Karşılıksız çek azaldı, protestolu senet arttı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Karşılıksız çek azaldı, protestolu senet arttı!


 

Yılın ilk 4 ayında Mersin’de karşılıksız çek tutarı geçen yıla göre yaklaşık yarı yarıya azalırken, protestolu senet sayısı arttı!

Hediye Eroğlu

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan Aylık Göstergeler Raporu’nun Nisan ayı sayısı yayınlandı. Raporda; karşılıksız çeke yeniden hapis cezası verilmesine ilişkin düzenleme hayata geçerken, yılın ilk 4 ayında Mersin’de karşılıksız çek tutarı geçen yıla göre yaklaşık yarı yarıya azaldığı görüldü. Ancak protestolu senet sayısı ise arttı!

 

MERSİN’DE KARŞILIKSIZ ÇIKAN ÇEKLERİN TUTARLAR YÜKSEK

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin açıkladığı verilere göre; 2016 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye genelinde bankalara ibraz edilen 6,5 milyon adet çekin parasal tutarı yaklaşık 214 milyar TL oldu. Mersin’de ise 145 bin adet çekin parasal tutarı 4 milyon TL oldu. Yılın 4 aylık döneminde Türkiye genelinde karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı; adet bazında yüzde 3,6, tutar bazında yüzde 3,9 iken, söz konusu oranlar Mersin için sırasıyla yüzde 3,3 ile yüzde 5,1 olarak gerçekleşti.

İlgili dönemde Mersin’de karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı Türkiye geneli ile kıyaslandığında; adet bazında Türkiye genelinin altında kaldığı, tutar bazında ise Türkiye genelinin üzerinde olduğu görülmektedir.

 

MERSİN; ADET BAZINDA 10’UNCU, TUTAR BAZINDA 8’İNCİ

Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı aylık bazda incelendiğinde; Türkiye genelinde 2016 yılında Şubat ayı haricinde azalış eğiliminde olduğu görüldü. Mersin’de ise yılın ilk ayındaki azalış Şubat ayında yön değiştirse de; Mart ayında tekrar azalışa geçtiği, Nisan ayında ise önemli miktarda artış kaydettiği görüldü. Yılın dört aylık döneminde en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin illere göre sıralamasında Mersin; adet bazında 10’uncu, tutar bazında ise 8’inci sırada yer aldı.

 

PROTESTOLU SENETTE İLK 12’DEYİZ

İki bin TL ve üzeri tutarında Türkiye geneli ile Mersin’de protestolu senetlerdeki gelişmeler incelendiğinde; Türkiye genelinde 2014-2015 Ocak-Nisan dönemine göre protesto edilen senetlerin adet bazında artış hızının Ocak-Nisan 2015-2016 döneminde yükseldiği, tutar bazında ise yavaşladığı gözlendi.

Mersin’de ise 2014-2015 Ocak-Nisan döneminde senet sayısındaki sınırlı azalışın; 2015-2016 Ocak-Nisan döneminde yerini artışa bıraktığı, senet tutarında ise tersi yönde eğilim izlediği gözlendi.

Mersin’de protesto edilen senet tutarındaki gelişmeler aylık bazda incelendiğinde; Mart ayı haricinde azalış eğiliminde olduğu; genel itibariyle yılın ilk iki ayında geçen yılın altında kaldığı; Mart ve Nisan aylarında ise üzerinde gerçekleştiği gözlenmiştir. 2016 yılı Ocak–Nisan döneminde Türkiye’de protesto edilen senet tutarının yüzde 1,4’ü Mersin kaynaklı oldu. Söz konusu dönemde Mersin, protesto edilen senet adedine göre iller arasında12’inci, tutarına göre ise 13’üncü sırada yer aldı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA