Tehlikeye dikkat! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tehlikeye dikkat!


 

Mimarlar Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sakar, Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı ile ilgili yaptığı açıklamada yaklaşan tehlikeye dikkat çekti

Haber Merkezi

Mimar, mühendis ve şehir plancılarının, her açıdan güvenli ve konforlu yaşam alanları üretmek üzere eğitim aldığına dikkat çeken Sakar, “Mesleki ruhsatlarını kazanmaları, eğitim aldıkları kurumlar ve bağlı oldukları meslek odaları tarafından güvenli ve konforlu yaşam alanları yaratma yetkinliğine ulaştıkları kanaatine bağlıdır. Mesleki yetkinliği olmayan mimar, mühendis ve plancı, diplomasız bir doktor kadar tehlikelidir” dedi. 

“NASIL DENETLENECEK, BELİRSİZ”
Ancak bir süredir kamuoyunu meşgul eden Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı’nın, yabancıların ülkemizde bu yetkinlikler aranmadan mimarlık, mühendislik ve şehir plancılığı hizmeti vermesinin önünü açtığını söyleyen Başkan Sakar, tasarıda, bu hizmetleri verecek yabancı kişilerde aranacak niteliklerin neler olduğu, nasıl ölçüleceği, nasıl denetleneceğine dair ise hiçbir bilimsel ve nesnel ölçüt, kural ve koşul belirtilmediğini kaydetti. 
“Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı, 29 Haziran 2016 tarihinde, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda, eleştiri ve öneriler hiç dikkate alınmadan, Hükümet'ten geldiği şekliyle kabul edilmiştir” diyen Ömer Sakar, şöyle devam etti: “Tasarı bugünlerde TBMM gündemine gelecektir ve kanunlaştığı takdirde son derece büyük olumsuzluklara yol açacaktır: Yabacı mühendis, mimar ve şehir plancısında mesleki yetkinlik aranmayacak, yabancı şirketlerin ülkemizde çalıştıracakları elemanların gerçekten diplomalı ve ruhsatlı mühendis, mimar veya şehir plancısı oldukları araştırılmayacaktır.

“SORUMLU YASAYI ÇIKARANLAR OLACAK”
Hizmet sunumunda yabancılara öncelik verilecek ve T.C. vatandaşları için istenen koşullar yabancılardan istenmeyecektir. Ülkemiz sahte mühendis, mimar ve şehir plancısı ile dolacak, mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmetlerinde kalite ve güvenilirlik düşecektir. Mevcut işsizlik artacak, mühendis, mimar ve şehir plancıları düşük ücrete mahkûm edilecektir. Yabancı mühendis ve mimarlar kendi namlarına vergi ödemeden çalışabilecektir. Hizmet vermekte olan 500 bine yakın TMMOB üyesi mühendis, mimar ve şehir plancısı doğrudan etkilenecektir. Her yıl mezun olan 51 bin genç mühendis, mimar ve şehir plancı işsiz kalacaktır. Halen öğrenim görmekte olan 434 bin 145 mühendislik, mimarlık ve şehir planlama öğrencisinin geleceği doğrudan etkilenecektir. TMMOB işlevsiz hale getirilecek, TMMOB Kanunun 34. Maddesi iptal edilecektir. En önemlisi, deprem ve her türlü doğal afette, yetkin olmayan kişiler tarafından üretilmiş yaşam alanları her türlü yıkım ve ölüme sebep olacaktır.  Tüm bu hata ve olumsuzlukların sorumlusu ise bu yasayı çıkaranlar olacaktır! 

TEHLİKE BÜYÜK
Bu büyük tehlike karşısında TMMOB ve Mimarlar Odamız,  Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı'na karşı etkin bir mücadele yürütmektedir. Üyelerimizi ve kamuoyunu bilgilendirerek, Başbakanlık'a faks çekerek, e-posta atarak, sosyal medya hesaplarına mesajlar atarak tepkimizi iletmekteyiz. Ancak burada tepki vermesi gereken sadece TMMOB üyeleri değildir, olumsuz etkileri tüm toplumu sarsacak olan bu tasarıya karşı tüm halkımızın bilinçli olması, gerekli karşı duruşu sergilemesi ve bunu yasal kanallar aracılığı ile kamuoyuna duyurması gerekmektedir. Yaklaşan tehlike hepimizi tehdit etmektedir; farkındalık ve bilgilenme her TC vatandaşının yükümlülüğüdür. O nedenle tüm üyelerimizi ve halkımızı Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı hakkında bilgilenmeye ve bu tasarının kanunlaşmaması için yasalar çerçevesinde tepkilerini koymaya davet ediyoruz.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA