için karardan dönülmeyeceğini söyleyerek, “Bu konu spekülasyona açık bir konu. Hatta daha önceki sunumlarda burada fotoğraflar çekildiği itirazlar başladı” dedi. 

Hediye EROĞLU-Eren KAVVAS

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yerinin işaretlenip, işaretlenmemesi tartışmaları ile gündeme gelen 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın bir örneğinin meclis üyelerine verilmemesi damga vurdu.

KOMİSYON ÜYELERİNİN TALEBİ!
Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında konuyla ilgili bir açıklama yapan Başkan Burhanettin Kocamaz, önceki toplantı oturumlarında bazı meclis üyelerinin planın bir örneğini CD ortamında istediğini ve kendilerinin de bunu uygun bulduğunu ancak komisyon üyelerinin talebi üzerine planları CD ortamında vermekten vazgeçtiklerini açıkladı.
“Planların CD ortamında verilmesinin sakıncalı olabileceği dile getirildi” diyen Kocamaz, planla ilgili gelişmeleri merak eden meclis üyelerini ilgili komisyon toplantısına katılmaya çağırdı. 

“SIR SAKLAYABİLİRİZ”
Ancak bu duruma itiraz eden HDP’li Meclis Üyesi Mustafa Güler, Belediye Meclisi’nin kent parlamentosu olduğunu söyleyerek, “Melis; müzakere ve karar organıdır. Meclis; komisyona havale edilen konularda destek hizmeti vermek üzere yetkin arkadaşlardan oluşmuş topluluktur. Bu karara saygı duyuyorum. Ancak buraya katkıda bulunmak yada görüş bildirmek; karar alabilmesi için de bu tür şeylerin meclisten meclis üyelerinden esirgenmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü asıl karar mercii, en üst mercii meclistir. Meclis eğer müzakere ve karar organıysa, meclis üyeleri kendi sorumluluklarını bilecektir. Meclis üyelerinin gerektiğinde sır saklama ve bunu korumak gibi çok temel sorumlulukları vardır. Bunu da her meclis üyesi, kendi sorumluluğunun bilincinde, kentle ilgili sırların saklanması konusunda herkes kadar sorumludur. Sorumlu olması gerekir. Bu nedenle meclis üyelerinden bu tür bilgilerin ‘bir şekilde açığa çıkarılması’ endişesi ile saklanması kabul edilemez. Bu plan çok uzun zamandır beklediğimiz bir konudur. Ve burada küçük de olsa katkılarımız olursa şeref duyar, görevimizi yapmış oluruz. Onun için de bu ve diğer konularda da meclis eklerinin meclis üyelerine verilmesinin doğru olacağını düşünmüyorum. Kendi adıma da talep ediyorum” dedi.

“MECLİS’E HAKARETTİR”
CHP’li Meclis Üyesi Tuncay Gökçel de, planların CD ortamında verilmemesi kararına karşı çıkarak, “Bu meclis üyelerine yapılan hakarettir. Meclis üyelerinin eline bir plan geçtiğinde piyasaya çıkacak, piyasaya dağıtılacak endişesi yanlış bir endişedir. Planlar zaten şeffaf olmalıdır. Bir hafta sonra göreceğimiz, gündeme gelecek olan planın meclis üyesinin şimdi görmesinde ne sakınca var? Arsa spekülatörlerine biz mi bilgi vereceğiz? Ben şahsım adına bunu kabul etmiyorum” dedi.

“İSTEYEN GELSİN, İNCELESİN”
MHP’li Meclis Üyesi Kerim Tufan ise kararı desteklediğini söyleyerek, HDP’li Mustafa Güler’e tepki gösterdi. “Bu mecliste şimdiye kadar çok kararlar alındı. Hiçbir konuda bu kadar hassas çalışılmamıştır. Valilik, kaymakamlar, belediye başkanları. Sivil toplum kuruluşları davet edildi. Macit Özcan Tesisleri’nde de bir oda hazırladık ve ihtiyaç hisseden meclis üyelerimizin gelip incelemesi için de ayrıca bir çalışma yaptık. Bu kadar hoşgörülü, bu kadar açık, şeffaf hangi çalışma yapıldı bugün kadar? Yapmayın, ayıp etmeyin. Mustafa Güler 20’inci defadır bunu söylüyor ama bir defa bile İmar Komisyonu’na gelip, ‘ben şu toplantıya katılayım’ demedi” diye konuştu. 

FOTOĞRAF ÇEKİLMESİ İTİRAZLARA YOL AÇTI!
Kerim Tufan’ın açıklamalarına Mustafa Güler’den de tepki gelmesi üzerine, karşılıklı tartışmaya dönen konuya Burhanettin Kocamaz araya girdi. 
“Bu konu spekülasyona açık bir konu” diyen Başkan Kocamaz, “Onun için defalarca burada genel manada tartışıldı. Burada çekilen resimlerden dolayı bazı konularda itirazlar başladı. Tabi burada endişelenilen durum ne? Arsa spekülatörlerine fırsat doğar diye arkadaşlarımızın böyle bir endişesi var. Dolayısıyla hangi arkadaşımız merak ediyorsa o arkadaşımız gelir, o toplantılarda yer alır, zaman ayırır, fikirlerini ortaya koyar; arkadaşlarımız da bundan faydalanmış olur. Burada gizli saklı bir şey yok. Ama böyle bir endişe var. bu endişeden dolayı arkadaşlarımız komisyonlarda bunu görüşelim şeklinde bana başvuruda bulundular” dedi. 

AKP’DEN, HDP’YE DESTEK
Daha sonra söz alan AKP’li Meclis Üyesi Kadir Canlı da, Mustafa Güler’e destek vererek,
“Meclis üyelerinin hassasiyeti aslında doğru ama bu işi ancak şöyle çözebiliriz. HDP hariç her partiden İmar Komisyonu’nda bir grup var. Tüm arkadaşlarımızın komisyona gelmesi söz konusu olamaz. Çünkü o toplantı ortamı buna müsait değil. Her parti birer gün davet edilip, bilgilendirilebilir. Bu şekilde meseleyi daha kısa çözebiliriz. Yani valiye, kaymakamlara, sivil toplum kuruluşlarına gösterdiğimiz özeni, meclis üyelerine de bu şekilde gösterebiliriz.
Bürokrattan, memurdan dışarıya bilgi sızmaz, meclis üyelerinden dışarıya, rantiyecilere bilgi sızar anlayışı doğru değil. Bu konuşulan konu meclisi yargılayan bir şeydir. Biz meclise gelecek planın ne olduğunu bilmiyoruz. Biz planı bir ay önce gördük ve sonrasında nasıl bir şekil aldı bilmiyoruz. Yarın ‘bu iş önemli acil bir şekilde çıksın’ diyeceksiniz. Bu iş tamam çıksın ama burada meclis üyelerinin iştiraki sağlansın. Yarın meclis üyesi bu konuyla ilgili el kaldırırken ne olduğunu bilsin” diye konuştu. 
AKP’li Kadir Canlı’ya tepki gösteren Kocmaz ise “Olayı saptırmayın. Gizli, saklı yok. İsteyen gelsin komisyonda planı görsün. Sadece CD ortamında vermeyelim diyorlar” dedi.

“BAZILARI ACELE EDİYOR”
Ardından söz alan Komisyon Başkanı AKP’li İsmail Yerlikaya ise son değişikliklerden dolayı planın kendilerine de geç gönderildiğini ve komisyon olarak hala inceleme yapamadıklarını söyleyerek, “Ama komisyondaki arkadaşlarla ortak bir karar aldık; ‘Elimizdekileri işleri bitirelim, önümüzdeki ay oturalım inceleyelim’ dedik. 
Bu inceleme için Macit Özcan Spor Tesisleri’nde yer ayarlandı. Bütün meclis üyelerini de buraya davet edeceğiz. Burada bazı arkadaşlar çok acele etti. Plan notlarını da vereceğiz. İncelesinler. Katkı sunacak tüm arkadaşların katkısını alacağız” dedi. 
MHP’li Özgür Barış Sanal ise HDP ve AKP’li meclis üyelerine tepki göstererek, “Kimse tribüne oynamasın” dedi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA