Bayramda; tatlı ısrarlarına direnin! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Bayramda; tatlı ısrarlarına direnin!


 

Dr. Aytekin Kemik; oruç sonrası bayramda güne hafif bir kahvaltı ile başlamayı önererek, “Yavaş yiyin, çikolata ve tatlı ısrarından uzak durun, bol bol sıvı tüketin, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmeyin, fiziksel aktivite yapın” uyarısı yaptı!

Haber Merkezi

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Ramazan Bayramı ve sonrası için beslenmedeki püf noktalara dikkat çekti.

Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hayatımızın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli faktörlerden biri olduğunu söyleyen Kemik, ancak, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdiğini belirtti.

 

KAHVALTISIZ OLMAZ!

Türkiye için önerilen günlük enerji ihtiyacının 19 - 65 yaş arasındaki erkekler için ortalama 2 bin 500 kalori, 19- 65 yaş arasındaki kadınlar için ise ortalama 2 bin 100 kalori olduğunu anımsatan Dr. Aytekin Kemik, Ramazan Bayramı ve sonrasında sağlıklı beslenmenin devam etmesi açısından çeşitli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

“Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarının aniden arttırılmaması ve öğün aralarının en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmesi gerekir” diyen Kemik, “Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yemeyin,

Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal gibi tatlı besinlerin bulundurulmaması gerekir. Kahvaltıda domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmeli. Sucuk, salam, sosis gibi besinlerden, börek gibi  hamur işi gıdalardan sakının. Ekmek olarak kan şekerini kontrol altında tutan ve tokluk hissi veren tam buğday ekmeğini tercih edin.

 

TATLI İKRAMI ISRARLARINA DİRENİN!

Ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edin. Çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalın. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımını arttırın. Günde yaklaşık 2-2,5 litre su için, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar ekleyin.  Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastalar, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermelidir. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları gerekir.

Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri, Ramazan sonrası gece yemek şeklinde sürdürülmemeli, gece öğününde meyve, yoğurt gibi besinlerin tüketimi tercih edilmeli.

Ayrıca şeker ve şekerli ürünleri satın alınırken son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.

 

HAREKETSİZ KALMAYIN

Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu unutulmamalıdır.  Bu nedenle mümkün olduğunca bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesinin tercih edilmesi, özellikle fiziksel aktivitenin arttırılması adına haftada 5 gün en az 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite yapılması önerilmektedir” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA