Dikenli incir geçim kaynağı oldu | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Dikenli incir geçim kaynağı oldu


 

Mersin’in Silifke ilçesinde doğada kendiliğinden yetişen ve olgunlaşmaya başlayan dikenli incirler, tanesi 25 ila 50 kuruştan satılmaya başlandı.

Silifke ve çevresindeki kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen ve anavatanı Güney Afrika olarak bilinen dikenli inciri toplayan köylüler, kişi başına günde ortalama 50 TL civarında gelir elde ediyor. 

Evlerinin çevresinde kendiliğinden büyüyen ve meyve vermeye başlayan dikenli incirleri toplayarak aile ekonomisine katkı sağlayan köylülerden Mevlüt Kır, incir hasadının yaklaşık 45 gün sürdüğünü söyledi. 
Her sabah 05.30 ile 08.00 saatleri arasında dikenli incir topladığını ifade eden Kır, "İncirler olgunlaşmaya başlamasıyla birlikte alıcılar da bizden talepte bulunmaya başladılar. Talebe göre her gün olgunlaşan dikenli incirleri maşa ve bıçak yardımıyla topluyoruz. Çok emek isteyen bir iş ve emeğimizin karşılığını tam olarak alamıyoruz. Tek isteğimiz dikenli incirin hak ettiği fiyattan satılması" dedi. 
Dikenli incirleri genelde eşinin toplayıp sattığını ifade eden Kır, “Bugünlerde dikenli incir aile bütçemize bir katkı sağlıyor. Hem mutfak masrafımızı hem de çocuklarımızın ihtiyacını karşılıyor” diye konuştu.
Silifke şehir merkezinde dikenli incir soyup satarak ekmeğini kazanan Ramazan Akıllı, “Özellikle Silifke’nin Tosmurlu Mahallesi'nde yetişen dikenli incirleri toplayıp şehir merkezinde tane ile satıyorum. Köylüden 30 kuruşa aldığım dikenli incirleri müşterilere soğutup dikenli kabuğunu soyduktan sonra tanesini 1 TL’den satıyorum” dedi.
Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun da doğada kendiliğinden yetişen dikenli incirin tamamen organik bir ürün olduğunu söyledi. 
Halk arasında "Hint inciri" ve "Frenk inciri" olarak da bilinen dikenli incirin hasadının köylüler tarafından yapıldığını belirten Doygun, "Köylü kadınlar sabah erken ve akşam saatlerinde topladıkları incirleri tüccarlara satarak evlerine ek gelir sağlıyor. Özellikle Tosmurlu Mahallesi'nde taşlık arazide yetişen dikenli incir, bağırsakları çalıştırması ve açlık hissini bastırması nedeniyle oruç tutanlar tarafından da tercih ediliyor. C vitamini yönünden zengin olan bu bitki, vücut direncini arttırırken, güç ve zindelik veriyor" dedi.  (İHA)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA